kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

İnşaat işçisine 'güvenli kostüm' fuarı geliyor

MENEKŞE ATASELİM
Türkiye'nin ilk iş sağlığı fuarı 3 Mayıs'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın desteği ile İstanbul'da gerçekleştirilecek. Pek çok koruyucu ekipmanın sergileneceği fuara en büyük ilgi inşaat sektöründen gelecek..
Gayrimenkul sektörü Türkiye'deki büyümesini sürdürürken ülkedeki şantiye sayısı da her geçen gün artıyor. Milyon dolarlık projelerin birbirleriyle yarış halinde olduğu sektörde spot ışıklarının altındaki grubu, müteahhit firmalar, proje geliştiriciler, yatırımcılar oluşturuyor. İnşaatların yükselmesinde en fazla emeği olanlar ise kuşkusuz 'görünmeyen kahraman' nitelemesine en yakın yerde duran inşaat işçileri.

İş kazaları yoğun
Kayıtdışı çalışan sayısının çok yoğun olması nedeniyle Türkiye'de kaç inşaat işçisi olduğuna dair kesin bir rakam söylemek bugüne dek mümkün olmamış. Ancak iş sağlığı kayıtlarına bakıldığında en fazla iş kazası geçiren meslek gruplarından birinin inşaat işçileri olduğu görülüyor. Sigortalı işçilere ait verileri açıklayan Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) göre, 2005 yılında Türkiye'de meydana gelen iş kazası sayısı 73 bin 923 olarak gerçekleşmiş.

Yeni ekipmanlar tanıtılacak
Bu kazaların yüzde 10'luk kısmını ise şantiyelerde gözlenmiş. Hal böyleyken kazalara karşı daha yoğun önlemler almak ve işverenleri biliçlendirme çalışmalarını hızlandırmak gerektiği konusunda ortak bir fikre varan İş Güvenliği İşadamları Derneği (İSGİAD), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan destek alarak Türkiye'nin ilk İş Sağlığı Fuarı'nı düzenlemeye karar verdi. 3 Mayıs tarihinde İstanbul Harbiye'deki Askeri Müze'de ziyarete açılacak olan İş Güvenliği ve Sağlığı Fuarı'na 19 ülkeden (Amerika, Avustralya, Belçika, İngiltere, İsviçre, İtalya, Fransa, Hong Kong, Kanada, Danimarka, Polonya, Almanya, İsveç, Hollanda, Ukrayna, Romanya, Pakistan ve Çin) 156 firma katılacak. Fuar alanındaki standların yüzde 90'ında kişisel koruyucu donanımlar sergilenecek. Baş koruyucuları, göz ve yüz koruyucuları, solunum yolları koruyucuları, işitme yolları koruyucuları, el koruyucuları, gövde koruyucuları, ayak koruyucuları ve yüksekten düşmeyi önleme ekipmanlarının sergileneceği fuarda, son teknoloji ile geliştirilen iş güvenliği elbiseleri ve ergonomik ekipmanlara da yer verilecek.
Haberin fotoğrafları