kapat
   
18 Ocak 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Öğrencilerden Baykal'a eleştiri
Öğrencilerden Baykal'a eleştiri

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Uludağ Üniversitesi öğrencilerinden "siyasette üslup" ve CHP'nin hiç tek başına iktidar olmamasıyla ilgili eleştiri aldı.

Baykal, siyasette üslup tartışmalarıyla ilgili "Kırıcı olabilir ama ne yapalım" diyerek, AKP'nin toplumun yüzde 66'sı tarafından istenmediğini, bu çoğunluk adına konuşmanın da doğal olduğunu söyledi.

Baykal, Abbas Güçlü'nün hazırlayıp sunduğu Genç Bakış programında Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin sorularını yanıtladı. Öğrenciler Baykal'a, Meclis'teki bütçe görüşmeleriyle başlayan "üslup" tartışmalarıyla ilgili soru yöneltti ve siyasetteki üslubun rahatsız edici olduğu eleştirisini yöneltti. Baykal şöyle yanıt verdi:

"Kırıcı
olabilir ama ne yapalım. Ben Hikmetyar'ın dizinin dibinde fotoğraf çektirmiş olan insan Türkiye Cumhuriyeti'nin nin başbakanı olamaz diyorum. Benim cumhurbaşkanım dünyada terörizmi finansa ettiği BM kararlarıyla kesinleşmiş bir insana, kendi özel ahbaplık ilişkisi var diye kefalet vermiş olabilir mi, bunu kabul etmek mümkün mü? Ben böyle birisinin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olmaması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu. "Milletin içindeki muhalefet" adına bunları söylemek zorunda olduğunu kaydeden Baykal, AKP'nin halkın 66'sı tarafından kabul edilmediğini ve bu çoğunluk adına da birilerinin bir şey söylemesinin doğal olduğunu söyledi.

Baykal ayrıca, Meclis'te bekleyen dokunulmazlık dosyalarına dikkat çekerek, "Sen git hesabını ver derler insana" dedi.

TEK BAŞINA İKTİDAR ELEŞTİRİSİ

Baykal, öğrencilerin "CHP Genel Başkanı olduğunuzdan beri partiyi hiç tek başına iktidara getiremediniz, bu konuda özeleştiri yaptınız mı" sorusuyla da karşılaştı.

Türkiye'de bugünkü hayatın 1980'deki askeri müdahaleden sonra şekillenmeye başladığını belirterek söze başlayan Baykal, CHP'nin da 1980'le birlikte uzun süre ara verdiği hayatına 1992 yılında tekrar başladığını anlattı. Dağılmış bir partiye sahip çıktıklarını anlatan Baykal, 12 yılda oy oranını yüzde 4,75'ten yüzde 20'ler seviyesine getirdiklerini söyledi. Görevde olduğu süre içinde kendi iradesiyle iki kere başkanlıktan ayrıldığını fakat tekrar göreve çağrıldığını hatırlatan Baykal, "Bizim işimiz varolan bir partide külah kapmak değildi. Beş generalin kapattığı CHP'yi var etmeye çalışmaktı" dedi.

Baykal, "Türkiye'nin sorunlarını çözeceğinize inandığınız için mi iktidara talipsiniz yoksa iktidar koltuğuna oturmak için mi" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Türkiye'nin güçlükleri var. 'Ben bunlara çözüm getiremem' mi denilecek? Kim getirecek peki? 'Kimse getiremez' mi diyeceğiz? Böyle bir şey olur mu? Brezilya'da biri çıkıyor, aynı dünyanın içinde benzer sorunlara çözüm buluyor da biz mi bulamayacağız. Bizim derdimiz kişisel iktidar değildir, iktidarı da kişisel tatminimiz için kullanmadık. Bizim için iktidar milletin sorunlarına çözüm bulma yoludur."

PROGRAM TAMAMLANAMADI

Genç Bakış programı Baykal'a sorulan ve milliyetçilik tartışmaları başlatan soruların ardından öğrenciler arasında arbede yaşanması üzerine tamamlanmadan sona erdi.

Baykal, programın sonlarına doğru bir öğrencinin "AKP'nin dümenine su taşımaktan başka bir şey yapmıyorsunuz. CHP'nin 6 okundan biri olan Milliyetçilik ilkesi seçimler yaklaşınca yeni mi aklınıza geldi" şeklindeki sorusuna, muhalefet anlayışlarının ortada olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Baykal, "Bizim milliyetçilik anlayışımız, CHP'nin kuruluşundan beri bellidir ve o da Atatürk milliyetçiliğidir" dedi. Bu sırada öğrencilerin kendi aralarında tartışmaya başlaması ve bir öğrencinin "Atatürk milliyetçiliği nedir, açıklayabilir misiniz?" diye sorması üzerine salonda gerginlik arttı.
Öğrencilerin tartışmasının kavgaya dön üşmesi üzerine programa ara verildi. Aranın hemen ardından programı hazırlayıp sunan Abbas Güçlü, yayını sona erdiren anonsunu yaparak programı bitirdi.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Meclis'te gündem Irak
 PKK varlığı, ABD müdahalesi sonrasında oluşmuştur
 Öymen: Hükümete, Kuzey Irak'a asker geçirmek için meclisten...
 Mumcu: Eğer Irak bölünürse, Türkiye de bölünecektir
 Gül hakkındaki gensoru reddedildi
 Öymen: Nasıl içinize sindirirsiniz?
 İzmir il başkanlarından Tayland gezisi değerlendirmesi
 Baykal: Talabani PKK'ya çek git buradan demeli
 Öğrenciler salona giremeyince...
 Anavatan'ın eylem kondomları elde kaldı
 Siyasi gündem
 Erdoğan, Baykal'ın hiç bir sözünü kaçırmıyor
 CHP'li vekillerin protesto günü
 Arınç, Sudan'da Türk Okulu açtı
 'EXPO 2015'i getirecekse geziyi destekliyorum'
 Kocaoğlu: Rahatsızım
 Şeffaflık Yasası için geri sayım
 'Yabancılar 63 bin taşınmaz aldı'
 Beş yeni vakıf üniversitesi geliyor
MAHMUT ÖVÜR
Mumcu ve Çiller'in sürpriz görüşmesi
Sadece siyaset...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Müdahale ancak 1959 senaryosunda olur
Saddam döneminde...
YAVUZ DONAT
Tayyip bey "çıkarsa" neler yaşanır?
İl başkanlığı,...
Natalia'dan Türk polisine teşekkür
Ukraynalı Natalia, geçen yıl kendisini fuhuştan kurtaran İstanbul...
Boşanma savaşı
Boşandıktan 17 gün sonra arkadaşının sekreteriyle evlenen AKP'li...
Ecevit'in mirasçısı Vahdettin ailesi
Ecevit'in mirasçısı Vahdettin ailesi
Kasım ayında vefat eden eski Başbakan Bülent Ecevit'in, bir kısmını...
ABD ve Irak askerleri Mahmur kampını bastı
ABD ve Irak askerleri Mahmur kampını bastı
12 bin kişinin yaşadığı PKK'nın kontrolündeki kampa yönelik baskında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu