kapat
   
14 Ocak 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
2007 enflasyon hedefimiz yüzde 4

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonu daha aşağılara çekmekte son derece kararlı olduklarını belirterek, ''2007 hedefimiz açık ve net. İnşallah belirlenen hedef yüzde 4. 2007'nin seçim yılı olması bunu değiştirmeyecektir. Bunu da açıkça söylüyorum'' dedi..

İTO'nun kuruluşunun 125'inci yıl dönümü dolayısıyla Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen etkinliğe katılan Erdoğan, konuşmasına, bugüne kadar Türkiye'nin kalkınmasında emeği geçmiş, katkısı olmuş tüm iş adamlarını saygı ve şükranla, ebediyete intikal etmiş olanları da rahmetle anarak başladı.

İTO'nun 125 yıl boyunca hem İstanbul'a hem Türkiye'ye çok değerli kazanımlar sağladığını ifade eden Erdoğan, özellikle cumhuriyetin kuruluş aşamasında ve sonrasındaki ekonomik mücadelede, İTO'nun önemli görevler üstlendiğini söyledi. Erdoğan, ''İTO'nun kurumsal hafızası ve birikimi geçmişi değerlendirmemize yardımcı olduğu kadar geleceği şekillendirmemize de yol gösterici olacaktır'' dedi.

İstanbul'un
ticaret hacmiyle hem Türkiye'de, hem bölgesinde, hem de dünya genelinde çok özel bir yeri olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bu nedenle ekonomik politikalarının oluşmasında İTO gibi kuruluşların görüş, öneri ve eleştirilerini son derece önemsediklerini anlattı.

EKONOMİYİ DOĞRU DEĞERLENDİRMEK

Erdoğan, ''iktidara geldiklerinde insan merkezli bir ekonomik politika uygulayacaklarını, reel sektörle sürekli iletişim içinde olacaklarını, çarşı pazarın nabzını tutacaklarını'' söylediklerini anımsatarak, ekonomiyi doğru değerlendirebilmek için üretimin ve ticaretin içinde fiilen yer almanın kendisine göre önemli bir avantaj olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, ''Hayatında hiçbir riske girmemiş, İstanbul'da Mahmutpaşa'nın, Merter'in, Tahtakale'nin, Ankara'da Ulus'un, Siteler'in, OSTİM'in, ticaret merkezlerinin, OSB'lerin havasını solumamış olanların ekonomi politikalarına tek başlarına yön vermeleri son derece yanlıştır'' diye konuştu. Erdoğan'ın bu sözleri katılımcılarca alkışlandı.

Geçmişte sık sık yaşanan krizlerin, dalgalanmaların, ekonomik sorunların altında yatan temel nedenin bu olduğunu ifade eden Recep Tayyip Erdoğan, ''Steril bir ortamda büyüyen, sıcak paralarla tatlı karlar elde eden, sırça köşklerinden ülke yönetimine talip olanların bu ülkeye ne kazandırdıklarını, ne kaybettirdiklerini bütün herkes biliyor. O talihsiz yıllardan gereğinden fazla konuşarak gelecek hedeflerimizi gölgelemek istemiyorum'' dedi.

''BU YARIŞIN SONU YOK''

Nereden nereye gelindiğinin iyi bilinmesi gerektiğini belirten Erdoğan, elde edilen hiçbir seviyeyi asla son nokta olarak görmediklerini vurguladı. Erdoğan, ''Aldığımız hiçbir mesafeyle yetinmeyi de düşünmüyoruz. Çünkü bu yarışın sonu yoktur'' diye konuştu.

Türkiye'de demokrasi ne kadar güçlenirse toplumun da o kadar güçleneceğini söylediklerini hatırlatan Erdoğan, hukuk devletinin ülkenin geleceği için en büyük yatırım olduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan, her an, her dakika reel sektörün, sanayinin, ticaretin, sokağın ve çarşı pazarın taleplerine kulak verdiklerini, politikalarını buna göre belirleme gayreti içinde olduklarını dile getirerek, son 4 yılda tarihi başarılar elde ettiklerini ifade etti.

''ENFLASYONDAKİ BAŞARIMIZI GÖLGELEMEK İSTEYENLER VAR''

Yüzde 30'lar seviyesinden aldıkları enflasyonu 35 yıl sonra ilk kez tek haneli oranlara kadar çektiklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Maalesef bugün hala enflasyonda elde ettiğimiz başarıyı görmezden gelenler, bunu gölgelemek isteyenler var'' dedi.

Başbakan Erdoğan, ekmek fiyatlarına da değinerek, kendileri göreve geldikten sonra, yıllar itibarıyla ekmekteki fiyat artışının yüzde 2'lere kadar gerilediğini kaydetti. Erdoğan, ''Geçmişte yıldan yıla çok yüksek artan ürün oranları bugün artık çok küçük oranlarda artıyor'' diye konuştu. Enflasyonu daha aşağılara çekmekte son derece kararlı olduklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''2006'da küresel bazı etkiler yüzünden hedefin bir miktar üzerine çıktık. 2007 hedefimiz açık ve net. İnşallah belirlenen hedef yüzde 4. Esneme payı yüzde 6'ya çıkıyor. Biz hedefi net olarak ortaya koyduk. Bu hedefi tutturmanın gayreti içinde olacağız. Bunda kararlıyız. 2007'nin seçim yılı olması da bu durumu değiştirmeyecektir. Bunu da açıkça söylüyorum.''

ENFLASYONU YÜZDE 9'LARDAN DAHA ZORDUR. EL ELE VEREREK BUNU DA BAŞARIRIZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeyi başardıklarını belirterek, ''Enflasyonu yüzde 9'lardan yüzde 6-4'ler seviyesine indirmek çok daha zordur. El ele vererek bunu da başarırız'' dedi.

Erdoğan, İTO'nun kuruluşunun 125'inci yıl dönümü dolayısıyla Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, seçimin, normal demokratik bir takvim olduğunu, o gün gelince millet iradesinin tecelli edeceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, bu süreci sürekli olarak gölgelemek, yaralamak ve zedelemek isteyenlerin bulunduğunu dile getirerek, seçim sürecine göre bir ekonomi politikası uygulamayacaklarını kaydetti.

Erdoğan, ''Bizim kitabımızda böyle bir şey yok. Ekonomik program neyse onu yapacağız. Mali disiplin neyi gerektiriyorsa onu uygulamaya devam edeceğiz. Aksi takdirde bunun bedelini ülke öder. Herkes şunu bilsin ki Türkiye artık o eski anormal şartların Türkiye'si değil. Normal istikrar ve güven içinde gelişmesine, büyümesine devam eden bir ülke'' diye konuştu.

Bu konuda herkese büyük sorumluluklar düştüğüne inandığını ifade eden Erdoğan, hedeflerin tutturulmasında ticaret ve iş çevrelerinin özel ihtimamını beklediklerini kaydetti.

Erdoğan, 4 yıllık süre içerisinde ticaret erbabının başarılı bir sınav verdiğini, bunun hedeflerin tutturulmasında kendilerine yardımcı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Hepimiz biliyoruz ki enflasyonu yüzde 30'lardan yüzde 9'lara indirmek kolay bir iş değil. Yüzde 9'lardan yüzde 6-4'ler seviyesine indirmek çok daha zordur. El ele vererek bunu da başarırız. Başarmak hepimizin ortak gayretiyle olur. Özellikle tüccarımızın enflasyonsuz ortamda iş yapma kabiliyetini geliştirmesi kaçınılmaz olmuştur. Artık hepimiz kendimizi düşük enflasyona göre hazırlamamız gerekiyor. Gerek enflasyonun düşük seviyelerde kalması, gerekse tüccarımızın mağdur olmaması için bu şart. Sizlerin bu ortama hızlı bir şekilde uyum sağlayacağınıza inanıyorum.''

KAYIT DIŞI UYARISI

Başbakan Erdoğan, üzerinde durmak istediği bir diğer konunun da kayıt dışılık olduğunu belirterek, bu konuda iş dünyasına büyük görevler düştüğünü söyledi.

Kayıt dışılığı dışlamış olanlara haksızlık yapamayacaklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kayıt dışı çalışanları biliyorsanız bunu bize ihbar etmenizi, 'arkadaşlığa ters düşer' anlayışıyla düşünmeyin. Bunu ihbar etmenin vatani görev olduğunu bilmeniz gerek. Bir hak mücadelesi olduğunu bilmeniz gerek. Şu anda Türkiye eğer güçlü olacaksa bu kayıt dışılığı hep birlikte aşarak güçlü olacağız. Birilerinin petrolü var, ama bizim vergiden başka kaynağımız yok. Biz de bununla gelişeceğiz. İstanbul esnafının kayıt dışılık konusunda göstereceği hassasiyet dalga dalga tüm Anadolu'ya yayılacak ve sorunun çözümünü de beraberinde getirecektir.''

Başbakan Erdoğan, vergide oranların daha aşağıya çekilmesi için kaynakların da daha iyi olması gerektiğini belirterek, ancak aşağı indirdikçe bazı şeylerin değişmediğini kaydetti.

Erdoğan, kendilerinin üzerlerine düşeni kademe kademe yerine getirmeye çalıştıklarını, vergi oranlarında yeri ve zamanı geldiğinde indirimler yaptıklarını ifade etti.

Vergi sisteminde de köklü değişiklikler gerçekleştirdiklerini dile getiren Erdoğan, bundan sonra yeni taleplere ve ihtiyaçlara göre gerekenleri yapmaktan geri durmayacaklarını söyledi.

REEL SEKTÖRÜN FİNANSMANI

Reel sektörün finanse edilmesi konusunda Türkiye'de daha önce hiç tecrübe edilmeyen bir dönemin yaşandığını belirten Erdoğan, bankaların 2002'de kullandırdığı toplam kredi miktarının 32.2 milyar YTL'den 2006 yılı sonunda 170.6 milyar YTL'ye çıktığını bildirdi.

Erdoğan, 2002'de 21.2 milyar YTL olan ticari kredilerin 2006'da 91.4 YTL'ye yükseldiğini vurgulayarak, 4 katın üzerinde bir artışın söz konusu olduğuna işaret etti.

Halk Bankası'nın esnafa verdiği kredinin 2002'de 154 milyon YTL iken, 2006'da 2 milyar 122 milyon YTL'ye çıktığını dile getiren Erdoğan, ''Nereden nereye? Bu alandaki çabalarımızı sürdüreceğiz. Esnafımızın, tüccarımızın, sanayicimizin, ihracatçımızın önünü açmaya devam edeceğiz. Sizler de bize destek verdikçe inanıyorum ki bugün var olan sorunları bir bir çözeceğiz. Türkiye'nin, İstanbul'un ticaret hayatını bugünkünden çok daha iyi seviyelere birlikte çıkaracağız'' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİ

Konuşmasında, Türkiye'nin AB sürecine de değinen Erdoğan, şunları söyledi: ''Kopenhag Siyasi Kriterleriyle ilgili AB eğer önümüzü tıkarsa, adını Ankara Siyasi Kriterleri koyar ve adımımızı buna göre atarız. Eğer Maastrich Kriterlerinde önümüzü tıkayacak olursa, bu ekonomik bir olaydır, adını İstanbul Ekonomik Kriterleri koyar, yolumuza öyle devam ederiz. Kurumsallaşmamızı buna göre yaparız. Yetişmiş beynimiz var, bir sıkıntımız yok. 2 bini aşkın insanımız bu süreçte konu üzerinde çalıştı. Yüz bini aşkın sayfa bu konularda bilgi birikimine sahip olduk. Bizim bir sıkıntımız yok. Gereğini yaparız. Biz artık Avrupa'yı gayet iyi tanıyoruz, kurumlarını gayet iyi tanıyoruz. Bundan sonra onlar bizi takip edecekler.

Bizi başarılı bulduklarını söyleyenler hala önümüzü tıkıyorlarsa bu siyasidir, başka bir nedenle değildir. Bunu da biliyoruz, görüyoruz. Bunu Kıbrıs'ta görüyoruz. En ufak bir adımda hemen, 'Efendim Kıbrıs'ı çözün sonra gelin'... Bu dürüstlük değildir, biz dürüstlük istiyoruz. O başka bir olay, bu başka bir olay. 35 faslın içerisinde bakıyorsun, alakası olmayan konuları bizim önümüze getiriyorlar. Önce çözülmesi gerekenleri getirin, çözelim. Kıbrıs'la ilgili konular ayrı konu. Samimi olun, dürüst olun. Bu dünyayı hep beraber paylaşmaya mecburuz. Dünyanın gelişmiş ülkelerinden bir çoğu, '21. asır dünyada paylaşım asrıdır' diyorlar. Ama maalesef buna uymuyorlar. Sadece güçlerin hegemonyasını devam ettirmenin gayreti içindeler.''

Başbakan Erdoğan'a konuşmasının ardından İTO Başkanı Murat Yalçıntaş tarafından Oda'nın 125. yılı anısına plaket verildi

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Enerjide yerli kaynaklara dönülüyor
 Sanal dolandırıcılığa dikkat
 İkinci el otomobil fiyatları dipte
 THY rekora uçuyor
 Türkiye en ucuz 6'ncı ülke
 "İstanbul'da plaka sayısını azaltacağız"
 'Başarılı bir kadın olarak tanımlamaları hoşuma gider'
 Karadeniz'de hamsi tükenecek, turist Baltık sahillerine...
 Rus devi 400 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'ye geliyor
 Şirketlerde karamsarlık dibe vurdu
 'Seçim ülke ekonominiz için risk yaratmayacak'
 32 ilde fuar düzenlenecek Türkiye merkez olacak
 "Uyar'a verilen hapis cezasının zamanaşımı haziranda doluyor"
 Yıldırım'a yılın ekonomi yazarı ödülü
 Türkiye vize için 60, Ukrayna 35 Euro ödüyor
 Korsan yayın avcılarına ikramiye verilecek
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Şener: Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilirse istikrar...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Türk Telekom'un hedeflerini ilk ağızdan...
NURAN YILDIZ
Yatırım imaja yapılır
İngiliz futbolcu David Beckham 5...
Töre cinayetleri bitmek bilmiyor
Samsun'da Ali Aydın kaçırarak evlendiği eşi ve ailesi tarafından...
Ceneviz surlarına 'metro' sürgünü
Koruma Kurulu, Taksim-Yenikapı metrosunun tünel çıkışına denk gelen...
İslam'ın Matrix'çi gizli mezhebi Hurufilik
İslam'ın Matrix'çi gizli mezhebi Hurufilik
İran taraflarında, 14. asırda "Hurufilik" denilen yepyeni bir mezhep...
33 torba gönderildi, 32 ceset çıktı
33 torba gönderildi, 32 ceset çıktı
Uçak kazasında ölenlerin cenazeleri karıştı. 33 torbadan 32 ceset...
IMKB
E: 38.138 D:% 1,32
DOLAR
S: 1,434 D:% -0,417
EURO
S: 1,852 D:% -0,377
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu