kapat
   
29 Ocak 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 
Ankara'nın dalgayı kırma formülü
Kişiler dolar şirketler Euro yatırımcısı

Ankara'nın dalgayı kırma formülü

Geçen yıl mayıs-haziran dalgalanmasıyla vurgun yiyen finansal piyasalar ve yerli tasarruf sahipleri, çifte seçim yılı olmasının etkisiyle bütün dikkatlerini 2007 yılına çevirdiler. Dışardan gelebilecek tehlike yanında, içeriden de siyasi kaynaklı şok yaşanabileceği korkusuyla pozisyonlar veya önlemler alındı. Finansal piyasalarda ve tasarruf sahiplerinde dövize yönelme, borsadan çekilme, vadeyi kısaltma, likit kalma eğilimi ağır basmaya başladı. Bu nedenle yabancılar Türkiye kağıtlarına yatırım yaparken yerliler, borsadaki paylarını rekor düzeylere ininceye kadar azalttılar ve geçen hafta itibariyle yüzde 31'e düşürdüler. Bitişikte yer alan tablodan da görülebileceği gibi, bankalar ve katılım bankalarında yerlilere ait döviz tevdiat hesapları 6 ayda 16.5 milyar dolar artarak hızlı bir tırmanış gösterdi. En başta yeni bir dalgalanmadan zarar görmemek ve ana parayı korumak için.

- Önlem mektupta - Hükümet ve ekonomi yönetimi de finansal piyasaların yerli ayağındaki bu stresin farkında. Çeşitli açıklamalardan bu yönde mesajlar alınıyor, stresi azaltıcı ifadeler ve uygulamalar görüyoruz. Bir ara Devlet Bakanı Ali Babacan "Piyasaların bilmediği çok şeyi biliyoruz" demişti.
Piyasalarda taraflar gardını almış. Acaba yeni bir dalgalanmaya karşı Ankara'nın önlemi ne? İşte bunun yanıtını Merkez Bankası, yıl sonu itibariyle yüzde 5'lik enflasyon hedefini tutturamadığı için, geçen hafta hükümete yazdığı mektupta verdi. 2006 dalgalanmasına karşı oluşturulan müdahale mekanizması yeni bir dalgalanmaya karşı da kullanılabilecek.

- Formül ne? - 22 Ocak tarihli Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın imzalarını taşıyan mektubun 2. sayfasında "Döviz kuru hareketlerinin 2006 yılı enflasyonu üzerindeki birikimli etkisinin 3.5 puana ulaştığına" dikkat çekildi. Yani yüzde 9.65'lik enflasyonun üçte birinden daha fazla bölümü kur artışından kaynaklanmış. Kurun tutulmasının önemi bir kez daha ortaya konulmuş.
Mektubun 4. sayfasında, 2006 dalgalanması sırasında alınan önlemlerin birinci ayağında, faizlerin 4 puan artırılması, ikinci ayağında ise depo alımları ve döviz satışları yoluyla piyasadaki fazla likiditenin çekilmesinin olduğu belirtildi; "Böylece, piyasalarda ortaya çıkabilecek geçici ani dalgalanmalara karşı kullanılabilecek esnek bir politika enstrümanı oluşturulması amaçlanmıştır" denildi.

- Ne yapılacak? - Mektubun 10. sayfasında da, önümüzdeki dönemin üç önemli riskinden birinin küresel piyasalarda ortaya çıkabilecek ani dalgalanmalar olduğuna dikkat çekilerek şöyle deniyor:
"Bu noktada, Merkez Bankası'nın, 2006 yılı haziran ayı içinde alınan tedbirler çerçevesinde mali piyasalarda oluşabilecek geçici ani daglalanmalara karşı kullanılabilecek esnek bir politika aracı tasarlamış olduğunu vurgulamak faydalı olacaktır. Piyasadaki mevcut likidite yapısı, operasyonel faizlerin iki Kurul toplantısı arasında ihtiyaç duyulduğu anda hızlı bir şekilde yukarı doğru ayarlanabilmesine olanak tanımaktadır."

- Döviz de satabilir - Yeni Merkez Bankası cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi için diyor ki, "Ey yerli ve yabancı yatırımcılar, ani dalgalanmalar olursa seyirci kalmayacağım. Geçen yıl oluşturduğum mekanizmayı harekete geçirip, önce döviz satışı ve likidite çekilişini yürürlüğe koyacak, yetmezse faiz artışını gündeme getireceğim."
Nitekim bu açıklamanın sonraki günü yapılan Hazine ihalesine katılım rekor düzeyde gerçekleşti. Güçlü bir türbülans olan mayıshaziran dalgalanmasını kestiğine göre, aynı önlemlerin benzer yeni bir dalgalanmayı da kırması beklenebilir. Yeterki siyasi istikrarda, küresel konjonktürde ve yatırımcıların tavrında kalıcı bir bozulma veya değişme olmasın.

- Sonuç - "İlerideki yolu bilmek istiyorsan arkandan gelenlere sor" Çin Atasözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Sermayesini büyütemeyen sorununu büyütür'   / 26-01-2007
 Çeyrek asırlık SPK'nın yeni misyonu ne olmalı?   / 25-01-2007
 Kamu borcu 2006'da ilk kez geriledi, gerisi gelir mi?   / 24-01-2007
 Yabancının tavrına göre iki senaryo   / 23-01-2007
 Rekor sıcak paranın, soğuk yüzü de var   / 22-01-2007
 Sermaye piyasasını kurtarmaya ince ayar yetmez   / 19-01-2007
 Yurtiçi tasarruflar artmıyor   / 18-01-2007
 Marka şehirler turizmi sıçratır mı?   / 17-01-2007
 Vatandaşın vadesi hâlâ üç ayın altında   / 16-01-2007
 Erdoğan'a selâm, istikrara devam mı?   / 15-01-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Ankara'nın dalgayı kırma formülü
Geçen yıl mayıs-haziran...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
15 milyar dolarlık şifre bir şube müdüründe
Milyar...
UFUK SANDIK
Başbakan'a ceza kesilir mi?
Geçen hafta Başbakan...
İnönü, Atatürk'ü kıskanıyor muydu?
Atatürk'ün heykelinin, ölümünden 8 gün sonra söktürüldüğü haberi ses...
Töre bu kez erkeği vurdu
17 yaşındaki genç adam, Batman'da kız arkadaşının yakınlarının...
'Polis bombacıyı iki gün görmezden geldi' iddiası
'Polis bombacıyı iki gün görmezden geldi' iddiası
McDonald's bombacısı Yasin Hayal hakkında kimliği belirlenmesine...
Emniyet de doğruladı: Tuncel haber elemanı
Emniyet de doğruladı: Tuncel haber elemanı
'Büyük Abi' olarak bilinen Erhan Tuncel'in sorgusunda "haber elemanı"...
IMKB
E: 41.846 D:% -0,66
DOLAR
S: 1,424 D:% 0,211
EURO
S: 1,839 D:% -0,271
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu