kapat
   
24 Şubat 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Irak'ta herkesle görüşüyoruz"
Türkmenler'in tepkileri sertleşecek
Baykal: Ülkeyi yönetenler tehlikeyi kavrayamıyor
Çömez: Türkiye ciddi tehlikeyle karşı karşıya

"Irak'ta herkesle görüşüyoruz"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kerkük konusunda ''Türkiye'nin çıkarları neyi gerektiriyorsa ilgili kişilerle görüşürüz'' dedi.

Dün yapılan MGK sonrasındaki yazılı açıklamada Kerkük sorununun siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Gül, MGK toplantısı sonrası yapılan açıklamayı yerinde bulduğunu söyleyerek, Kerkük konusunda Türkiye'nin çıkarları neyi getertiriyorsa onu yapacaklarını söyledi.

Gül, "Biz Irak'taki herkesle görüşüyoruz. Ne zaman Türkiye'nin çıkarına herhangi bir görüşmede fayda görürsek veyahut da Irak'ı istikrara kavuşturmakta fayda görürsek, Irak'taki problemlerin çözümüne, diplomatik ve siyasi yoldan çözüm bulma gayretlerimiz devam edecektir" şeklinde yanıt verdi.

Dışişleri
Bakanı Abdullah Gül, Pakistan'a hareketinden önce yaptığı açıklamada, İslam dünyasının yeni bir kutuplaşmaya tahammülü olmadığını belirterek, Pakistan görüşmesinin kutuplaşma yarattığı eleştirilerine yanıt verdi.

Pakistan ve Afganistan ziyaretleri öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Pakistan'da Orta Doğu konusunda yapacakları görüşmelerin, sorunların çözüme kavuşturulması bakımından elverişli bir ortam yaratacağına inandıklarını söyledi.

Gül, "Bu konularda önemli bölge ülkelerinin gidererek daha fazla sorumluluk üstlenmeye hazır olduklarını görmekten de memnuniyet duyuyorum" dedi.

"PAKİSTAN'DA ARAP BARIŞ PLANI DESTEKLENECEK"

Abdullah Gül, Pakistan'da yapılan toplantıya İran ve Suriye'nin katılmaması ve bu nedenle yapılan eleştirilerin hatırlatılması üzerine de "İslam dünyası içinde yeni bir kutuplaşmaya Müslümanların tahammülü yoktur, dolayısıyla böyle bir şey söz konusu değildir. (Pakistan'daki) bu toplantıda Arap Barış Planı desteklenecektir. Zaten Suriye Arap Barış Planının bir parçasıdır bildiğiniz gibi" diye konuştu.

Pakistan buluşmasının Mekke deklerasyonu ardından bütün bunlara yeni bir destek vermek ve bütün İslam dünyasında Filistin sorunun çözümüne daha çok katkı sağlamaları temin etmek için başlatılmış bir inisiyatif bir davet olduğunu kaydeden Gül, Türkiye olarak bu davete katıldıklarını söyledi.

Gül, "Şu da bir gerçektir ki Filistin-İsrail meselesindeki olumlu gelişmelerin, diğer problemlerde çok olumlu katkıları olacaktır. Bazıları bunun çok farkında değil ama biz çok farkındayız. Buradaki olumlu bir gelişme, Irak konusunda ve diğer her konudaki problemlere olumlu bir katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

PAKİSTAN ARDINDAN AFGANİSTAN'A GİDECEK


Pakistan ziyaretinin ardından Afganistan'a geçeceğini hatırlatan Gül, Türkiye'nin Afganistan'da birçok hizmetleri olduğunu söyledi. Abdullah Gül, Türkiye'nin ISAF'ın komutanlığını yaptığını ve önümüzdeki dönemde de Kabil'in güvenlik sorumluluğunu üstleneceğini hatırlattı.
Gül ayrıca kurulan hastane ve okullarda Türkiye'nin binlerce Afgan'ı tedavi ettiğini ve eğittiğini kaydetti. Gül, "Afganistan'da sadece askeri değil sosyal açıdan da Afganların yanında olduğumuzu gösteriyoruz" dedi.

"FİLİSTİNLİLER DAYANIŞMAYI GÖSTERDİ"

Filistin'de El Fetih ve Hamas arasında varılan uzlaşıyla ilgili olarak da Filistinlilerin kendi içlerinde dayanışmayı gösterdiklerini kaydeden Gül, "Mahmut Abbas ve Hamas tarafı, Haniye, Meşal hepsi bir araya geldiler ve Filistin davası için bölünmenin ne kadar tehlikeli olduğunu gördüler. Dolayısıyla beraber bir mutabakata vardılar. Biz bunu destekledik. Ümit ediyoruz ki bu, bölgede kalıcı bir barışa yol açar. Bölgede iki devletin yanyana barış içerisinde yaşamasından başka yol yoktur" diye konuştu.
Gül, Filistin'in kendi toprakları üzerinde Filistin bağımsız devletinin kurulmasının da şart olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Gül, burada bir çok planların olduğunu, önemli olanın ise yapıcı olmak ama bir taraftan da adaletli bir barışa ulaşmak olduğunu söyledi.

İsrail tarafının bir mesajı olup olmadığının sorulması üzerine de Gül, "İsrailliler de Filistinler arasındaki çatışmadan memnun olmadıklarını, bunu kendilerine bir fayda getirmeyeceğini, dolayısıyla bu çatışmaların bitmesinin doğru ve iyi olduğunu bize söylediler. Biz de onlara tüm bunlara yardımcı olmalar gerektiğini söyledik" dedi.

AJANSLAR

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Hiçbir ülkede bu kadar pervasızlık olmuyor
 AKP'nin sürpriz transfer atağı
 Erdoğan, Suudi Arabistan'da
 301'i seçimden önce değiştireceğiz
 Gül Avrupa'dan gelen Türk vekillerle buluştu
 Teröre karşı siyasi ve diplomatik takip
 "Irak'a askeri müdahale Kürtleri rahatsız eder"
 BBP: Hayal'i Aralık'ta partimizden ihraç ettik
 Haberi yayınlayan da sızdıran da ihanet içinde
 "Ya nisanda olur ya kasıma kalır"
 Gökçek: Tayyip Bey Cumhurbaşkanı olur
 MHP televizyonu martta yayında
 AKP yeni binası mayısa yetişmez
 DTP seçime bağımsız adaylarla katılacak
 Ağar AKP'den gelin aldı
 Arınç, 37 ülke gezdi 65 bin YTL harcırah aldı
MAHMUT ÖVÜR
DYP-Anavatan arasında 'sıra' tartışması
Siyaset...
YAVUZ DONAT
6 nokta 6 gözlem
Üç, dört gün "arayışlar,...
Camilerdeki 500 yıllık bilgiye Batı yeni ulaştı
ABD'li araştırmacılar, Batı'nın 30 yıl önce keşfettiği geometrik bir...
Babil nasıl söylenecek
Yarınki Oscar töreninde 7 dalda aday "Babil" filminin adının nasıl...
Dayaktan kaçırıldı, cin çıkartma seansında öldü
Dayaktan kaçırıldı, cin çıkartma seansında öldü
Adana'daki akıl hastanesinde patlak veren dayak skandalı üzerine...
Ermeni tarihçi diasporaya inat geliyor...
Ermeni tarihçi diasporaya inat geliyor...
Gomidas Enstitüsü Direktörü Ara Sarafyan, aşırı milliyetçilerin "Sen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu