kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Cuma Sabah 
MEHMET TEZ
Şu sıralar kaçırılmayacak beş albüm
Müzik dünyası bu yıl çok iddialı... Yıl sonuna kadar Björk'ten Metallica'ya kadar pek çok ünlü ismin albümünü dinleyeceğiz. İlk ayların favori albümlerini seçtik.
Bugünlerde müzik dünyasında, 2007'nin müzik tarihinde unutulmayacak bir yıl olacağından bahsediliyor. Her ne kadar beceriksiz yapımcılar hâlâ "CD satamıyoruz!" diye dövünüp dursa da müzik dünyası, yoluna devam ediyor. Ocaktan bu yana birçok güzel albüm piyasaya çıktı. Yıl sonuna kadar da Björk'ten Metallica'ya, Radiohead'den Nine Inch Nails'e, Chris Cornell'den The White Stripes'a, hatta Ozzy'ye kadar birçok baba isim, yeni albümünü piyasaya sürecek. Bu yıl piyasaya çıkan ve şu sıralar en fazla takıldığım şeyleri derledim. Aşağıdaki beş albüm hiç de fena değil.

The Shins / Wincing the Night Away
The Shins yıllardır var, ama adı ilk kez Scrubs dizisinin yıldızı Zach Braff'ın Garden State filmiyle duyuldu. Yeni albümleri çıkalı birkaç ay oldu ama şimdiden büyük ilgi gördü. The Shins'in evveliyatını merak ediyorsanız Chutes Too Narrow albümünü mutlaka dinleyin. Ondan sonra da Wincing the Night Away'i...

LCD Soundsystem / Sound of Silver
Asıl adı James Murphy. Dünyanın en tanınmış dans müziği yapımcılarından ve sanatçılarından biri. 90'larda Fatboy Slim tarzı yaratıcı ve popüler DJ'ler çıkıştaydı. Bunların özellikleri sizin de annenizin severek dinleyeceği parçalar üretmeleriydi. Üstelik kulüpte çılgınca dans ettiğiniz parçanın annenizin mırıldanmayı en sevdiği parça olması sizi rahatsız da etmiyordu. Muhteşem bir formül yani. Şu an aynı işi Murphy yapıyor. 2003'te The Rapture'ın alternatif dans hit'i House of Jealous Lovers ile adını duyurdu. Sonra aynı adlı ilk albümünü çıkardı. Daft Punk is Playing at my House ile yine pistleri coşturdu. Şimdi ikinci albümüyle büyüyor. İlk single'ı North American Scum şu sıra hayli çalınıyor. Benim favorim Someone Great.

Gripin / Gripin
Bir önceki albümlerinde fark yaratmayı pek başaramayan Gripin, bu defa müziğe yaklaşımını olumlu anlamda öteye taşımış. Sözler daha anlaşılır, daha dinlenebilir düzeyde. Emre Aydın'ın söylediği Sensiz İstanbul'a Düşmanım, Manga'nın solisti Ferman'ın söylediği Baba Mesleği, Pamela'nın vokal yaptığı Zor Geliyor güzel parçalar. Hatta Pamela'ya bir tavsiye; albümündeki bluesvari inişli çıkışlı vokalleri bir kenara bıraksa, belki önünde yeni bir yol açılır. Amy Lee gibi sesi olan bir rock vokalist sık gelmiyor.

Air / Pocket Symphony (EMI)
Takip edenler onları Moon Safari, 10000Hrz ve Talkie Walkie albümlerinden tanıyor. Sinemayla ilgili olanlar da Sofia Coppola'nın yönettiği Virgin Suicide filminin müzikleriyle... Air'in dördüncü stüdyo albümü, 70'li yılların melodilerinden elektronik loop'lar üreterek bir tür rüya müziği ortamı yaratan grubun tarzının aynen devamı niteliğinde. Bu defa aynı denkleme Japon müzik aletlerini de ekleyin, işte albüm böyle bir şey. Talkie Walkie'deki Alone in Kyoto'yu hatırlayanlar (bu şarkı Lost in Translation (Bir Konuşabilse) filminin kapanışında karşımıza çıkıyordu) ne demek istediğimi anladı zaten. Bana kalırsa son zamanlarda evde oturup sakin sakin dinlemek için elime geçen en iyi şey. Deneyin.

Tracey Thorn / Out of the Woods
Everything But the Girl
'ün sesi. Massive Attack'in efsane vokali, Protection'ı söyleyen zat-ı muhterem, Tracey Thorn'un yeni albümü, EMI etiketiyle piyasaya çıktı. 11 şarkıdan oluşan Out of the Woods, EBTG'nin 90'ların başındaki 'erken' dönemiyle bildiğimiz meşhur Missing'i (Like the Desert Miss the Rain'i hatırlayın, bir ara resmen marştı) dönemi arasında bir yerlerde duruyor. Albümdeki Grand Canyon, 2007 yazının dans hit'i olmaya adaydır. Hemen dinleyin! Yaşasın 90'ların onurlu geri dönüşü...