kapat
   
24 Şubat 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çömez: Türkiye ciddi tehlikeyle karşı karşıya
"Irak'ta herkesle görüşüyoruz"
Türkmenler'in tepkileri sertleşecek
Baykal: Ülkeyi yönetenler tehlikeyi kavrayamıyor
Çömez: Türkiye ciddi tehlikeyle karşı karşıya

Çömez: Türkiye ciddi tehlikeyle karşı karşıya

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşı'ndan beri en ciddi tehlike ve tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Türk Ocakları İzmir Şubesi tarafından düzenlenen "Türkiye'nin Yol Haritası Kerkük" konulu panelde konuşan Milletvekili Çömez, içinde bulunduğumuz tehlikeli durumun Kerkük'ün altında 2 trilyon dolarlık petrol rezervi bulunmasına ve İsrail'in bölgede gücünü artırma çabalarına bağladı. Hükümete de tepki gösteren Çömez, Türkiye'nin topraklarında gözü olanlarla görüşülmesini eleştirdi.
Kerkük'ü ele geçirenlerin aynı zamanda dünyanın süper gücü olma imkanına da kavuşacağını ileri süren Çömez, "Kerkük'ün altında şu anda 2 trilyon dolarlık petrol rezervi var. Çok büyük bir zenginlik, çok büyük bir kaynak. Bu kaynağa sahip olan, bu kaynağı istediği gibi yöneten, sevk ve idare eden güç, tekrar dünyada hakim güç olacaktır. Çaba bu." dedi. Kerkük'ün kasım ayında referandumla Güney kısma bağlanmak istediğini, bunun için 600 bin civarında Kürt'ün bölgeye yerleştirildiğini gözleriyle gördüğünü belirten İsmail Çömez, şöyle konuştu: "İsrail'in hava savunma sistemleri bulunduğu coğrafya itibariyle kendini korumaya yeterli değil ve İsrail'in ileri bir karakola ihtiyacı var, çünkü İran nükleer çalışmalarını nükleer başlık kapasitesine dönüştürür ve bunu füzelerle kullanmaya başlarsa ve ya bunu başka örgütlerle paylaşırsa bu İsrail'in sonu demektir. Bu sebeple kuzeyde kurulacak olan sözde bir Kürdistan İsrail için stratejik bir anlam ifade ediyor."
Olaylara
bu şekilde bakılması gerektiğini aksi takdirde telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkacağını savunan Çömez, "Türkiye inanarak ve altını çizerek söylüyorum, Birinci Dünya Savaşı'ndan bugüne en ciddi tehlike ve tehditle karşı karşıyadır. Ben bunu petrol zenginliği açısından ifade etmiyorum. Oradaki Türkmen kardeşlerim, soydaşlarımın, dostlarımın, akrabalarımın acısı olarakta ifade etmiyorum ama Türkiye'nin ulusal güvenliği açısından ifade ediyorum. Türkiye'nin ulusal güvenliği Kırımdan başlar. Türkiye'nin ulusal güvenliği Batı Trakya'dan başlar, Bosna Hersek'ten, Kıbrıs'tan, Musul ve Kerkük'ten başlar. Eğer biz bunun bugün farkına varamazsak, Lozanda karşılaştığımız sürecin asıl ikinci senaryosu olan yeni süreçle karşılaşırız. İşte o zaman Türkiye ciddi bir tehditle ve riskle karşı karşıya kalır." diye konuştu.
Irak'ın Kuzey kısmındaki lokal yönetimin başında bulunanların Türkiye'den toprak isteme cüreti içinde olduklarını, buna rağmen bu insanlarla görüşülmesine tepki gösteren Çömez, şunları söyledi: "Kuzeydeki yönetimin başlarından bir tanesi olan Barzani'nin 2005 yılında yaptığı bir ropörtaj da kullandığı ifadeler aynen şöyle: Gazeteci kendisine soruyor, 'Siz Türkiye ve İran'dan toprak mı talep ediyorsunuz?' Cevap şu: 'Ne münasebet, biz niye onlardan toprak talep edelim? Onlar bizim Kürdistanımız'ı böldü, bizim toprağımızı aldı, hakkımızı istiyoruz.' Biz böyle bir adamla, PKK'ya arka çıkmış, topraklarımızda gözü olan, böyle niyetleri olan bir adamla bugün siyasi bir pazarlığı tartışır hale geldik."
Bunun yanısıra Kuzeydeki lokal kürt yöneticilerine siyasal ambargo uyguladığımızı ifade eden Çömez, ancak ekonomik ambargo uygulamadığımız için katma değer farklarının Barzani'nin cebine girdiğini öne sürdü.
Panelde konuşan Irak Milli Türkmen Cephesi Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı ise ABD ve Batı'nın Irak'a barış vaadleriyle geldiğini ancak gözyaşı ve kan dışında hiçbir şey bırakmadığını söyledi. Savaş çıktığı günden buyana Irak'ta ölenlerin sayısının 700 bini aştığına dikkat çeken Muratlı, bu rakamın iki misli sakat ve mağdur oluştuğunu, 2 milyon insanın da ülkeyi terkettiğini kaydetti. Gazeteci Güler Kömürcü ise gelişmeler hakkında düşünelerini aktardı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Hiçbir ülkede bu kadar pervasızlık olmuyor
 AKP'nin sürpriz transfer atağı
 Erdoğan, Suudi Arabistan'da
 301'i seçimden önce değiştireceğiz
 Gül Avrupa'dan gelen Türk vekillerle buluştu
 Teröre karşı siyasi ve diplomatik takip
 "Irak'a askeri müdahale Kürtleri rahatsız eder"
 BBP: Hayal'i Aralık'ta partimizden ihraç ettik
 Haberi yayınlayan da sızdıran da ihanet içinde
 "Ya nisanda olur ya kasıma kalır"
 Gökçek: Tayyip Bey Cumhurbaşkanı olur
 MHP televizyonu martta yayında
 AKP yeni binası mayısa yetişmez
 DTP seçime bağımsız adaylarla katılacak
 Ağar AKP'den gelin aldı
 Arınç, 37 ülke gezdi 65 bin YTL harcırah aldı
MAHMUT ÖVÜR
DYP-Anavatan arasında 'sıra' tartışması
Siyaset...
YAVUZ DONAT
6 nokta 6 gözlem
Üç, dört gün "arayışlar,...
Camilerdeki 500 yıllık bilgiye Batı yeni ulaştı
ABD'li araştırmacılar, Batı'nın 30 yıl önce keşfettiği geometrik bir...
Babil nasıl söylenecek
Yarınki Oscar töreninde 7 dalda aday "Babil" filminin adının nasıl...
Dayaktan kaçırıldı, cin çıkartma seansında öldü
Dayaktan kaçırıldı, cin çıkartma seansında öldü
Adana'daki akıl hastanesinde patlak veren dayak skandalı üzerine...
Ermeni tarihçi diasporaya inat geliyor...
Ermeni tarihçi diasporaya inat geliyor...
Gomidas Enstitüsü Direktörü Ara Sarafyan, aşırı milliyetçilerin "Sen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu