kapat
   
28 Aralık 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
F-16 ihalesi PKK Koordinatörü'ne

Türk F-16 savaş uçakları için açılan 800 milyon dolarlık ihaleyi ABD'nin PKK Koordinatörü emekli Org. Ralston'ın yönetim kurulu üyesi olduğu Lockheed Martin şirketi aldı.

ABD'nin en büyük uçak üreticilerinden Lockheed Martin'in dün yaptığı açıklamada, Türk Hava Kuvvetleri'nin 216 adet F-16 uçağının modernizasyonunu öngören 800 milyon dolarlık ihalenin alındığı resmen duyuruldu. İlk 10 uçağın prototipine TAI de katkı sağlayacak.

Atandığında eleştirilmişti
Böyle bir ihalenin, ABD'nin PKK Koordinatörlüğü'ne atadığı Ralston'ın yönettiği şirkete verilmesi dikkat çekti. Ralston ilk atandığında da, hem Lockheed hem de Amerikan lobi şirketi Cohen Grubu'nda yönetici olduğu için eleştirilmişti.

Gözler yeni ihalede
Şimdi gözler, Türkiye'nin 1.6 milyar dolar değerindeki 30 adet yeni F- 16 alımını kimden yapacağına çevrildi. Çünkü, bu dev alımda, halen TAI şirketi ile Ralston'ın yönetiminde yer aldığı Lockheed Martin arasında kıyasıya bir mücadele sürüyo. TSK yeni F-16'ları hemen istiyor.


F-16 ihalesi Lockheed'in

ABD'nin PKK ile mücadele koordinatörü Ralston'ın yönetim kurulu üyesi olduğu Amerikan Lockheed Martin şirketi 216 adet F-16 savaş uçağının modernizasyonu için açılan 800 milyon dolarlık ihaleyi aldı.

ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadele için atadığı özel temsilci Emekli Org. Joseph Ralston'ın Yönetim Kurulu üyesi olduğu Amerikan Lockheed Martin şirketi, Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 savaş uçakları için açılan 800 milyon dolarlık ihaleyi aldı. Daha önce, hem Lockheed Martin, hem de Amerikan lobi şirketi Cohen Grubu'nun yönetiminde yer aldığı gerekçesiyle eleştirilere neden olan Ralston'ın PKK ile Mücadele Koordinatörlüğü devam ederken böyle bir sonucun çıkması dikkat çekti. Lockheed Martin ihaleyi objektif değerlendirme şartları altında alma kapasitesine sahip olsa da, şirketin, Ralston gibi kritik bir ismi bu kadar hassas bir ihale sürecinde halen yönetiminde tutması rahatsızlığın odaklandığı nokta oldu.

'F-16
için uygun fiyat'

Lockheed Martin şirketince yapılan açıklamada, ihalenin toplam değerinin yaklaşık 800 milyon dolar olduğu belirtildi. Modernizasyon programıyla, Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16'larının Blok 40 ve Blok 50 savaş uçakları ileri versiyon olan Block 50+ haline getirilecek. Block 30 tipi F-16'lar da daha güçlü bir elektronik sistem entegrasyonu ile daha teknolojik bir yapıya kavuşturulacak. Lockheed Martin'in F-16 Başkan Yardımcısı June Shrewsbury, "Türk Hava Kuvvetleri, F-16'lar için fiyat olarak uygun bu modernizasyon programından yararlanıyor. Bu program, Amerikan Hava Kuvvetleri'nde mevcut bir yaklaşıma dayalı. Bizim görevimiz, Türk sisteminin benzersiz bölümlerine karşılık bulmak olacak" diye açıklama yapmıştı. Temmuz 2005'te imzalanan prensip anlaşmasını netleştiren nihai sözleşme ile, F-16 C ve D tipi 216 uçağın modernizasyonu ile birlikte uçuş testleri, sistem entegrasyonu, eğitim-teknik desteği de üstlenilecek. Alınan bilgiye göre, Ankara Akıncı'daki fabrikasında daha önce Türkiye'nin F-16'larını üreten Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) de Lockheed'in modernizasyon projesinde rol alacak. Planlama çerçevesinde, Lockheed firmasınca modernize edilen her F-16 için lisans ücreti alınacak. Projeye göre, ilk Block 30-40-50 modellerinden oluşan 10 F-16 uçağı TAI ve Lockheed tarafından ortak olarak birer prototip haline getirilecek. Ancak geriye kalan F-16'ların modernizasyonunun ağırlıklı bölümünün işçiliğini yapacak TAI mi, yoksa Lockheed Martin tarafından mı modernize edileceği ileriki dönemde kararlaştırılacak.

Kimden alınacak?
Şimdi gözler, Türkiye'nin 1.6 milyar dolar değerindeki 30 adet F-16 alımını da kimden yapacağına çevrildi. Çünkü, bu dev alımda, halen TAI ile Lockheed Martin arasında kıyasıya bir mücadele sürüyor. Lockheed Martin, TAI'nin kendisi kadar düşük fiyat veremeyeceği gibi, aynı kısa süre içinde de Türkiye'ye uçakları teslim edemeyeceğini iddia ediyor. Normalde, Türk Hava Kuvvetleri acil ihtiyaç kapsamında F-16'lara kısa sürede sahip olmak istiyor.

ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Denizcilik Fakültesi'nde yönetmelik terörü
 145 öğrenci yemekten zehirlendi
 Çocuklara sefa oldu büyükler çile çekti...
 Adnan Hocacı fosil sergisi Koç Müzesi'ne sızdı
 Ersoy'u anma töreni Arınç'ı duygulandırdı
 Evren'in kızı mağazasını büyütüyor!
 Fethi Dede yine kaybetti
 Rasathane daha çok karanlık yer arıyor
 Yurtta don ve buzlanma uyarısı
 Atatürk'ün Ankara'ya gelişi kutlandı
 Fransız tarihçi Atakan Türk oldu
 Aykırı dergi editörüne hapis istemi
 MEB müfettişleri YİBO'da
 Sarıyer'de DHKP-C baskını
 Çocuk pornosuna darbe tasarısı hazır
 'İnsanca yaşamak için örgütten kaçtık'
 Linçten 18 kişi tutuklandı
YILMAZ ÖZDİL
2-5-7-9...
Yılbaşına yaklaşırken...
Her yıl aynı...
ERGUN BABAHAN
Bir insanlık sorunu
Hayatımıza rakamlar hâkim.
MEHMET BARLAS
2007'yi "Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olduğu yıl" diye mi...
UMUR TALU
Satmaz bu, satmaz!
"Az satan gazeteler", adı...
FATİH ALTAYLI
Yalan mıymış?
İş-Doğan'ın gecikme faizleriyle beraber...
ERDAL ŞAFAK
Yanlış tercih!
Bu Pazar gece yarısı...
'Şehit olacağım'
Irak'ta 148 Şii'nin ölümünden idam cezasına çarptırılan Saddam'ın...
Ambargoya karşı çıkan başkan öldü
Hayatını dün kaybeden eski ABD Başkanı Ford, Türkiye'ye karşı...
Cimbom boş durmuyor
Cimbom boş durmuyor
Adnan Polat'ın "Kimseyi almayacağız" demecine rağmen G.Saray transfer...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu