kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Ev hayalleri üçüncü boyuta taşındı

EBRU ERDOĞAN
Üç boyutlu animasyon filmleriyle, müşteriler, odalardan banyoda kullanılan fayanslara kadar alacakları evleri en gerçekçi halleriyle görebiliyorlar..
Türkiye'de her geçen gün gelişen ve büyüyen emlak sektörü, başka sektörlerin doğmasını ve bunların gelişmesini de sağlıyor. Bu sektörlerin oyuncularından birisi de 3D animasyon şirketleri. 3D animasyonlar, daha inşaatına başlanmadan satılan konut ve iş merkezlerinin, müşterileriyle daha gerçekçi yollardan tanışma fırsatı sunuyor. Bu şirketlerden bir tanesi, DPI Animation House. 1995 yılında Hollanda'da kurulan DPI, New York'taki JFK Havaalanı ve Amsterdam Schipol Havaalanı'nın da aralarında bulunduğu Avrupa ve ABD'deki pek çok bina ve konut projesine imza attı. Üç ay önce İzmir'de bir ofis açan, 10 milyon Euro cirolu DPI'ın Satış ve Pazarlama Müdürü Frank Scheffer, A Plus Gayrimenkul ve Finans Hizmetleri Fuarı için İstanbul'daydı.

* Neden 3D animasyonların önemi artıyor? Bu sektör önümüzdeki dönemde emlak sektöründe, maketlerin yerini alacak kadar büyüyecek mi?
Hem Hollanda'da hem de dünyanın dört bir köşesinde artık 3D animasyonlar, maketlerin yerini zaten almaya başladı. Bunun nedeni artık binaların, sadece yüzde 30'u inşaat bittikten sonra satılıyor. Yani daha proje başında bu konutların yüzde 70'i satılıyor. Bu sadece emlak sektöründe değil, bütün ürünlerin satışında böyle. İnsanlar, alacakları ürünleri, üç boyutlu projeksiyonlarla görmek istiyorlar. Bu çok normal. Çünkü görmediğiniz ve bilmediğiniz bir evi satın alamazsınız.

* Farklı açılardan yapılan maketler de bir evle ilgili bilgi verebiliyor. Şirketler neden animasyonu tercih ediyor?
Elbette ki maketler de size alacağınız ürün hakkında önemli bilgi veriyor ve bu yönüyle de çok faydalı oluyor. Ama bu maketlerin, 3D animasyonlar kadar gerçekçi bilgi vermesine imkan yok. Çünkü siz bu animasyonlarda, odaların nasıl olacağı, bu odaların duvarlarında hangi renk boyanın kullanılacağını, hangi mobilyaların yer alacağını, banyodaki lavaboya kadar her şeyi ayrıntılarıyla görebiliyorsunuz. Bu kadar detaylı maketlerin yapılması mümkün değil.

* Bir projenin tamamlanması ne kadar sürüyor?
Biz emlak sektörü için iki türlü hizmet veriyoruz. Biri çizim, diğeri animasyon. Şirketler bizimle kontak kurduklarında, projeyle ilgili ellerinde tüm bilgiler mevcutsa, bunların mimari çizimlerini bir iki hafta içinde yapıyoruz. Animasyonlar ise projenin büyüklüğüne göre, üç ile beş hafta arasında sürüyor. Küçük projeleri, bilgileri e-posta yoluyla alıp yapabiliyoruz. Çok büyük projelerde ise zaman zaman projenin mühendisi ile çalışıyoruz. 1 dakikadan 10 dakikaya kadar süren animasyonlar yapıyoruz. Genellikle bundan daha uzun süreli animasyonları tercih etmiyoruz. Çünkü insanların dikkatlerinin dağıldığını ve izlenmediğini fark ettik.

* Peki hizmetinizin müşterilerinize maliyeti ne?
Fiyatlar tabi ki projeye göre değişiyor. Çizimler 2 bin-2 bin 500 Euro arasında değişiyor. Animasyonlar ise 50-100 bin Euro civarında.
Haberin fotoğrafları