kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Boris Tadiç
Katliamın belgelerini saklamışlar
New York Times gazetesi: Bosna'da katliamı soruşturan mahkemeye Sırp hükümeti önemli belgeleri vermedi. Sayfaları sansürledi. Mahkeme de belge olmayınca sorumlu tutamadı..
Uluslararası Adalet Divanı şubat ayında Srebrenica'da 8 bin Müslümanın öldürülmesiyle ilgili soykırım davasında "Yaşananlar soykırımdır. Ancak Sırp hükümeti bundan sorumlu değildir" kararı aldı. Karar, kurban yakınlarının tazminat yolunu da kapattı. Amerikan New York Times gazetesi yüzyılın en önemli davalarından biri olan dava sırasında Sırbistan'ın kararı etkileyecek kilit dökümanları hasıraltı ettiğini yazdı. Buna göre 2003'te Sırbistan ile mahkeme arasında yapılan anlaşmalar doğrultusunda katliamda Sırp generallerin doğrudan rolü olduğunu ispat edecek kanıtları içeren dosyalar "devletin güvenliği gerekçesiyle" sansürlendi. Bir kısım dava savcısının dosyaların sansürlü hallerini görmelerine izin verilmesine rağmen Bosnalı yetkililerin "Dökümanların orijinal halini görmek istiyoruz" talebi reddedildi. Sırp lider Sloban Miloseviç'in dava sürecinde de dökümanların bazılarına "Devlet sırrı. Çok gizli" mühürü vuruldu.

'SONUCU ETKİLERDİ'
Gazete, dokümanların sansürlenen kısımlarının Yugoslavyalı politikacı ve askerinin Sırp ajanları ve gizli polisle olan görüşmelerini içerdiğini yazdı. Uzmanlar dökümanların sansürsüz olarak mahkeme sürecine dahil edilmiş olması halinde kararın farklı olacağınısöyledi. Dönemin Yugoslavya Devlet Başkanı Vojislav Kostunica'ydı. Kostunica 2004'te Sırbistan'ın başbakanı oldu. 2004'ten bu yana Sırbistan Devlet Başkanlığı göreviniyse Boris Tadiç yürütüyor.
Haberin fotoğrafları