kapat
   
29 Ocak 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Okan Muderrisoglu @ SABAH
 

15 milyar dolarlık şifre bir şube müdüründe

Milyar dolarlık ihmal!.

Maliye Bakanlığı, tarihinde görülmedik olaylara sahne oluyor. Devletin namusu olan gizli bilgiler keyfi şekilde didikleniyor, telefonlar yasadışı yollardan dinleniyor, bir başmüfettiş göreviyle bağdaşmayan işlere karıştığı gerekçesiyle açığa alınıyor... Manzara gerçekten vahim. Buna rağmen Maliye yönetiminin harekete geçmesi önemli. Çünkü, "Gizli Parmaklar Operasyonu"nun kilit ismi Başmüfettiş Hamza Kaçar etkileyici bir isim. En zorlu soruşturmaları gözü kara biçimde yapabilen bir bürokrat. Bugün gelinen noktada, siyasi iktidarın nasırına bastığı için hedef seçildiğini söylüyor, eğer haklı ise mağdur ediliyor. Ama görevli olmadığı halde vergi sorgulaması yaptığı veya kural dışı işleri yapanları organize ettiği iddiası doğru ise orada kamu kimliği gölgeleniyor. İşin bu yanı soruşturmalarda, sonrasında mahkemelerde ortaya çıkacak. Ancak Kaçar'ı da aşan bir başka gerçek var. Maliye'nin çok güvendiği Veri Ambarı'nın işletiminde boşluklar olduğu gerçeği. Maliye Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı'nın, kişisel hesaplaşmayla örtülmek istense de üzerine gittiği tablo daha sıkıntılı gerçeklerle yüzleşilmesini sağlayabilir.

Ya bir şey olsaydı?
Geçtiğimiz bayram tatili sırasında Veri Ambarı'nda yapılan güvenlik araştırması, dudak uçuklatan zayıflıkları ortaya çıkardı. Maliye Bakanlığı Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP), hayati önemde bilgilerin depolanmasını sağlıyor. Yıllardır emek verilen Ankara'daki bu merkezin maliyeti 150 milyon dolar civarında. Merkeze akan bilgilerin değeri ise en az 15 milyar dolar. Araştırmalar sırasında, mükelleflerin mali bilgilerinin kalbinde bir delik bulundu. Nasıl mı? O görkemli veri tabanının ana güvenlik kodunun sadece bir şube müdüründe olduğu ama ayrıca bir başka kişide veya kasada yedeklenmediği anlaşıldı. Tıpkı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, rahatsızlandığı anda makam aracında kilitli kaldığında, takip eden araçlarda yedek anahtar olmaması gibi bir durum bu. Kötü niyetli biri, o memuru etkilese, baskı altına alsa neler olabilirdi? Devletine bağlı olduğunu düşündüğümüz bu memur aniden kriz geçirseydi ne yapılacaktı? Görüştüğüm yetkililer, "Sistemin açılması için dışarıdan güvenlik kodunun kırılmasından başka çare yoktu" dediler. Yani hacker denilen bilgisayar korsanlarının kullandığı yöntemlerle Maliye'nin stratejik önemdeki veri deposunun açılmasına çalışılacaktı. Neyseki bu konuda önlem alındı.
Şimdi şu soruları soralım...
Yüzlerce maliyecide, veri sistemine giriş şifresi olmalı mı? Evet. Sisteme girebilen vergi dairesi m ü d ü r ü kendi alanı dışındaki kayıtları görebilmeli mi? Yine evet. Ancak sistemin gerek etik gerekse güvenlik yönüyle güçlendirilmesi kaçınılmaz. Yetki alanı dışındaki sorgulamalar için geçici güvenlik kodu üretilebilir. Bugün bir bankadan diğerine EFT yapacağınız zaman dahi paralo ve şifrenizi girdikten sonra cep telefonunuza ayrıca geçici şifre geliyor ve işlem sonuçlanabiliyor. Maliye'deki şifreler, dijital ortamda verilmiyor. Zarf içinde imza karşılığı teslim ediliyor. Demek ki bazı görevlilere iki ayrı şifre verilip farklı nitelikte bilgi sorgulaması için bunların kullanılması sözkonusu olabilir. Sisteme girişler düzenli olarak raporlanabilir. Sürekli güncellenecek tarzda VIP mükellefleri listesi oluşturulup bu kişi ve kuruluşlara ait kayıtlara girenler ayrıca görülebilir. Maliye'deki sistem için "Güvenli ama işletimi güvensiz" yorumu yapılıyor.
Benzeri deneyimi İmarbank olayında BDDK da yaşamıştı. Banka kayıtları şüpheli ellerce karartılmıştı. Bugün BDDK'da uluslararası sertifika sahibi bilgi teknolojisi uzmanları çalışıyor. Maliye ise bin 500 YTL ile çalışacak nitelikli eleman bulamıyor. Telekom'dan özelleştirme nedeni ile ayrılan birkaç uzman daha yeni yeni çalışmaya başlıyor.

Sözün özü...
Kişisel bilgilerin korunması devletin teminatı altında. Temel insan hakkı ister meraktan isterse şantaj için ihlal edilsin, hesabı verilmeli.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kelle koltukta ihracat   / 15-01-2007
 BOTAŞ spot piyasadan yüzde 11 pahalıya gaz alıyor   / 08-01-2007
 Piyasa 'hasar görmesin' planı işleyecek   / 01-01-2007
 Doğalgazda büyük hesaplaşma   / 18-12-2006
 7 adımda ekonomiyi soğutma planı   / 27-11-2006
 2.5 Milyar YTL'lik Sorgulama   / 20-11-2006
 Merkez ile Babacan soğuk mu?   / 13-11-2006
 Lipsky'nin 'mali sektör markajı'   / 06-11-2006
 100 bin kaçak yabancıyla savaş   / 30-10-2006
 AB ve IMF çıpası zayıflıyor!   / 23-10-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Ankara'nın dalgayı kırma formülü
Geçen yıl mayıs-haziran...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
15 milyar dolarlık şifre bir şube müdüründe
Milyar...
UFUK SANDIK
Başbakan'a ceza kesilir mi?
Geçen hafta Başbakan...
İnönü, Atatürk'ü kıskanıyor muydu?
Atatürk'ün heykelinin, ölümünden 8 gün sonra söktürüldüğü haberi ses...
Töre bu kez erkeği vurdu
17 yaşındaki genç adam, Batman'da kız arkadaşının yakınlarının...
'Polis bombacıyı iki gün görmezden geldi' iddiası
'Polis bombacıyı iki gün görmezden geldi' iddiası
McDonald's bombacısı Yasin Hayal hakkında kimliği belirlenmesine...
Emniyet de doğruladı: Tuncel haber elemanı
Emniyet de doğruladı: Tuncel haber elemanı
'Büyük Abi' olarak bilinen Erhan Tuncel'in sorgusunda "haber elemanı"...
IMKB
E: 41.846 D:% -0,66
DOLAR
S: 1,424 D:% 0,211
EURO
S: 1,839 D:% -0,271
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu