kapat
   
05 Şubat 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa futbolunda şiddet tırmanıyor

İtalya'da geçen hafta cuma günü 1 polisin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan taraftar olaylarının ardından Avrupa futbolunda şiddetin yükselişi yeniden gündeme oturdu.

Sicilya derbisi olarak nitelenen Palermo-Catania maçının 58. dakikasında başlayan ve daha sonra sokaklara taşan taraftar olaylarında, aracına patlayıcı madde atılan 38 yaşındaki İtalyan polis Filippo Raciti'nin hayatını kaybetmesi tüm Avrupa'da şok etkisi yarattı.

Son 1 hafta içinde İtalya'da şiddetten dolayı ikinci kişi hayatını kaybederken, geçen cumartesi günü de 4. lig takımları arasında yaşanan kavgayı önlemeye çalışan bir antrenör, gruplar arasında kalarak ölmüştü.

Fransa'nın
başkenti Paris'te yapılan UEFA Kupası maçında Hapoel Tel Aviv ile karşılaşan Paris Saint-Germain FC taraftarlarının bir yahudiye saldırması ve polisin taraftarı korumak için ateş etmesi sonucu bir taraftarın ölmesiyle yeniden ateşlenen şiddet tartışmaları, Hollanda temsilcisi Feyenoord'un Nancy maçında çıkan olaylar sonrası UEFA Kupası'ndan ihraç edilmesiyle zirveye varmıştı.

2 Şubat Cuma günü oynanan Serie A maçında ise Catania taraftarlarının Palermo seyircilerine saldırması ve polisin göz yaşartıcı gaz kullanmasıyla büyüyen olayların ardından, maçın bitişiyle birlikte taraftarlar arasındaki çatışma sokaklara taşınmış ve 70'e yakın kişi yaralanmıştı.

Polisin ölümünün ardından İtalya'daki tüm maçları askıya alan İtalyan Futbol Federasyonu, bugün yapacağı toplantının ardından sert kararlar alacağını ve bu olayları çözüme kavuşturmadan maçları tekrar başlatmayacağını bildirmişti. Son dünya şampiyonu İtalya Milli Takımı'nın bu hafta içinde Romanya ile yapacağı dostluk maçı da aynı gerekçeyle iptal edildi.

L'OSSERVATORE ROMANO: ''POLİSLE BİRLİKTE İTALYAN FUTBOLU DA ÖLDÜ''

İtalya Başbakanı Romano Prodi, futbolda şiddetin önüne geçmek için radikal değişikliklere gidileceğini ve çok ciddi önlemler alınacağının sözünü verirken, Vatikan'da yayınlanan L'Osservatore Romano, ''Şunu fark etmeliyiz ki, dün akşam polisle birlikte İtalyan futbolu da ölmüştür'' ifadesini kullandı.

Öte yandan İtalya Futbol Federasyonu'nun aldığı maçları askıya alma kararını desteklediğini açıklayan UEFA'nın yeni başkanı Michel Platini, polisin ailesine ve tüm İtalyan futbol kamuoyuna başsağlığı diledi. Futbolda yaşanan her türlü şiddetin kabul edilemez olduğunun altını çizen Platini, ''Son zamanlarda futbolun içine yeniden girmeye başlayan şiddeti kabul etmiyoruz. Paris Saint-Germain taraftarının ölmesiyle başlayan ve Nancy'de Feyenoord taraftarlarının kavgasıyla devam eden şiddet Avrupa futbolunun içine yavaş yavaş nufüz etmektedir. Bunu engellemek için hep birlikte çalışmalıyız ve Avrupa futbolunun vebası şiddeti ortadan kaldırmak için çözüm bulmalıyız'' diye konuştu.

HÜKÜKMET KOLLARI SIVADI

İtalya'da geçtiğimiz cuma akşamı 1 polisin yaşamını yitirdiği olaylı Catania-Palermo maçının ardından, futbol yetkilileri ve hükümet, statlardaki şiddet olgusuyla mücadele amacıyla, ek önlemler pakedinin içeriğini belirlemek için kolları sıvadı.

İtalya Gençlik ve Spor Bakanı Giovanna Melandri, bu sabah İçişleri Bakanı Giuliano Amato ile İçişleri Bakanlığı'nda biraraya geldi.Toplantıya İtalya Emniyet Genel Müdürü Gianni De Gennaro da katıldı.

İçişleri Bakanlığı'ndaki toplantının içeriğine ilişkin bir açıklama yapılmadı. Ancak büyük bir olasılıkla, toplantının, bugün akşama doğru İtalya Milli Olimpiyat Komitesi (CONI) ve İtalya Futbol Federasyonu'yla (FIGC) yapılacak zirve çerçevesinde hükümetin kendi statejisini önceden belirleme amacıyla gerçekleştirilmiş olduğu belirtiliyor.

Akşam doğru gerçekleştirilecek olan zirve toplantısında belirlenecek ek önlemlerin, hafta içerisinde hükümet tarafından kararnameye dönüştürülmesi bekleniyor.

FEDERASYON, YARIN FUTBOL YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞECEK

FIGC ise yarın futbol yetkilileriyle görüşecek. FIGC'nin olağanüstü komiseri Luca Pancalli, yarın kulüpler, teknik direktörler, hakemler ve futbolcuları temsil eden örgütlerin yetkilileriyle TSİ 18.00'de Roma'daki federasyon binasında bir toplantı yapılacağını duyurdu.Bu arada yarın sabah saatlerinde İtalya Kulüpler Birliği de, Roma yakınlarındaki Fiumicino beldesinde bir toplantı yapacak.

İtalya'da birinci ve ikinci ligdeki futbol kulüpleri, Catania'daki olaylı maç nedeniyle tatil edilmiş olan lig maçlarının önümüzdeki hafta sonundan itibaren başlatılmasını istiyorlar.

PAPA KINADI

İtalya'da geçtiğimiz cuma akşamı Catania-Palermo maçındaki olaylarda 1 polisin yaşamını yitirmesi ve futboldaki şiddet olgusu Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus tarafından da kınandı.

Catania'daki olaylar hakkında hiç konuşmamasına İtalyan basınından yükselen eleştirilerin ardından, Papa 16. Benediktus'un dün Vatikan'daki Angelus Duası sırasında yaptığı konuşmada olayları kınadı.

Papa 16. Benediktus, olayı kınadığını, bugün Catania'daki katedralde düzenlenen törenle toprağa uğurlanan polis memuru Filippo Raciti'nin ailesine gönderdiği bir telgraf aracılığıyla dile getirdi.

Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Tarcisio Bertone, Papa'nın Raciti ailesine yolladığı taziye mesajında, ''Futbola leke düşüren her türlü şiddet olayını kararlı biçimde kınadığını'' belirtti. Papa 16. Benediktus'un, yetkilileri, sadakat, dayanışma ve sağlıklı rekabeti özendirici bir meşruiyet çerçevesinde gereken kararlılığı göstereye davet ettiği de kaydedildi.

Catania'daki olaylar sırasında yaşamını yitiren 38 yaşındaki polis memuru Raciti, evli ve de iki çocuk babasıydı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Altay: 2 - Karşıyaka: 2
 İtalya'da taraftar stada giremeyecek
 Milli takımda olmaktan mutluyum
 "Hamit Altıntop B.Münih ile anlaştı"
 Ç.Rizespor-Fenerbahçe maçının başlama saati değiştirildi
 Basında Galatasaray yorumları
 Beşiktaş umut verdi
 Terim: Tugay'ı jübile için çağırmadım
 Avrupa'da Efes Pilsen'in rakipleri belli oldu
 Emre Milli Takım kadrosundan çıkartıldı
 Yıldıray Baştürk yeniden sakatlandı
 Zaza'lı Hawks Nets'i 101-99 devirdi
 Aslan'dan patinaj
 Deplasman özürlü
 Olimpiyat şampiyonu Liu'nun ayakkabıları 25 bin dolara...
 İlk defa golsüz
 Hakeme köpürdü
 Puan farkı yine yedi
 Gol çizgisini geçemediler!
 İki maç rahatlatır
 Sivas fire vermiyor
 Ankara derbisi değil başkanlar savaşı! Ankara derbisi değil...
 Korkmaz'lı Erciyes yenilmek bilmiyor
 Milli Takım'ın rotası Gürcistan
 Irkçı değilim
 Kapılar kapanıyor
 Silindir Fener
 Söz savunmanın
 Bulunmaz eşin
 İzmit'te gol yağmuru
 Bolu hız kesmiyor
 Memo coştu bir kere
 Kunter'den şova devam
 Fenerbahçe filede 62 dakikada galip
 Manchester dörtledi
 Schalke zirveye çıktı
 Real Madrid evinde kayıp
 Biletleri ucuzlatın
 Günün içinden
 3. Lig'de sonuçlar
 Skorbord
 İddaa sonuçları
AHMET ÇAKAR
İstek yetmiyor
Dün geceki Galatasaray'a baktığımızda...
LEVENT TÜZEMEN
Golcülere terapi...
Adnan Polat, "Mehmet...
ÖMER ÜRÜNDÜL
Kartal umut verdi
Beşiktaş, ilk yarının ortasına kadar...
KAZIM KANAT
Tigana & Arıca bravo
Sorunun cevabı çok basit... Erdoğan...
CAHİT YAVUZ
Avustralya'dan İstanbul'a
Her yönüyle başka bir...
'Yurt bahçesinde iki kıza tecavüz ettiler'
'Yurt bahçesinde iki kıza tecavüz ettiler'
Bahçelievler Atatürk Kız Yetiştirme Yurdu'nda kalan kızlardan A.Y.,...
'Bayrakla eylem yapan kahramanım sanıyor'
'Bayrakla eylem yapan kahramanım sanıyor'
Sıradan insanların saldırgan duygulara sempati besler hale geldiğini...
Korse üstü kemer
Korse üstü kemer
Paris'te düzenlenen "Ultra Lingerie" iç çamaşırı şovunda, Carlin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu