kapat
   
29 Ocak 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Durmuş Yılmaz'ın vicdan sızısı
Enflasyon tahmini %5.1
"Fiziki güç gerektiği için erkek eleman aradık"
Durmuş Yılmaz'ın vicdan sızısı
İşci ücretleri enflasyonla uyumlu olmalı

Durmuş Yılmaz'ın vicdan sızısı

Düzenlediği basın toplantısında, bankanın hazırladığı ''Enflasyon Raporunu'' açıklayan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin ''daha önce memur ve asgari ücrete yapılan zammı eleştirdiniz. Bugünde kamu işçilerine yönelik zammı? Vicdani bir rahatsızlık duyuyor musunuz?'' şeklindeki soruya karşılık Yılmaz, buna benzer bir sorunun kendisine daha önce de yöneltildiği hatırlattı. Yılmaz şöyle devam etti:

''Biz insanız. İnsan olmamız nedeniyle diğer insanların ne yediği, ne içtiği nasıl yaşadıkları bizim için elbette önemli. Dolayısıyla insanların gelir durumları, yaşam standartları bizi yakından ilgilendiriyor.(Vicdanımız sızlıyor mu?) sorusunun cevabı. Elbette bizim vicdanımız buna razı değil. Ama Türkiye'nin de bir gerçeği var. Bize verilen görev enflasyonla mücadele. Kimsenin maaşında, gelirinde gözümüz yok. Bugünkü yaşam koşullarında 15 YTL, 50 YTL, 60 YTL, 100 YTL zamlar önemli bir şey değil. Ancak bunları üst üste koyduğunuz zaman, bizim enflasyonla olan mücadeleyi etkileyen unsurlar bunlar. Çünkü, çok büyük tutarlara ulaşıyor. Dolayısıyla kısa vadeli çıkarları, uzun vadeli çıkarlarımızın önüne koymayalım. Uzun vadeli çıkarlarımız çok daha önemli. Enflasyonla mücadele istihdam için, işsiz için aş için çok önemli.Eğer biz bunu sağlayamazsak, bugünkü içinde bulunduğumuz ortamdan çıkıp daha iyi bir refah seviyesini yakalayamayız. Fiyat istikrarı her şeyin başı. Fiyat istikrarı olmadan da biz başka bir şey olmayacağını 30 yıllık tecrübede gördük. Son 5- 6 yıllık tecrübe bunun laboratuvarı gibi oldu. Hem biz fiyat istikrarı sağladık. Sıkı para ve maliye politikası bize hem büyüme hem de istihdam getirdi.'

ELEKTRİĞE
ZAM KONUSU


Bir gazetecinin ''Önceki toplantılarınız birinde elektrikte zam düşüncesi varsa, önünüzü görmeniz açısından bunun hemen yapılması gerektiğini söylemiştiniz. Aradan geçen süre içinde bir artış olmadı, önünüzü görememe hali bu şart altında mevcut mu'' sorusu üzerine Yılmaz, ''Aynı şeyi tekrar ediyorum, eğer zam yapılacaksa zamanında yapılsın. Bu bizim için daha iyi'' yanıtını verdi.

Yılmaz, bu tür yapılamayan zamlardan dolayı ortaya çıkması muhtemel gelişmeleri, Merkez Bankası olarak projeksiyonlara yansıttıklarını da vurgulayan Yılmaz, ''Dolayısıyla biz bu açıdan eğer bu tür fiyat artışları olursa bizim için sürpriz olmaz, çünkü hesaplarımızın içinde var'' diye konuştu.

YTL BANKNOTLARIN ÜZERİNDEKİ İMZA

Gazetecilerin, 1, 5, 10 ve 20 YTL'lerin üzerinde Atatürk resminin üzerinde bulunan imzaya yönelik soruları üzerine Yılmaz, söz konusu banknotların üzerinde sanatçının rumuzu bulunduğunu söyledi.

Dünyada da böyle uygulamalar olduğuna işaret eden Yılmaz, ''Sanatçının kendi isminin baş harflerini bir yere yerleştirmiş. Bunu fiziksel olarak dışarıdan görmek mümkün değil, ancak mikroskopla bakarsanız görüyorsunuz. Bu, merkez bankası yönetiminin bilgisi dahilinde olan bir durum. Sanatçının oraya koyduğu bir rumuz. Diğer ülkelerde de bu var'' diye konuştu.

2006'DAKİ ENFLASYON HEDEFİ VE SONUÇ


Bir basın mensubunun, 2006'da yüzde 5 enflasyon hedefi konduğunu, yılın ise yüzde 9,65 ile bitirildiğini hatırlatarak, ''aradaki farktan zarar ettiğini düşünenlere karşı ne ifade etmek istersiniz'' şeklindeki sorusu üzerine Yılmaz, enflasyon hedefini yüzde 5 ilan edip yüzde 9,65 ile enflasyonu bitirmenin hoş bir şey olmadığını, buna üzülmemenin de elde olmadığını, fakat üzülmenin bir şeyi halletmediğini söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti:

''Ama şunu içtenlikle paylaşıyoruz ki evet enflasyon hedefi tutmadı. (Yüzde 5 ile 9,65 arasındaki zararı kim karşılayacak?) sorusunun cevabı şu; Biz enflasyon hedeflemesi yapan bir merkez bankasıyız ve Türk toplumu son 30 yıllık dönemde enflasyonun ne tür tahribatlara yol açtığını gördü. Evet, 2007 yılında biz yüzde 4 enflasyon hedefi öngörüyoruz ve bu hedefin de çok iddialı olduğunu biz de düşünüyoruz, bunun kolay olmayacağını düşünüyoruz. Ancak merkez bankası olarak biz ekonomide bütün taşların yerli yerine oturabilmesi için, kaynak dağılımının daha rasyonel olabilmesi için ve kanunun de bize bu görev verildiği için bu görevi yapmakla yükümlü olduğumuz için elimizden gelen her türlü çabayı ve gayreti göstereceğiz. Dolayısıyla yüzde 4 enflasyon hedefi, çok iddialı bir hedef ve bunun tutturulması için de bir takım riskler var. Ancak biz elimizde, bize verilen araçlarla bu hedefin tutturulması için yapılması gereken ne ise onu yapmaya çalışacağız.''

Enflasyonun belli zaman aralıklarında nereye ulaşacağı konusunda yapılan açıklamaların 'tahmin ve varsayımları' dayalı olduğunu, bu tahmin ve varsayımların da sürekli değiştiğini vurgulayan Yılmaz, ''Eğer bu varsayımlar değişmez, yerinde kalır ise o zaman biz sıkı duruşumuzu devam ettireceğimizi de söylüyoruz. Dolayısıyla her şey gelişmelere bağlı'' dedi.

ENFLASYON HEDEFİNDE REVİZYON SÖZ KONUSU MU?

Yüzde 4'lük enflasyon hedefinin revize edilmesinin düşünülüp düşünülmediğine ilişkin soru üzerine Yılmaz, şöyle konuştu:

''Biz enflasyon hedefini geçen yıl 3. çeyreğin sonunda Türkiye'de bütçe çalışmaları yapılırken 2007 ile ilgili makro büyüklükler tespit edilirken değiştirseydik ve enflasyon yüzde 9,65 olarak gerçekleşince hedef tutmuş mu olacaktı? Her iki yönde de bizim açımızdan bir kredibilite sorunu var. Değiştirmekle de kredibilite sorunuyla karşılaşacağız. Şu anda değiştirmemekle de bir kredibilite sorunumuz var. Biz bunun üzerinde çalıştık ve yargısal olarak değiştirmemenin daha az kredibilite kaybına yol açacağına karar verdik. Hedefi değiştirmedik ancak hedefin tutturulması için de ne yapılması gerekiyorsa buna odaklanacağımızı söyledim ve söylemeye de devam edeceğim.''

YAPISAL REFORMLARDAKİ GECİKME ENFLASYONU ETKİLER Mİ?

Bir gazetecinin, yapısal reformlarda bir gecikme olmasının 2007 yılı enflasyon hedefini nasıl etkileyeceğini sorması üzerine Yılmaz, Merkez Bankasının, sosyal güvenlik reformuyla ilgili gelişmeler, kamu maliyesindeki gelişmeler, yapılacak seçimlerin hepsinin ikincil etkilerine baktığını söyledi.

Bugünkü raporda siyasi risklere değinilmemiş olmasının böyle bir riskin ortadan kalkmış olması anlamına gelmediğine işaret eden Yılmaz, şunları söyledi:''Enflasyon hedefimize götürecek patika üzerinde herhangi bir şekilde bunlar olumsuz etki yapar ve enflasyonun hedeften sapmasına kalıcı olarak etki edeceğine inanırsak, biz gereken tedbiri alacağımızı söyledik. Sosyal güvenlik reformunu da, seçimleri de, diğer unsurları da bu çerçevede değerlendiriyoruz.''

Bir başka soru üzerine, Merkez Bankası başkan yardımcısı ataması için Cumhurbaşkanına bir isim gönderdiklerini, fakat Cumhurbaşkanı tarafından bunun uygun görülmediğini belirten Yılmaz, ''İkinci isim üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Ben de bir başkan olarak bu tür pozisyonların açık durmasından mutlu değilim'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 "Muhattabımız Irak hükümetidir"
 Irak et girişini durdurdu
 Köprü zammına durdurma!
 Garipoğlu'na 16 yıl hapis cezası
 Yeşil sermaye borsaya giriyor!
 Dolar 1,4250 YTL'ye geriledi
 SSK'lılara fazla para ödendi iddiası
 Açlık sınırı 618 YTL'ye çıktı
 Piyasalarda bu hafta neler olacak?
 POAŞ, Maliye'yle uzlaşmak istiyor
 Irak'tan ahlaksız teklif!
 Bütçe açığı tarih oluyor
 'Devlet kasaplık yapmaz' diye satılan Et Balık, İstanbul'da...
 Yuvacık'ta 'tanık' tartışması
 Bakan Güler: Türkiye'yi Ankara'dan yönetmiyoruz
 İstanbul'un rüzgârı için 5 santral kuruluyor
 Kanyon'a layık görülmemek gücüme gitti ama küsmedim
 'Kapalılıktan nemalanan çevreler panikliyor'
 "Kazandığım para kimseyi ilgilendirmez"
 İran 10 milyar $'lık gaz anlaşmasına imza attı
 "ÖYK'da imzalar bu hafta atılır"
 Tekel'in 2007 hedefi liderlik
 Mydonose'u Kızılay aldı
 "Türkiye'nin değeri dolarla ifade edilemez"
 Bankalar acenteye engel değil
 Yergin: Doğru iş modeliyle kârlı büyüyoruz
 KOBİ'ler ihmal edilmemeli
 Eurotime ile birlikte acenteler AB yolunda
 Sigorta Şirketleri Birliği'nden iki kitap
 Dünyadan
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Ankara'nın dalgayı kırma formülü
Geçen yıl mayıs-haziran...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
15 milyar dolarlık şifre bir şube müdüründe
Milyar...
UFUK SANDIK
Başbakan'a ceza kesilir mi?
Geçen hafta Başbakan...
İnönü, Atatürk'ü kıskanıyor muydu?
Atatürk'ün heykelinin, ölümünden 8 gün sonra söktürüldüğü haberi ses...
Töre bu kez erkeği vurdu
17 yaşındaki genç adam, Batman'da kız arkadaşının yakınlarının...
'Polis bombacıyı iki gün görmezden geldi' iddiası
'Polis bombacıyı iki gün görmezden geldi' iddiası
McDonald's bombacısı Yasin Hayal hakkında kimliği belirlenmesine...
Emniyet de doğruladı: Tuncel haber elemanı
Emniyet de doğruladı: Tuncel haber elemanı
'Büyük Abi' olarak bilinen Erhan Tuncel'in sorgusunda "haber elemanı"...
IMKB
E: 41.309 D:% -1,28
DOLAR
S: 1,428 D:% 0,422
EURO
S: 1,844 D:% 0,354
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu