kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay:

Müteahhit firmalar iş sağlığını nasıl koruyor?

Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay:
İnşaatın temel taşı işçidir, korumak lazım
Toplam 5 bin işçimiz var, bunların 500'ü yurtiçinde. Yıllık sigorta masrafları 2 milyon dolar. 1 iş güvenliği uzmanımız; onun da her şantiyede temsilcileri var. Yıllık ekipman harcamamız 500 bin dolar. İş kazaları önce insan, sonra da iş gücü kaybı açısından önemli. Çok faydalı bir fuar düzenleniyor. Tüm inşaatçılar gitmeli. Yurtiçinde çalışmayan teknolojileri Türkiye'ye taşımak lazım artık. İşin temel taşı işçiler; her şey insanlara bağlı. O nedenle korumamız gerek.

Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu:
Şantiyemiz 2 yıllık hiç kaza olmadı
60 işçimiz var. Taşeronlarla birlikte 400'ü buluyor. Yıllık sigorta masrafları ortalama 150 bin dolar. Tüm güvenlik ekipmanlarını kullanıyoruz. İşçi sağlığını ve güvenliğini kontrol eden elemanlarımız var. İnşaat işçisi olmanın riski yüksek. Bu iş için istenen sigorta primleri de yüksek. Güvenlik önlemleri alınınca çok problem olmuyor. Bizim Beşiktaş şantiyemiz 2 yıldır çalışıyor, hiçbir kaza olmadı. İşçimiz kurallara uymazsa işini kaybedebilir. Bu fuarı ziyaret edeceğiz.

Ergün Polat İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Polat:
En kötü cezamız vicdan azabı olur
Sağlık ocağından rapor alıp işçilerin sağlık problemlerini öğreniyoruz. Alerjisi varsa maske ve gözlük ile çalışılması gerek mesela. 32 işçimiz var, taşeronlarla 150'yi buluyor. Bir işçinin aylık sigorta maliyeti stopajla birlikte 310 YTL'dir. Yıllık yaklaşık 3 bin 720 YTL sigorta maliyetimiz var. Yıllık ekipman harcamamız ise 10 bin YTL. Ölüm kazası inşaatı bile durdurabilir. Vicdan azabı en kötü ceza tabii. Başımıza gelmemesi için elimizden geleni yapıyoruz.

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan:
Ekipmanlara 500 bin YTL harcıyoruz
Danışmanlarımız var. Ama inşaat işinde iş sağlığını korumak yüzde 100 mümkün değil. Çünkü risk çok. Mevsimlik işçilerle birlikte 600 kişilik grubumuz var. Yıllık sigorta maliyetimiz 2.5 milyon YTL. Her inşaatımızda mutlaka iş güvenliği sorumlusu olur. Sektörde en ciddi kaza düşme ve bir şeyin işçinin üstüne düşmesidir. Fosforlu yönlendirmeler, emniyet kayışları, ucu çelik ayakkabılar gibi ekpmanlar kullanılmalı. Bunlara yılda 500 bin YTL harcıyoruz.
Haberin fotoğrafları