kapat
   
29 Ocak 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Muhattabımız Irak hükümetidir"

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak'a petrol ürünleri taşımacılığı yapan ve sözleşmesi sona eren Türk firmalarına Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) tarafından gönderilen, bundan sonra muhataplarının ''Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim'' olduğuna dair yazıyı değerlendirirken, bunun kabul
edilemez olduğunu tekrarladı.

Bu konuda ortada devletten devlete resmi yazılar değil, şirketlere
gönderilen çeşitli yazılar olduğunu belirten Tüzmen, ''Başbakanımızın da dediği gibi muhatabımız merkezi hükümettir, Irak hükümetidir'' diye konuştu.

Bakan
Tüzmen, Libya'ya yapacağı gezi öncesi düzenlediği basın toplantısında, sorular üzerine, Irak ile petrol ürünleri sevkıyatında yaşanan yetki krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

''SOMO'DA BU KADAR BAŞIBOŞ BİR DÖNEM GÖRMEDİK''

Bu olaydan 11 Ocak 2007 tarihinde haberdar olduklarının altını çizen Tüzmen, ''Bu şekilde yazılar geldiği duyumları aldık, sonra firmalar bu yazıların ellerinde olduğunu söylediler. Biz 10 yıldır Irak'ta Petrol Bakanlığı ile SOMO ile çalışıyoruz. SOMO'nun hiç bu kadar başı boş bir dönem yaşadığını görmedik'' diye konuştu.

Karşı tarafta hiç kimse olmadığını ve kimseye ulaşılamadığını anlatan
Tüzmen, ''Tabii konuyu devletin çeşitli birimleriyle değerlendirdik 11 Ocak'tan sonra... Arkadaşlarımız bu dönemdeki tüm girişimlerine rağmen SOMO'da bu konuyla kimseyi bulamadılar, görüşemediler'' dedi.

Bunun üzerine ''Türkiye denenmek, test edilmek isteniyorsa bu tip oldu
bittilere karşı o zaman bedeli ağır olur'' dediklerini hatırlatan Tüzmen,
''Nitekim de çalışmalarımızı o konuda yoğunlaştırdık'' şeklinde konuştu.

Kasım'da Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı yapıldığını ve Irak Petrol Bakanı ile kendisinin attığı imzalar bulunduğunu kaydeden Tüzmen, ''Karşıda ciddi bir devlet varsa, mutlaka attığı imzanın arkasında durmak zorundadır. Biz onu göre iş yapıyoruz. Ticaretimizi ona göre yönlendiriyoruz'' diye konuştu.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak ulusal petrol şirketi Somo'nun, bu ülkeye akaryakıt taşıyan Türk şirketlerinden, Kuzey Irak'tan izin almalarını istemesine karşılık verirken, Irak ile dış ticaretin toplam içinde yüzde 1'lik paya sahip olduğunu belirterek, ticareti gözden çıkarabileceği mesajını verdi.

Irak ile savaş öncesi, sırası ve sonrasında hiçbir ülkenin yapmadığı kadar ticaret yaptıklarını belirterek, karşı tarafı ahde vefaya davet eden Tüzmen, "Ciddi devletler attıkları imzanın arkasında durur. Irak hükümetinden de imzasının arkasında durmasını bekliyoruz" dedi.
Tüzmen, Libya'ya gerçekleştireceği seyahat ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, akaryakıt sevkiyatı krizine ilişkin soruları yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Irak'tan bir yazı gelmediği açıklamasının sorulması üzerine Tüzmen, Irak devletinden gelen reszmi bir yazı olmadığını, Somo'dan şirketlere gelen yazılar bulunduğunu belirtti. "Başbakanımızın da dediği gibi tamamıyla bizim muhatabımız merkez hükümettir, Irak hükümetidir" diyen Tüzmen, olaydan 11 Ocak'ta, şirketlerin yazı geldiğini iletmesi ile haberdar olduklarını söyledi.

KARŞIDA KİMSE YOK

1997 yılında Dış Ticaret'te müsteşar yardımcısı olmasından bu yana, 10 yıldır, Irak Petrol Bakanlığı ve Somo ile çalıştığını kaydeden Tüzmen, "Somo'nun hiç bu kadar başıboş bir dönem yaşadığını biz görmedik. Arkadaşlarımız defalarca aradılar. Cep telefonları var, birbirleriyle bugüne kadar çok iyi görüşmeler yaparlardı. Hiç kimse yok karşıda" diye konuştu. Devletin çeşitli birimleriyle konuyu değerlendirdiklerini vurgulayan Tüzmen, mesajların doğruluğu konusunda teyit almaya çalıştıklarını ifade etti. Tüm girişimlere rağmen bugüne kadar Somo'da kimseyle görüşemediklerini kaydeden Tüzmen, "Eğer Türkiye denenmek isteniyorsa, test edilmek isteniyorsa, bu tip oldu-bittilere karşı bedeli ağır olur, dedik ve nitekim de çalışmalarımızı o konuda yoğunlaştırdık" dedi.

"CİDDİ DEVLET İMZASININ ARKASINDA DURUR"


Geçen Kasım ayında, Irak ile Karma Ekonomik Komisyon toplantısı yaptıklarını anımsatan Tüzmen, Irak Petrol Bakanı ile imza attıkları anlaşmalara işaret ederek, "Karşıda ciddi bir devlet varsa mutlaka attığı imzanın arkasında durmak zorundadır. Biz ona göre iş yapıyoruz., biz ticaretimizi ona göre yönlendiriyoruz" diye konuştu. Irak merkez hükümeti ve Somo'nun bu şekilde bütün anlaşmalarda imzası olduğunun altını çizen Tüzmen, Başbakan Erdoğan'ın Irak Başbakanı Maliki ile yapmış olduğu görüşmede de konunun aynı şekilde teyit edildiğini bildirdi. Irak mevzuatına göre, Irak merkez hükümeti ve Somo dışında bir kurum veya kuruluştan petrol ticareti yapılamayacağına işaret eden Tüzmen, Türkiye'nin savaş öncesi, sırası ve sonrasında Irak halkının yanında olduğunu kaydetti. 1990'larda Irak'ın dış ticaretin durduğunu anımsatan Tüzmen, şöyle konuştu:

AHDE VEFA UYARISI

"Büyük riskleri de üzerimize alarak, sırf oradaki halkın gelir seviyesinin artırılması amacıyla ticaret başlattık. Ticareti döndürdük, bütün bu hale getirdik. Ondan sonra ama olaylar gördüğünüz gibi gerçekleşiyor. Bu ticaretin dünyada örneği de yok. Biz bunu her şeye rağmen yaptık. Dünyanın neresine bakıyorsunuz tekerlekli boru hattı var. Bir tek biz Irak'la tekerlekli boru hattı yapmışız. Tırları kullanıyoruz karşılıklı petrol sevkıyatında. Bu iş rasyonel olsa, bu kadar efektif olsa bütün dünya bu işi bu yöne taşır. Ama biz burada ticaret gelişsin, karşılıklı olarak ticareti artıralım, gerçekten insanlar sıkıntı çekmesin diye birtakım tedbirler aldık ve bu şekilde çalışmaya devam ettik. Tabii açık söylemek gerekirse son dönemde yapılanlar yani anlaşmalardaki imzaların arkasında durulmaması., atılan imzalara sadık kalınmaması bizim birtakım politikalarımızı tekrar gözden geçirmemize neden oluyor. Biz Irak'ın anlaşmalarda attığı imzaya sadık kalmasını bekliyoruz. Zaten Irak attığı imzalara tam olarak uyarsa hiçbir sorun da kalmaz. Rahatlıkla bu da çözülmüş olur."

POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ GÖRÜNÜYOR

Sınır kapısının kapatılıp kapatılmayacağına ilişkin soruya karşılık Tüzmen, karşı tarafta ciddi bir devlet, muhatap bulunmasını istediklerini belirterek, "Bizler çünkü atılan imzaların arkasındayız. Bugüne kadar yaptığımız bütün anlaşmalarda attığımız imzanın arkasında durduk. Ne söylediysek onu yaptık. Karşı taraf, tek taraflı olarak böyle bir karar aldıysa, firmalara bu tip yazılar gönderdiyse (ki gördünüz gibi resmi bir yazı yok, firmalara gönderilen Somon'un yazıları var), ortada bir politika değişikliği olduğu gözüküyor Irak'ta. Irak merkezi hükümetinin bu konuda açıklamalarını bekliyoruz" diye konuştu. Cevap almak için bizzat ağır dille bir mektup da yazdığını kaydeden Tüzmen, "O mektupta her şey açık. Karşı taraftan hala o mektuba da bir cevap bekliyoruz" dedi. Tüzmen, bekle-gör politikası uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin soruya, "Hayır, biz hiçbir zaman beklemeyiz. Bizi bilirsiniz, biz konuştuğumuz zaman mutlaka konuştuğumuz şeyleri yaparız, yaptığımız şeyleri de konuşuruz" yanıtını verdi.

"İMZA SAHTE Mİ DİYE ARAŞTIRDIK"

Anlaşmaların iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya karşılık Tüzmen, mevcut olan anlaşmalar hükmünde çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Farklı birimlerden farklı yazıların uçuştuğunu b elirten Tüzmen, "Yazılar acaba doğru, mu imzalar mı karıştı, başka sahte imza falan mı var diye arkadaşlar araştırma yaptılar" dedi.

Türkiye üzerinden yapılan et ithalatında da ürün alımının durduğu yönündeki haberleri değerlendiren Tüzmen, tüm ticaret dallarında çalışmaları aynı şekilde götürmeye gayret ettiklerini bildirdi. Irak'ta yaşanan sıkıntıların da farkında olduklarını ifade eden Tüzmen, "Ama yine de bir devlet düzeninin olması lazım. Sabah kim erken kalkarsa, ona göre karar veriyorsa, erken kalkanın daha önce başkaları kalkmadan harçları artırması veya gümrük kapılarında 'Bugün biz keyfen bu malları almayacağız' demesi gibi açıklamalar yapılıyorsa.. Türkiye büyük bir devlet, Türk Milleti büyük bir millet. Dolayısıyla bizim de sabrımızın belli bir noktası var. Biz elimizden gelen gayreti göstermeye çalıştık. Bu konularda bence test edilmemesi lazım" diye konuştu.

"YÜZDE 1'LİK ORANI DEĞERLENDİRSİNLER"

Türkiye'nin 220 milyar dolarlık dış ticaretinin 2.7 milyar dolar ile yüzde 1.2'sinin Irak ile olduğunun altını çizen Tüzmen, şunları söyledi:
"Irak'la ticaret bizim için önemli. Ancak ırakla ticaretimiz yaşanan bütün sıkıntılara rağmen sıfır noktasından aldık, 3 milyar dolarlar seviyesine getirdik. Geçen sene yaşananlardan dolayı biraz azaldı. Şu anda 2.7 milyar dolar dış ticaretimiz var. 2.7 milyar doları, 220 milyar dolara bölerseniz yaklaşık yüzde 1.2'lik bir oran bulursunuz. Yani Türkiye gibi bir ülkenin 220 milyar dolar dış ticareti içerisinde Irak'la olan ticareti Türkiye'nin dış ticaretinin sadece yüzde 1.2'sidir. Yüzde 1'lik bir ticaretimiz vardır. Karşı tarafın bunu da değerlendirmesi gerekir."

Tüzmen, "Yüzde 1 vurgunuz, ticaretten vazgeçebileceğiniz anlamına mı geliyor?" sorusunu, "Değerlendirmelerinde bunu da dikkate almalarında yarar var" diye yanıtladı..

Görüşmek için herkese kapılarının açık olduğunu belirterek, Talabani 10 bakanı ile geldiği zaman birlikte anlaşmalar hazırladıklarını anımsatan Tüzmen, "Bizim anlaşmalar var, bu anlaşmaların altında o devlet adamlarının imzaları var. Ciddi devlet adamlarının ciddiyetini bekliyoruz biz" dedi.

1 MİLYAR DOLAR ALACAK VAR

Irak ile çeşitli dönemlerde sıkıntılar yaşandığına işaret eden Tüzmen, Türkiye'nin halen 1 milyar dolar alacağın olduğunun altını çizerek, "Irak'la yaptığımız ticarette biz bunu nereye kadar daha uzatabiliriz" diye konuştu.

Habur'da mevcut durumun iyi olduğunu, iniş-çıkışlar yaşanabileceğini söyleyen Tüzmen, Habur dışında açılması tasarlanan iki kapı için de Irak'ın girişimde bulunmasını beklediklerini bildirdi. Tüzmen, "Ciddi devlet attığı imzaya sadıktır. Anlaşmalar tek taraflı ortadan kaldırılmaz" vurgusunu da yaptı.

AJANSLAR

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Irak et girişini durdurdu
 Köprü zammına durdurma!
 Enflasyon tahmini %5.1
 Garipoğlu'na 16 yıl hapis cezası
 Yeşil sermaye borsaya giriyor!
 Dolar 1,4250 YTL'ye geriledi
 SSK'lılara fazla para ödendi iddiası
 Açlık sınırı 618 YTL'ye çıktı
 Piyasalarda bu hafta neler olacak?
 POAŞ, Maliye'yle uzlaşmak istiyor
 Irak'tan ahlaksız teklif!
 Bütçe açığı tarih oluyor
 'Devlet kasaplık yapmaz' diye satılan Et Balık, İstanbul'da...
 Yuvacık'ta 'tanık' tartışması
 Bakan Güler: Türkiye'yi Ankara'dan yönetmiyoruz
 İstanbul'un rüzgârı için 5 santral kuruluyor
 Kanyon'a layık görülmemek gücüme gitti ama küsmedim
 'Kapalılıktan nemalanan çevreler panikliyor'
 "Kazandığım para kimseyi ilgilendirmez"
 İran 10 milyar $'lık gaz anlaşmasına imza attı
 "ÖYK'da imzalar bu hafta atılır"
 Tekel'in 2007 hedefi liderlik
 Mydonose'u Kızılay aldı
 "Türkiye'nin değeri dolarla ifade edilemez"
 Bankalar acenteye engel değil
 Yergin: Doğru iş modeliyle kârlı büyüyoruz
 KOBİ'ler ihmal edilmemeli
 Eurotime ile birlikte acenteler AB yolunda
 Sigorta Şirketleri Birliği'nden iki kitap
 Dünyadan
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Ankara'nın dalgayı kırma formülü
Geçen yıl mayıs-haziran...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
15 milyar dolarlık şifre bir şube müdüründe
Milyar...
UFUK SANDIK
Başbakan'a ceza kesilir mi?
Geçen hafta Başbakan...
İnönü, Atatürk'ü kıskanıyor muydu?
Atatürk'ün heykelinin, ölümünden 8 gün sonra söktürüldüğü haberi ses...
Töre bu kez erkeği vurdu
17 yaşındaki genç adam, Batman'da kız arkadaşının yakınlarının...
'Polis bombacıyı iki gün görmezden geldi' iddiası
'Polis bombacıyı iki gün görmezden geldi' iddiası
McDonald's bombacısı Yasin Hayal hakkında kimliği belirlenmesine...
Emniyet de doğruladı: Tuncel haber elemanı
Emniyet de doğruladı: Tuncel haber elemanı
'Büyük Abi' olarak bilinen Erhan Tuncel'in sorgusunda "haber elemanı"...
IMKB
E: 41.309 D:% -1,28
DOLAR
S: 1,428 D:% 0,422
EURO
S: 1,844 D:% 0,354
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu