kapat
   
18 Ocak 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal: Talabani PKK'ya çek git buradan demeli

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Irak Devlet Başkanı Talabani'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığı konusunda somut adım atması, PKK'ya "Çek git buradan" demesi gerektiğini belirterek, "O diyemiyorsa Türkiye'nin görevi bunu O'na dedirttirmektir" diye konuştu.

Baykal, Genç Bakış programında öğrencilerin sorularını yanıtladı. Asker gönderme konusundaki yaklaşımını soran öğrencilere Baykal, Türkiye'nin kimsenin bir karış toprağında gözü olmadığını, Irak'ın bütünlüğü ve Kuzey Irak'taki PKK varlığı konusunda çok hassas olması gerektiğini söyledi. Baykal, Kuzey Irak'taki otoritelerin PKK temsilcilerine; "Türkiye'ye karşı terör mücadelesi yapacaksanız bunu bizim topraklarımızdan yapmayın" demelerinin gerektiğini kaydetti. Talabani'nin arabuluculuk teklifini de eleştiren Baykal şunları söyledi:

"Sana
ne kardeşim. Devletsen devletliğini bil. Yani böylece iş iyice karışıyor. Kuzey Irak'taki durumla Türkiye'deki terör iç içe geçiyor. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Sen kendi işine bak. Kendi alanın içinde Türkiye'ye düşmanlık yapılmasını kabul etme. Onlara de ki; 'Türkiye bir kardeş ülkedir. Benim dostum ülkedir ve ben onunla iyi geçinmek durumundayım. Senin buradaki faaliyetin benim Türkiye ile ilişkimi engelliyor. Bunu kabul edememem. Çek git buradan.' O diyemiyorsa Türkiye'nin görevi bunu O'na dedirttirmektir. Ricayla dış politika olmaz, reel ve etkin güçle olur."

Türkiye'nin kimsenin bir karış toprağında gözü olmadığını belirten Baykal, bunun dışında bir hesap içinde olmadıklarını, Türkiye ve çevresinin huzur, istikrar ve barış içinde olmasını istediklerini belirtti. ABD'nin tek taraflı müdahalesiyle, Orta Doğu'da çok tehlikeli bir sürecin işlemeye başladığını ifade eden Baykal, terörle mücadelede ABD ve Irak'taki otoritelerin Türkiye'ye gerekli katkıyı vermediğini bildirdi. Baykal, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK hareketini etkisizleştirmesini sağlama zorunluluğu bulunduğunu ve terör hareketini sürdürenlerin orada tedavi olarak cephane bulmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

BAYKAL: "SINIRA ASKER GÖNDERSEYDİK ÇUVAL OLAYI OLMAZDI"

1 Mart'ta Amerikan askerlerinin Türkiye'yi üs olarak kullanmasına karşı çıktıklarını söyleyen Baykal, "1 Mart Tezkeresi tartışmaları sırasında sınıra asker yerleştirilmesi gerekirdi. Yapılsaydı askerimizin başına çuval geçiremezlerdi" dedi.

Irak'taki savaş ve Kerkük'ün duruma da değinen Baykal, Başbakan Erdoğan'ın "Gelişmeleri tribünden izleyemeyiz" sözünü de eleştirdi. Baykal internette bir vatandaşın Erdoğan'ın bu sözü üzerine "Ne tribünü sayın Başbakan stadyuma bile bizi almıyorlar" dediğini belirterek Türkiye'nin amacının Kerkük'ü işgal etmek değil varlığını ve etkinliğini hissettirmek olması gerektiğini bildirdi.

1 Mart Tezkeresi görüşmeleri sırasında Amerikan askerlerinin Türkiye'yi üs olarak kullanmaması ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır bölgesine önemli bir güç yerleştirmesi gerektiğini söylediklerini hatırlatan Baykal, bunu Irak'ta kavga vermek üzere değil, bölgedeki savaşın Türkiye'ye olumsuz yansımasını önlemek amacıyla savunduklarını dile getirdi. Baykal, "Amerika 10 bin kilometre öteden gelip Irak'a müdahale ediyor da ben binlerce yıl yan yana yaşadığım ve Türkiye'de terörü destekleyen bir kargaşa karşısında sınırımın hemen güneyine silahlı kuvvetlerimi Türkiye'yi savunmak üzere niye yerleştirmeyim" diyerek, bunun yapılmış olması halinde Türk askerinin başına çuval geçirilemeyeceğini ve Kerkük'ün nüfus yapısının da bu şekilde değiştirilemeyeceğini kaydetti. Baykal şöyle devam etti:

"ABD'nin Irak büyükelçisi geçenlerde bir açıklama yaptı: 'Türkiye Başbakanı'nın Kerkük ile ilgili sözlerini önemsemeyin' dedi. Bu sözler Başbakan'ı rencide etti mi bilmiyorum ama beni rencide etti. Bir Türk vatandaşı olarak ben bundan acı duydum."

ANKA

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Meclis'te gündem Irak
 PKK varlığı, ABD müdahalesi sonrasında oluşmuştur
 Öymen: Hükümete, Kuzey Irak'a asker geçirmek için meclisten...
 Mumcu: Eğer Irak bölünürse, Türkiye de bölünecektir
 Gül hakkındaki gensoru reddedildi
 Öymen: Nasıl içinize sindirirsiniz?
 İzmir il başkanlarından Tayland gezisi değerlendirmesi
 Öğrencilerden Baykal'a eleştiri
 Öğrenciler salona giremeyince...
 Anavatan'ın eylem kondomları elde kaldı
 Siyasi gündem
 Erdoğan, Baykal'ın hiç bir sözünü kaçırmıyor
 CHP'li vekillerin protesto günü
 Arınç, Sudan'da Türk Okulu açtı
 'EXPO 2015'i getirecekse geziyi destekliyorum'
 Kocaoğlu: Rahatsızım
 Şeffaflık Yasası için geri sayım
 'Yabancılar 63 bin taşınmaz aldı'
 Beş yeni vakıf üniversitesi geliyor
MAHMUT ÖVÜR
Mumcu ve Çiller'in sürpriz görüşmesi
Sadece siyaset...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Müdahale ancak 1959 senaryosunda olur
Saddam döneminde...
YAVUZ DONAT
Tayyip bey "çıkarsa" neler yaşanır?
İl başkanlığı,...
Natalia'dan Türk polisine teşekkür
Ukraynalı Natalia, geçen yıl kendisini fuhuştan kurtaran İstanbul...
Boşanma savaşı
Boşandıktan 17 gün sonra arkadaşının sekreteriyle evlenen AKP'li...
Ecevit'in mirasçısı Vahdettin ailesi
Ecevit'in mirasçısı Vahdettin ailesi
Kasım ayında vefat eden eski Başbakan Bülent Ecevit'in, bir kısmını...
ABD ve Irak askerleri Mahmur kampını bastı
ABD ve Irak askerleri Mahmur kampını bastı
12 bin kişinin yaşadığı PKK'nın kontrolündeki kampa yönelik baskında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu