kapat
   
28 Aralık 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Faiz dışı fazla beklentisi 38,4 milyar YTL
2007'de 166,5 milyar YTL borç ödenecek
İç borçlanmada "enflasyona endeksli tahvil" dönemi
Faiz dışı fazla beklentisi 38,4 milyar YTL
Türkiye iç borçta 6,8 milyar YTL daha az borçlanacak

Faiz dışı fazla beklentisi 38,4 milyar YTL

Devlet Bakanı Ali Babacan, 2006 başında nakit bazda faiz dışı fazla öngörüleri 30,2 milyar YTL iken, bu yıl sonu itibarıyla faiz dışı fazlanın 38,4 milyar YTL olarak gerçekleşmesinin beklendiğini açıkladı.

Babacan bu arada Ekonomik Programın başarısının arkasındaki en önemli faktörün 'güven' olduğunu vurguladı ve ''Hükümetimiz 4 yıl içerisinde ekonomide gerçek anlamda bir güven ortamı oluşturmuştur. Bunun kıymetini bilmek ve sahip çıkmak zorundayız'' dedi.

Babacan, özel sektör yatırımlarıyla gelen büyümenin, kapasite artışını getirdiğini ve enflasyonla mücadelede kendilerine yardımcı olduğunu da belirtti. Babacan, düzenlediği basın toplantısında, Hazine'nin 2007 yılı Finansman Programı ile 2007 yılı öngörülerinin yanı sıra 2006 gerçekleşmelerine değindi.

Hükümetin
ilk kurulduğu günlerde ekonomik programla ilgili eleştiriler yapıldığını, kendilerine ''enflasyonla çok uğraşmayın, eğer enflasyonla mücadelede çok katı olursanız, bu büyümeyi, istihdamı etkiler'' denildiğini hatırlatırken, ancak bu kitabi bilgilerin Türkiye Ekonomisi için uymadığını söyledi. Babacan, '' Bunun böyle olmadığı ise son 4 yıldır yaşanan örneklerle ispat edilmiş oldu''dedi.

Türkiye'de enflasyonun yüksek ve belirsiz oluşunun, yıllarca reel faizlerin yüksek seyretmesinin en önemli nedeni olduğunu vurgulayan Babacan, enflasyonla mücadelede kararlı davranıldığını ve reel faizlerin gerilediğini, dolayısıyla yüksek büyümenin de paralelinde geldiğini anlattı. Babacan, şöyle devam etti:

BÜYÜMEDE NELER ETKİLİ OLDU?

''Bu durum, en az birkaç yıl daha devam eder. Yani tüm ekonomik hedeflerimiz içinde enflasyonu bir numara olarak tutacağız. Bunu, sadece Merkez Bankası'na şirin gözükmek için değil, hükümetimiz için de birinci öncelik olarak gördüğümüz için yapacağız. Türkiye artık kronik enflasyon probleminden kurtulmalı ve fiyat istikrarı ortamına kavuşmalıdır. Kısa dönemler için yüksek büyümeyi sağlamak için, ekonomik politikalar her zaman uygulanır. Ancak bu saman alevi gibi yok olup giden bir süreçtir. Oysa Türkiye'de son 4 yıldır büyüme sürdürülebilir, özel sektör yatırımlarına dayanan, verimlilik artışına dayanan bir büyümedir. Bu ise büyümenin uzun sürede devam edeceğinin garantisidir.

Özel sektör yatırımlarıyla gelen büyüme; kapasite artışını getirmekte ve enflasyonla mücadelede bize yardımcı olmaktadır. Çünkü arz fazlalaşmaktadır, kapasite büyümektedir ve uzun vadeli enflasyon mücadelelerinde yine önemli bir gelişmedir.''

GÜVEN UNSURU

Tüm başarıların arkasında en önemli faktörün 'güven' olduğuna da vurgu yapan Babacan, şu görüşleri dile getirdi:

''Hükümetimiz, 4 yıl içerisinde ekonomide gerçek anlamda bir güven ortamı oluşturmuştur. Tabii bu kolay değildir. Güven, zaman içinde yavaş yavaş oluşur, bu ortamı kaybetmek kolaydır ve hızla gerçekleşir. Bunun kıymetini bilmek ve sahip çıkmak zorundayız.Güveni oluşturan en önemli faktörlerden biri siyasi istikrardır, Mali Disiplindir, Merkez Bankası'nın bağımsız oluşudur, para politikaları ve yapısal reformlardır.''

FAİZ DIŞI FAZLA

Babacan ayrıca, 2003, 2004 ve 2005 yıllarında faiz dışı fazlanın GSMH'ye oranının yüzde 6.53 olduğunu, bu oranın 2006 yılında da yüzde 6,5'in üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.

''2006 başında nakit bazda faiz dışı fazla öngörümüz 30,2 milyar YTL iken, bu yıl sonu itibariyle 38,4 milyar YTL lik faiz dışı fazla gerçekleşmesi beklenmektedir'' diyen Babacan, yine 2006 yılında, kamu kesimi borçlanma gereğinin GSMH'ye oranının eksi 3,1 olarak gerçekleşeceğini bildirdi. Babacan, şu bilgileri verdi:

''TOPLAM KAMU FİNANSMAN DENGESİ FAZLA VERECEK

''Yani, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde toplam kamu finansman dengesi fazla verecektir. Bu rakam, yıllarca artı olmuştur. Artı olması toplam kesiminin sürekli olarak açık vermesi demektir. 2006 yılındaki dalgalanmalara rağmen bu sonuçlar, borç yükünün düşmesini sağlamıştır. Kamu net borç stokunun GSMH'ye oranının 2006 yılında yüzde 50'nin altına inmesini bekliyoruz. Özellikle tüm kamu kesimini düşündüğümüzde -yerel yönetimleri de içeriyor- Mart sonunda, bu rakam görülecek ama öngörümüz yüzde 50'nin altında olacak. Bu oran 2001 yılı sonunda yüzde 90,5 , 2002 yılında yüzde 78 idi. İşte bu rakamlardan yüzde 50'nin altına iniliyor.''

BORÇLARIN ÇEVRİLMESİ

2006 yılında toplam borç servisinin 170,8 milyar YTL olarak gerçekleştiğini, bunun 145,4 milyar YTL'sinin iç borç, 25,4 milyar YTL'sinin de dış borç olduğuna işaret eden Babacan, şöyle konuştu:

'''Toplam iç borçlanma ise yılbaşında öngörülen miktarın, biraz altında kalmıştır. Toplam borçlanma 125,9 milyar YTL olmuştur, bunun 111 milyar YTL'si iç, 15 milyar YTL'si dış borçtur. Borçların çevirme oranına bakıldığında ise; iç borç çevirme oranında 2006 yılını yüzde 76,3'le kapatıyoruz. Ve iç borç çevirme oranı 2006 yılında 145,4 milyar YTL içeriye borç öderken, hazine 111 milyar YTL borçlanmış yani 35 milyar YTL, ödediğinden daha az borçlanmış. Bu yüzde 76 olarak verdiğim oran 2002 yılında yüzde 102, 2003 yılında yüzde 93 oldu. Gördüğünüz gibi her oran indi.''

BORÇLANMALARDA VADE UZADI

Babacan, 2006 yılı sonunda Hazine rezervlerinin 6,2 milyar YTL artış gösterdiğini anlatırken, iç borçlanma vadelerinin 2005 yılında 27,7 ay iken, bu yıl 28 aya uzadığını söyledi.

Yurt dışı tahvil ihraçlarında da (dolar-avro) vadelerin uzadığına dikkati çeken Babacan, toplamda vade süresinin 5,5 yıla kadar gittiğini kaydetti.2006 yılında Eurobond ihraçlarının, programlanan 5,5 milyar doların bir miktar üzerinde, 5,8 milyar dolar olarak gerçekleştiği bilgisini de veren Babacan, '' Böylelikle ilk defa yurt dışı tahvil piyasasında değişim işlemi gerçekleştirilmiştir. Yani kısa vadeli Eurobondların uzun vadelerle değişim işlemi yapılmıştır'' diye konuştu.

Babacan, dövize endeksli iç borçların itfa edildiğini ve yeni dövize endeksli senet ihraç edilmediğini, bu durumun böyle devam edeceğini de kaydetti. Bakan Babacan, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Koç Holding hisseleri yükseldi, Migros düştü
 Petrol Ofisi'nde ilk tebligat yapıldı, zamanaşımı durdu!
 Enflasyon düzeyi hedeflerin üzerinde
 Konut fiyatlarındaki artış yabancıyı kaçırdı
 Sıfır araba indiriminde vergi kaybı
 Açlık sınırı 615 YTL
 Dolar 1,4260 YTL seviyesinde
 'En zengin Türkler'e 27 yeni isim
 Devlet eczacıları hastanelik etti
 Market markaları pazarı, 700 milyon dolar büyüklüğe ulaştı
 Ciner Grubu'ndan dev işbirliği
 Enerjide rüzgâr gibi esecekler
 İSO yönetimi kiradan üyesi ikramdan yakındı
 Bankalar hazır olmadığı için Anadolu yaklaşımı gecikti
 'Türkiye Finans'a yabancı çok yoğun ilgi gösteriyor'
 En düşük memur emeklisi 673 YTL aylık alacak
 Asgari ücret, gelişen AB'nin gerisinde yenilerin üstünde
 İmalat sanayinde ortalama brüt ücret bin 314 YTL'ye çıktı
 Tüketici ne aldığını bilmeli
 Aviva geleceğe yelken açtı
 Kiraya sigorta güvencesi
 AXA OYAK'a müşteri ödülü
 Eğitimli acenteler sektörün çıtasını yükseltecek
 Şehir eşkiyası antika pul ve gayrimenkul ile para aklıyor
 Şantiyede terleyenler horonla dinlendi
 İran'dan gelen gazın miktarı artmaya başladı
 THY'den son teknoloji ile donatılmış simülatör
 Kartta azami faiz yüzde 5.63'e indi
 Migros, dedikodu ile % 6 yükseldi
 QVT'nin Cimbom'a açtığı dava düştü
 Ziraat Bankası'nın notu yükseltildi
 Şirketlerden
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsanın yaşgününü unutmak neyin göstergesi?
26 Aralık...
MELİHA OKUR
Rakı özelleşti kayıtdışılık arttı
Tarih, 27...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Yuvacık Barajı'nda ortada dolaşan maliyetlerin hangisi...
Ekranda keçi sağma rezaleti
Acun Ilıcalı'nın sunduğu 'Fear Factor' adlı programda yarışmacıların...
Boşandılar ama ikisi de yara aldı
Karşılıklı açtıkları boşanma davalarında birbirlerinin özel...
F-16 ihalesi Lockheed'in
F-16 ihalesi Lockheed'in
ABD'nin PKK ile mücadele koordinatörü Ralston'ın yönetim kurulu üyesi...
Denizcilik Fakültesi'nde yönetmelik terörü
Denizcilik Fakültesi'nde yönetmelik terörü
Yönetmeliğe göre, disiplin suçuna yol açacak her eylemin bir puanı...
IMKB
E: 39.094 D:% 1,25
DOLAR
S: 1,411 D:% -1,018
EURO
S: 1,860 D:% -0,668
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu