kapat
   
14 Ocak 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
THY rekora uçuyor

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Avrupa'da ortalama yüzde 5 civarında olan büyümeye karşılık THY'nin özellikle son 3 yılda yıllık yüzde 20'ye yakın büyüme gerçekleştirdiğini belirterek, ''Bu, havacılık sektöründe normal değildir, çok önemli bir büyümedir, havacılık sektöründe rekordur'' dedi.

Temel Kotil, THY'nin, geçen yılın ilk 3 çeyreğindeki yolcu verilerini değerlendirdi, 2007 yılı hedeflerini açıkladı. Kotil, ''Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) verilerine göre, 2006 yılının Ocak-Eylül döneminde tarifeli dış hat seferleriyle Türkiye'ye 10 milyon 113 bin yolcu taşınırken, bunun 4 milyon 750 bini THY'yi tercih etti'' dedi.

Pazarda
bir önceki yıla göre dış hat yolcu sayısında 623 bin kişilik artış gözlendiğini kaydeden Kotil, bu artışla, gelen yolcuların tamamına yakınını THY'nin taşıdığını ifade etti.

THY'nin, rekabet ettiği yabancı hava yollarına fırsat tanımadığını belirten Kotil, şöyle konuştu:

''Dış hat seferlerini kullanarak ülkemize gelen yolcular, 2006'da dünyanın önde gelen hava yolu şirketleri yerine THY ile uçmayı tercih etti. Lufthansa, British Airways, Air France, Iberia, Alitalia, Swissair gibi Avrupa pazarında rekabet eden hava yolu şirketleri arasında son yıllarda sağladığı büyümeyle dikkat çeken THY, pazara sunduğu kapasite ve yolcu sayısındaki artışta öne geçti. Avrupa'da ortalama yüzde 5 civarında olan büyümeye karşılık THY özellikle son 3 yılda yıllık yüzde 20'ye yakın büyüme gerçekleştirdi. Bu, havacılık sektöründe normal değildir, çok önemli bir büyümedir, havacılık sektöründe rekordur. Avrupa Havayolları Birliğinin verilerine göre THY, Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,5 artışla en çok yolcu artışı sağlayan ulusal hava yolu şirketi oldu.''

İÇ HATLARDAKİ DURUM

Kotil, iç hat tarifeli seferlerde 2006 yılının ilk 9 aylık döneminde tüm hava yolu şirketlerinin taşıdığı toplam 9 milyon 350 bin yolcunun 5 milyon 550 binini THY'nin taşıdığını vurguladı.

2006 yılında bir önceki yıla göre iç hat tarifeli pazarının yüzde 32,7 oranında büyüyerek 7 milyon yolcudan 9 milyon 350 bine çıktığını ifade eden Kotil, THY'nin de aynı dönemde pazar payını yüzde 19,4 oranında artırdığını söyledi.

Geçen yılın ilk 3 çeyreğindeki iç hatlardaki yüzde 32,7'lik büyümenin yüzde 12.8'ini THY, yüzde 19.9'unu diğer hava yolu şirketlerinin gerçekleştirdiğini kaydeden Kotil, ''İç hatlarda biz büyürken özel sektör bizden daha büyük bir büyüme oranı gerçekleştirdi. Onları alkışlıyoruz'' diye konuştu.

AVRUPALI HAVA YOLU ŞİRKETLERİNİN ŞAŞKINLIĞI

THY'nin yakaladığı büyümenin Avrupalı hava yolu şirketlerini bile şaşkına çevirdiğini belirten Kotil, şöyle devam etti:
''Hem koltuk kapasitesini artırıp, hem yolcu sayınızı katlayıp, hem de karlılığını devam ettiren dünya havacılığının yükselen yıldızı olarak adımızdan söz ettiriyoruz. Bu sağlıklı ve planlı büyümemiz 2007 yılında da devam edecek. 11 Eylül sonrasında genel olarak havacılık sektörünün yaşadığı krizden, alınan önlemlerle en kısa sürede THY'yi büyüme trendi içerisine soktuk. Avrupalı bazı rakiplerimiz bu dönemde küçülerek ayakta durmayı başardı. Network taşıyıcısı THY, Avrupa'daki diğer hava yolu şirketlerinin aksine yatırım yaparak büyümeyi seçti; büyürken karlılığını artırdı ve önemli bir başarı yakaladı. Petrol fiyatlarının hızla yükseldiği ve rekor kırdığı bir dönemde sunduğumuz koltuk sayısını artırdık, yeni uçuş noktalarını hizmete soktuk ve 2006'nın ilk 9 ayında 132 milyon YTL kar elde ettik.

Türk Hava Yolları, kalitesi ve sunduğu hizmetle yolcularını memnun etmenin yanı sıra sağlıklı büyüyerek THY'nin bir dünya markası olduğunu bir kez daha kanıtladı. Uluslararası havacılık konferans ve toplantılarında elde edilen başarı herkesi şaşırtıyor.''

2007'DE HEDEF 20 MİLYON YOLCU

İstikrarlı büyümeye devam edeceklerini vurgulayan Kotil, 2006 yılında yüzde 21 büyümeyi yakalayarak, yolcu sayısını 14 milyondan 17 milyona çıkardıklarını, 2007 yılında ise hedefin 20 milyon yolcu olduğunu söyledi.

İç hatlarda yaşanan rekabetin havacılık sektörüne büyük faydalar sağladığının altını çizen Kotil, ''Biz büyürken herkes büyüdü. Sektördeki diğer hava yolları da bu büyümeden paylarını aldılar. Rekabetin olması herkese yaradı ve bizim büyümemiz kimsenin büyümesine engel değil. Her şirket gelişen havacılık sektöründen payını alacak'' diye konuştu.

Kotil, 2007 yılının, aynı zamanda kaliteye eğilecekleri bir yıl olacağını sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 2007 enflasyon hedefimiz yüzde 4
 Enerjide yerli kaynaklara dönülüyor
 Sanal dolandırıcılığa dikkat
 İkinci el otomobil fiyatları dipte
 Türkiye en ucuz 6'ncı ülke
 "İstanbul'da plaka sayısını azaltacağız"
 'Başarılı bir kadın olarak tanımlamaları hoşuma gider'
 Karadeniz'de hamsi tükenecek, turist Baltık sahillerine...
 Rus devi 400 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'ye geliyor
 Şirketlerde karamsarlık dibe vurdu
 'Seçim ülke ekonominiz için risk yaratmayacak'
 32 ilde fuar düzenlenecek Türkiye merkez olacak
 "Uyar'a verilen hapis cezasının zamanaşımı haziranda doluyor"
 Yıldırım'a yılın ekonomi yazarı ödülü
 Türkiye vize için 60, Ukrayna 35 Euro ödüyor
 Korsan yayın avcılarına ikramiye verilecek
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Şener: Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilirse istikrar...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Türk Telekom'un hedeflerini ilk ağızdan...
NURAN YILDIZ
Yatırım imaja yapılır
İngiliz futbolcu David Beckham 5...
Töre cinayetleri bitmek bilmiyor
Samsun'da Ali Aydın kaçırarak evlendiği eşi ve ailesi tarafından...
Ceneviz surlarına 'metro' sürgünü
Koruma Kurulu, Taksim-Yenikapı metrosunun tünel çıkışına denk gelen...
İslam'ın Matrix'çi gizli mezhebi Hurufilik
İslam'ın Matrix'çi gizli mezhebi Hurufilik
İran taraflarında, 14. asırda "Hurufilik" denilen yepyeni bir mezhep...
33 torba gönderildi, 32 ceset çıktı
33 torba gönderildi, 32 ceset çıktı
Uçak kazasında ölenlerin cenazeleri karıştı. 33 torbadan 32 ceset...
IMKB
E: 38.138 D:% 1,32
DOLAR
S: 1,434 D:% -0,417
EURO
S: 1,852 D:% -0,377
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu