kapat
   
18 Ocak 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Öymen: Hükümete, Kuzey Irak'a asker geçirmek için meclisten yetki almasını öneriyoruz
Öymen: Hükümete, Kuzey Irak'a asker geçirmek için meclisten yetki almasını öneriyoruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onur Öymen, hükümete, Kuzey Irak'a asker geçirmek için TBMM'den yetki almasını önerdi.

AK Parti ile CHP'nin, Irak'taki gelişmelerle ilgili genel görüşme açılmasına ilişkin verdikleri önergelerin öngörüşmesinde grubu adına söz alan Öymen, Irak'ta gelişmelerin vahamet kazandığını, geçen yıl 34 bin kişinin hayatını kaybettiğini, yaralıların sayısının ise bilinmediğini söyledi.

''Irak, kan gölüne dönmüştür ve artık adı konmamış bir iç savaştan söz edilebilir'' diyen Öymen, Irak'ın gerçek demokratik bir ülke olma özelliğine kavuşamadığını belirtti. Kerkük'ün ciddi sıkıntılar içinde olduğunu dikkati çeken Öymen, buranın demografik yapısının altüst edildiğini söyledi.

''DAHA
ÖNCE ASKER GEÇİRİLDİ''

Daha önceki hükümetlerin, ihtiyaç olan her dönemde Kuzey Irak'a asker geçirdiğini anlatan Öymen, AK Parti iktidarının, 20 Mart 2003 ve 7 Ekim 2003 tarihlerinde iki defa yetki aldığını, ancak asker gönderemediği için sınırların güvenliğinin sağlanamadığını ileri sürdü.

''Bu konuda, hükümetin, Meclisten yetki almasını istiyoruz'' diyen Öymen, Gül'ün konuşmasında, hükümetin yetki isteyeceğinin işaretini almadıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın ''gereğini yaparız, müdahale ederiz'' şeklindeki sözlerinin, Meclisten yetki alınmadığı sürece ''boş sözler'' olacağını ifade eden Öymen, şöyle konuştu:

''CHP olarak söz veriyoruz, isteyin bu yetkiyi, başka koşullara bağlamadan, sadece bu yetkiyi isteyin oy vereceğiz. Meclisin tamamının verdiği yetki ile siz, bu konuda gerekeni yapacaksınız. Sınırlarımızın güneyinde, bu sınırın güvenliğini sağlamak için asker bulundurmamız lazım. Başka çaremiz yok. Oradaki teröristlerle mücadele için asker bulundurmamız lazım. Bundan önceki bütün hükümetler bunu yapıyordu. İlk defa bu hükümet zamanında yapılmamıştır. Oradaki terör üslerine karşı tek bir operasyon yapılmamıştır. Bu endişe vericidir. Eğer Türk askeri olsaydı, hiç kimse bizim askerlerimizin başına çuval geçirmeye cesaret edemezdi. Hiç kimse, Kerkük'e 600 bin insan kaydırmaya cesaret edemezdi. Türkiye hakkında küçültücü beyanlar vermeye cesaret edemezdi.''

ABD istemediği için Kuzey Irak'a asker göndermekten vazgeçilemeyeceğini anlatan Öymen, ''ABD, izin vermediği sürece sınırımızı koruyamayacak mıyız? Başkaları üzülecek diye kendi güvenliğimizden vazgeçebilir miyiz?'' diye sordu.

''...DAHA NE YAPMALARI GEREKİYOR?''

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün 29 Eylül 2006'da ''Bizi kızdırmasınlar, Kuzey Irak'a verdiğimiz elektriği, mazotu keseriz'' dediğini anlatan Öymen, ''Sizi kızdırmaları için daha ne yapmaları gerekiyor?'' dedi.

Öymen, terörle mücadele konusunda getirilen koordinatörlük müessesinde de ''askeri müdahalenin son seçenek'' olarak görüldüğünü, siyasi seçeneğin ise teröristlerle dolaylı müzakere etme anlamı taşıyacağını savunarak, ''Hiç kimse kuşkuya kapılmasın, koordinatörlük müessesi siyasi çözümü amaçlıyorsa, siyasi çözüm budur. Hazır mısınız, razı mısınız terörle dolaylı müzakereye?'' diye sordu.

''NASIL İZİN VERDİK?''

Öymen, Türkiye'nin, İspanya hükümeti yetkilileri ile terör örgütü ETA'nın görüşmesine ev sahipliği yaptığını, terör örgütünün Madrid'de bomba patlatmasından sonra İspanyol Başbakanının, teröristlerle müzakere etmenin hata olduğunu kabul ederek özür dilediğini anlatarak, ''Bunlara nasıl izin verdik? Türkiye'de bu müzakerelerin yapılmasına nasıl kapıyı açtık?'' diye sordu. Öymen, Ortadoğu'da bir Şii kuşağı oluşturulmaya çalışıldığını da öne sürdü.

GÜL, YANIT VERDİ

Öymen'in iddiaları üzerine söz alan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İspanya hükümeti ile ETA temsilcilerinin Türkiye'de görüştükleri yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, ''Doğru değildir, böyle bir şey olmamıştır. İstihbarat teşkilatımızın da bu konuda bir bilgisi yok. Ayrıca İspanya hükümetinden de bu konuda bize herhangi bir şikayet, herhangi bir başvuru veya herhangi bir açıklama gelmemiştir'' dedi.

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Meclis'te gündem Irak
 PKK varlığı, ABD müdahalesi sonrasında oluşmuştur
 Mumcu: Eğer Irak bölünürse, Türkiye de bölünecektir
 Gül hakkındaki gensoru reddedildi
 Öymen: Nasıl içinize sindirirsiniz?
 İzmir il başkanlarından Tayland gezisi değerlendirmesi
 Baykal: Talabani PKK'ya çek git buradan demeli
 Öğrencilerden Baykal'a eleştiri
 Öğrenciler salona giremeyince...
 Anavatan'ın eylem kondomları elde kaldı
 Siyasi gündem
 Erdoğan, Baykal'ın hiç bir sözünü kaçırmıyor
 CHP'li vekillerin protesto günü
 Arınç, Sudan'da Türk Okulu açtı
 'EXPO 2015'i getirecekse geziyi destekliyorum'
 Kocaoğlu: Rahatsızım
 Şeffaflık Yasası için geri sayım
 'Yabancılar 63 bin taşınmaz aldı'
 Beş yeni vakıf üniversitesi geliyor
MAHMUT ÖVÜR
Mumcu ve Çiller'in sürpriz görüşmesi
Sadece siyaset...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Müdahale ancak 1959 senaryosunda olur
Saddam döneminde...
YAVUZ DONAT
Tayyip bey "çıkarsa" neler yaşanır?
İl başkanlığı,...
Natalia'dan Türk polisine teşekkür
Ukraynalı Natalia, geçen yıl kendisini fuhuştan kurtaran İstanbul...
Boşanma savaşı
Boşandıktan 17 gün sonra arkadaşının sekreteriyle evlenen AKP'li...
Ecevit'in mirasçısı Vahdettin ailesi
Ecevit'in mirasçısı Vahdettin ailesi
Kasım ayında vefat eden eski Başbakan Bülent Ecevit'in, bir kısmını...
ABD ve Irak askerleri Mahmur kampını bastı
ABD ve Irak askerleri Mahmur kampını bastı
12 bin kişinin yaşadığı PKK'nın kontrolündeki kampa yönelik baskında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu