kapat
   
14 Ocak 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Şener: Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilirse istikrar pekişir

Bölgesel kalkınmaya yeni formül bulundu: "Sev ve kazan" Bölgesel ekonomik sorunları, çözüm önerilerini bölgenin tanıtımını, potansiyelini ve önceliklerini belirlemeyi amaçlayan bölgesel kalkınma ajanslarının ikincisi İzmir'de faaliyete geçti.
Adana-Mersin Kalkınma Ajansı'ndan sonra tek şehirli ilk ajans İzmir'de açıldı. DPT'nin koordinatörlüğünde Türkiye'nin yirmialtı istatistiki bölgesinde kurulacak kalkınma ajanslarına katılımcı yerel kuruluşların yanında, merkezi yönetim bütçesinden ve AB Yapısal Fonları'ndan kaynak aktarılacak. Açılışı yapılan İzmir Kalkınma Ajansı ilk projesini ve hangi sektörlere teşvik ve destek vereceğini Mart ayında açıklayacak.
- 'Sev ve kazan' - Açılışı yapan DPT'den sorumlu olan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener bölgesel kalkınmanın yeni formülünü açıkladı: "Sev ve kazan" bunun gerekçesini kalkınmada en önemli unsurun insan takdiri olmasına bağlayan Abdullatif Şener şöyle konuştu: "Biz insan faktörünü çok önemsiyoruz, insanların dinamizmi ülkenin kalkınmasında temel unsurdur. Kalkınma ajanslarının mantığı da işte tam burada. Sev ve kazan. İlini ve bölgesini seven kazanacak. Artık sevmenin bir karşılığı olacak. Sevmek bilmeyi, fedakarlığı ve çalışmayı gerektirir, emeğinin ve fedakarlığının karşılığını gelip bu ajanstan hibe olarak alacaklar. Bağımsız değerlendiriciler projeleri değerlendirecek, artık devlet gelsin bizi kalkındırsın anlayışı yürürlükte olmayacak."
Devlet Bakanı Şener gazetecilerin sorularını yanıtlarken "Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilir se istikrar pekişir" dedi. Finansal piyasaların bundan etkilendiğini belirten Şener sözlerini şöyle sürdürdü;
"Sayın başbakanın aday olup olmayacağını bilmiyorum, bu konuyu kendi aramızda da konuşmadık ama bir varsayım olarak söylüyoruz. Eğer cumhurbaşkanı seçilirse siyasi istikrar pekişir genel başkanını cumhurbaşkanı yapan bir partinin oyları da genel seçimde artar."
Piyasaların istikrar kazanmasında erken seçim ihtimalinin giderek düşmesinin de payı bulunduğunu ifade eden Şener, "Normalde erken seçimin cumhurbaşkanlığı öncesinde olması için bir aylık süre var, bu ihtimal giderek azalıyor yani cumhurbaşkanını da bu meclis seçecek" dedi.
- 'Risk beklentisi yok' - Şener seçim arifesinde hükümet olarak ekonomik çevrelere ve piyasalara verebilecekleri en önemli güvencenin bütçe disiplinine sadık kalmak ve popülist uygulamalara sapmamak olacağını vurguladı. Şener, küresel piyasalarda meydana gelebilecek kötüleşmenin seçim arifesine rastlaması durumunda hükümet olarak alabilecekleri bir önlem olup olmadığı konusundaki sorumuza da "Gerekli takipler yapılıyor küresel risk beklentisi yok, beklenmiyor zaten" diye yanıtladı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener'in İzmir'de Kalkınma Ajansı'nı açarken başbakanın cumhurbaşkanlığına adaylığını koyarak ve sonrasında yapılacak genel seçimlerde partisinin oyunu arttırarak siyasi istikrarın daha da pekişeceğini söylemesine finansal piyasalar henüz pirim vermiş değil. İstanbul Borsası'nın kendi gurubundaki ülke borsalarıyla yollarını ayırması ve vasat bir performans göstermesi, Türkiye Hazinesi'nin en yüksek faizi vermesi bunun en büyük gerekçesi.
Şimdilik bu noktadan uzak olmamıza rağmen, Şener'in ortaya koyduğu görüş önümüzdeki dönemde piyasalarda ve kamuoyunda ağırlık kazanırsa veya kazandığı oranda hem seçimler öncesinde piyasaların üzerindeki stres kalkar hem de cumhurbaşkanını seçmek kolaylaşır.
- Sonuç - "Aynalar asıl görüntüleri vermeden önce biraz ipucu vermeli." Jean Cocteau

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dövize 6 ayda 15 milyar dolar yatırım   / 12-01-2007
 100 milyar dolarlık ihracat hedefi niye korkutur beni?   / 11-01-2007
 2007'nin ayırıcı özelliği ne?   / 10-01-2007
 Türkiye'de dolardan sadece devalüasyon yıllarında kazanılıyor   / 09-01-2007
 Türkiye'de kriz sonrası asıl parayı yabancı kazandı   / 08-01-2007
 Hem parası değer kaybeden hem borsası düşen tek ülke   / 05-01-2007
 2007'nin kilidi yabancıda ve Erdoğan'da   / 04-01-2007
 Bu tablo 'faizi aşağı çekin' baskısını artırır   / 29-12-2006
 Borsanın yaşgününü unutmak neyin göstergesi?   / 28-12-2006
 Hükümetler fakir edebiyatı yapıyor, gelir dağılımına hiç etkileri olmuyor   / 27-12-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Şener: Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilirse istikrar...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Türk Telekom'un hedeflerini ilk ağızdan...
NURAN YILDIZ
Yatırım imaja yapılır
İngiliz futbolcu David Beckham 5...
Töre cinayetleri bitmek bilmiyor
Samsun'da Ali Aydın kaçırarak evlendiği eşi ve ailesi tarafından...
Ceneviz surlarına 'metro' sürgünü
Koruma Kurulu, Taksim-Yenikapı metrosunun tünel çıkışına denk gelen...
İslam'ın Matrix'çi gizli mezhebi Hurufilik
İslam'ın Matrix'çi gizli mezhebi Hurufilik
İran taraflarında, 14. asırda "Hurufilik" denilen yepyeni bir mezhep...
33 torba gönderildi, 32 ceset çıktı
33 torba gönderildi, 32 ceset çıktı
Uçak kazasında ölenlerin cenazeleri karıştı. 33 torbadan 32 ceset...
IMKB
E: 38.138 D:% 1,32
DOLAR
S: 1,434 D:% -0,417
EURO
S: 1,852 D:% -0,377
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu