kapat
   
18 Ocak 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mumcu: Eğer Irak bölünürse, Türkiye de bölünecektir
Mumcu: Eğer Irak bölünürse, Türkiye de bölünecektir

ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, Irak bölünürse, Türkiye'nin de bölüneceğini ileri sürerek, ''Irak'ın toprak bütünlüğü, Türkiye'nin toprak bütünlüğüdür. Türkiye'nin kaderini konuşuyoruz'' dedi.

Mumcu, Irak konusundaki genel görüşme önergesinin ön görüşmesinde partisinin görüşlerini açıklarken, Türkiye'nin tarihsel bir dönemeçten geçtiğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik'in, gensoru önergesini verenler için ''AB karşıtlarının aynı cepheye düştüğü'' yönünde ifadeler kullandığını kaydeden Mumcu, Türkiye'de AB karşıtları bulunmadığını savundu. ''Yandaşlık'' ve ''karşıtlık'' kavramlarının Hükümet tarafından oluşturulduğunu iddia eden Mumcu, ''Bir tek siz vardınız AB karşıtı, siz de fikir değiştirdiniz. Siz, AB yüzünden bir dışişleri bakanını gensoruyla düşüren bir gelenekten geliyorsunuz'' diye konuştu.

Dışişleri
Bakanı Gül'ün, ''Türkiye'yi AB sürecinde bu noktaya biz getirdik'' şeklindeki sözlerini de eleştiren Mumcu, ''Türkiye'yi gökten zembille mi indirdiniz? Uzaydan mı getirdiniz bu noktaya? Yassıada mahkumları, Menderes, Polatkan ve Zorlu, boyunlarında idam yaftasıyla Türkiye'nin AB içindeki yerini tartışıyordu'' dedi.

Mumcu, Türkiye ile AB arasında stratejik bir ilişki bulunduğunu belirterek, Hükümetin bu ilişkide Türkiye'yi dezavantajlı konuma getirdiğini iddia etti. ''AB'ye karşı mısınız değil misiniz?'' diye soran Mumcu, bu süreçte AB'nin değil, Hükümetin kafasının karışık olduğunu söyledi.

AB'nin Türkiyesiz genişlemek istediğini savunan Mumcu, AB'nin, Türkiye'yi özel ortaklık statüsüyle hegemonya alanı içinde tutmak istediğini öne sürdü.

IRAK

Yapılacak bir referandumla, Kerkük'ün, Kürdistan'ın bir parçası yapılmak istendiğini iddia eden Mumcu, Irak'ın toprak bütünlüğünün, Türkiye'nin toprak bütünlüğü olduğunu söyledi. Mumcu, ''Türkiye'nin kaderini konuşuyoruz'' dedi.

Dışişleri Bakanı Gül'ün ''Kerkük küçük bir Irak'' şeklindeki sözlerini de eleştiren Mumcu, ''Sayın Bakan niçin söyleyemiyorsunuz? Irak bir Türkmen şehridir. Zaho'nun Kürt kenti olduğu gibi... Bunu söylemekten neden korkuyorsunuz?'' diye konuştu.

Bakan Gül'ün, ''Türkiye'nin tarihsel politikalarından habersiz bir bilinçle'' bakanlık koltuğunda oturmayı hak etmediğini ifade eden Mumcu, Gül'den istifa etmesini istedi.

Irak bölünürse Türkiye'nin büyüyeceğini, kahramanlık edebiyatıyla satmaya çalışanlar bulunduğunu kaydeden Mumcu, şöyle konuştu:

''Ey milletvekilleri; bu sözlerimi duymazdan gelemezsiniz. TBMM'nin tutanakları şahittir. Eğer Irak bölünürse, Türkiye de bölünecektir. 'Irak'ın bölünmesi, Türkiye'nin bölünmesi anlamına gelmeyecektir. Türkiye, Irak'ta kurulacak bir Kürt devletinin hamisi olursaymış, Türkiye büyürmüş. Denizli ile Kerkük'ün kaderini birleştirmek mümkün olurmuş.' Bu, Türkiye'nin içine sürüklenmek istendiği oyuna taşeronluktan başka bir şey değildir... Bugüne kadar 'AB birinci önceliğimiz' diyordunuz, şimdi 'birinci önceliğimiz Irak' diyorsunuz. Peki nedir Irak politikanız?''

''Gizli görüşmelerle harekat naraları atılacağına'', kararlılık gösterilmesini isteyen Mumcu, Habur Sınır Kapısının yerinin değiştirilmesini istedi.

MERSİN SERBEST BÖLGESİ

Mumcu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Siz, Mersin Serbest Ticaret Bölgesinde olup bitenlerden haberdar mısınız Sayın Bakan? MİT size bunları rapor etmiyor mu? Mersin Serbest Bölgesi üzerinden Irak'a sağlanan lojistiğin ve Irak'ta oluşturulan bir devletin siyasi lojistiğinin, sermaye lojistiğinin buradan yürütüldüğünü ve Sayın Başbakanın işadamı danışmanlarının da bu sürece seyirci kalmadığını biliyor musunuz?''Mumcu, AK Parti sıralarından laf atılması üzerine, ''Haksızlık karşısında susan şeytandır'' dedi.

AK Parti ile CHP'nin birbirlerine çiçek alıp verdiğini öne süren Mumcu, ''Eğer bize ihtiyacınız yoksa, sizi yalnız bırakabiliriz. Çıkıp açıkça söyleyin'' diye konuştu. CHP'nin parlamento dışında kaldığı dönemde, ''Meclis'in CHP'ye ihtiyacı olduğunu'' kamuoyu önünde açıkça söylediğini anlatan Mumcu, ''Eğer CHP Meclis'te olsaydı, 28 Şubat yaşanmazdı'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Meclis'te gündem Irak
 PKK varlığı, ABD müdahalesi sonrasında oluşmuştur
 Öymen: Hükümete, Kuzey Irak'a asker geçirmek için meclisten...
 Gül hakkındaki gensoru reddedildi
 Öymen: Nasıl içinize sindirirsiniz?
 İzmir il başkanlarından Tayland gezisi değerlendirmesi
 Baykal: Talabani PKK'ya çek git buradan demeli
 Öğrencilerden Baykal'a eleştiri
 Öğrenciler salona giremeyince...
 Anavatan'ın eylem kondomları elde kaldı
 Siyasi gündem
 Erdoğan, Baykal'ın hiç bir sözünü kaçırmıyor
 CHP'li vekillerin protesto günü
 Arınç, Sudan'da Türk Okulu açtı
 'EXPO 2015'i getirecekse geziyi destekliyorum'
 Kocaoğlu: Rahatsızım
 Şeffaflık Yasası için geri sayım
 'Yabancılar 63 bin taşınmaz aldı'
 Beş yeni vakıf üniversitesi geliyor
MAHMUT ÖVÜR
Mumcu ve Çiller'in sürpriz görüşmesi
Sadece siyaset...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Müdahale ancak 1959 senaryosunda olur
Saddam döneminde...
YAVUZ DONAT
Tayyip bey "çıkarsa" neler yaşanır?
İl başkanlığı,...
Natalia'dan Türk polisine teşekkür
Ukraynalı Natalia, geçen yıl kendisini fuhuştan kurtaran İstanbul...
Boşanma savaşı
Boşandıktan 17 gün sonra arkadaşının sekreteriyle evlenen AKP'li...
Ecevit'in mirasçısı Vahdettin ailesi
Ecevit'in mirasçısı Vahdettin ailesi
Kasım ayında vefat eden eski Başbakan Bülent Ecevit'in, bir kısmını...
ABD ve Irak askerleri Mahmur kampını bastı
ABD ve Irak askerleri Mahmur kampını bastı
12 bin kişinin yaşadığı PKK'nın kontrolündeki kampa yönelik baskında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu