kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Pazar SABAH 
GÜNTAY ŞİMŞEK

Su yosunundan uçak yakıtı

Başta Boeing olmak üzere, bir grup şirketin yaptığı araştırma su yosunundan alternatif yakıt elde edilebileceğini ortaya çıkardı. Projeyi Amerikan hükümeti de destekliyor.
Havayollarının en büyük gider kalemlerinden biri olan yakıt konusunda tüm dünyayı heyecanlandıran önemli bilimsel araştırmalar gerçekleştiriliyor. Amerikalı uçak üreticisi Boeing'in alternatif yakıtlarla ilgili çalışma yapan uzmanları, su yosunlarının, potansiyeli açısından alternatif uçak yakıtı olmaya en uygun seçenek olduğunu açıkladı. Sadece Boeing değil Amerikan hükümeti de bu yöndeki çalışmaları hem destekliyor hem de fon sağlıyor.

YOSUNUN SIRRI
Çalışmaların öncüsü Boeing, Virgin Atlantic Havayolları'nın patronu Richard Branson'un sahibi olduğu Virgin Fuels ve motor üreticisi General Electric ile ortak çalışıyor. Her üç şirketten uzmanların oluşturduğu ekip, Boeing 747-400 uçağında ticari jet motorlarında sürdürülebilir yakıt kaynakları yaratmak amacıyla ortak bio yakıt denemesi gerçekleştirdi. Bio yakıt üretmek amacıyla ilk testler soya ve kanola (kolza) üzerinde yapıldı, ancak su yosununun bu bitkilerden daha avantajlı olduğu tespit edildi. Su yosunu üzerinde yapılmış deneylerden elde edilen sonuçlara göre, yosunun yüksek oranda karbondioksit emerken büyük miktarda yağ ürettiği tespit edildi. Amerikan Enerji Bakanlığı Yakıt Geliştirme Bölümü de su yosunundan taşımacılıkta kullanılmak üzere yenilenebilir yakıt üretmek için yürütülen bir programa fon sağlıyor. Ayrıca Yeni Zelanda'nın da dahil olduğu bazı ülkeler, su yosunundan yakıt üretmek üzere benzer çalışmalar yapıyor. Karbondioksiti emen, yağ zengini algler (su yosunu) havacılık sektörünün küresel ısınma ile mücadelesindeki en önemli anahtar role sahip olacak.