kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Vladimir Putin
'Putin'i devirip Rus devrimini yapacağım'
İngiltere'de yaşayan Rus işadamı Rusya liderini şiddetli bir ayaklanma yaparak devirmeyi planladığını söyledi Bu darbe açıklaması üzerine Rus yetkililer harekete geçti. Soruşturma açtı ve iadesi için başvuru yaptı ..
Rusya'da 7 yıllık iktidarı boyunca sarsılmaz bir rejim kuran ve muhaliflere göz açtırmayan Devlet Başkanı Vladimir Putin'e darbe tehdidi... İngiltere'de siyasi sığınmacı olarak yaşayan milyarder Rus işadamı Boris Berezovski, "Putin saltanatını devirmek için darbe hazırlığında olduğunu" söyledi. İngiliz Guardian gazetesinin manşetten verdiği röportajında Putin'i çileden çıkaracak ifadeler kullandı. Putin'e yakın isimlerle ilişkide olduğunu söyleyen Berezovski, "Onlara hem tecrübelerimi aktarıyorum. Hem de maddi destek sağlıyorum" diye konuştu. "Bu rejimi demokratik seçimlerle iktidardan indirmek mümkün değil. Güç kullanmak lazım" diyerek Putin'i içeriden şiddetli bir ayaklanmayla yıkmak için planlar yaptığını söyledi. Gazetecinin, "Yani devrim mi sorusuna da "Evet kesinlikle!" yanıtını verdi.

'KORKMUYORUM'
Berezovski'nin darbe planladığına ilişkin açıklamamları Rus yetkilileri de harekete geçirdi. Rusya Baş Savcısı Yuri Çayka "Berezovski'nin açıklamalarıyla ilgili cezai soruşturma açılması talimat verildi" dedi. Ve Rus milyarder'in iadesi için İngiltere'ye başvuru yapıldığını söyledi. Rus yetkililer, "Açıkça bir başka devlet için darbe planladığını söyleyen bir kişinin sığınma statüsünün kaldırılacağını umuyoruz" diyerek İngiliz hükümetini uyardı. Geçen yıl da Moskova'dan yayın yapan "Eko- Moskova" radyosuna benzer açıklamalar yapan Berezovski, "İade edilmekten korkmuyorum. Hakimler bu tip açıklamaların siyasi sığınmayı kaldırmayacağını söylüyor" dedi. Putin'in 2000 yılındaki seçim kampanyasına da destek vererek iktidara gelmesine yardımcı olan Berezovski'nin Rusya lideri Putin ile arası Çeçen Savaşı nedeniyle açılmıştı. Berezovski, 2'nci Çeçen Savaşı'na karşı çıkmış, bu da Putin'in 850 milyar sterlin serveti olan işadamı hakkında soruşturma başlakmasına neden olmuştu.
Haberin fotoğrafları