kapat
   
20 Aralık 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kocaeli susuzluktan donuyor
Kocaeli donuyor, Yuvacık susuz
Sirmen Erdoğan'ı suçladı
Kocaeli susuzluktan donuyor
İSKİ, Gebze'ye de su vermeye başladı
"Kuraklık kapımızı çalacak"

Kocaeli susuzluktan donuyor

Yolsuzlukların odağındaki Yuvacık Barajı'nda su bitmesi nedeniyle Kocaeli halkı sıkıntı çekmeye devam ediyor. Sıkıntılar hergün yeni bir boyut kazanıyor.

Su kesintileri nedeniyle, kombiler yanmadığı için vatandaşlar ısınamıyor ve yıkanamıyor. Salgın tehdidi ile karşı karşıya kalan vatandaşlar, evlerinde montlarla otururken, öğrenciler battaniyelere sarılarak ders çalışıyor. Öğrenciler günlerdir banyo yapmadan okulla gidiyor. Yeterince temizlik yapılmadığı için halk, tifo, dizanteri, kolera, hepatit A gibi hastalıkları ile karşı karşıya.

CHP
Milletvekili Sefa Sirmen'in Mega Proje olarak yaptırdığı Yuvacık Barajı, Kocaeli halkını hem yatırımllardan mahrum ediyor hem de susuzluktan kırıp geçiriyor.

Normal bedelinin 60 kat fazlasına yaptırılan baraj, her ay belediyenin kasasından 11 milyon dolar aldığı için yeterince yatırım yapılmadığı gibi, suyu bitmesi ile vatandaşlara adeta eziyet çektirmeye başladı.

2 hafta önce barayda suyun bitmesi ile halkın çilesi gün geçtikçe büyüyor. Kentte yaşayan yaklaşık 1 milyon kişi su sıkıntısı çekiyor. Susuzluğa bir nebze alışan vatandaşlar, kombiler yanmadığı için soğuktan donuyor ve banyo yapamıyor.

Havaların iyice soğuması nedeniyle susuzluktan doğan ısınma problemi şuan en büyük sorun haline geldi. Suyun belli saatlerde verilmesi ve tazikli akmaması nedeniyle kombiler çalışamaz duruma geldi. Basıncın düşük olması nedeniyle kombiler çalışmayınca vatandaşlar da ısınamıyor, banyo yapamıyor.

Doğalgaz Kocaeli'de yaygın olduğu için su kesintinin yaşandığı çoğu bölgede bu sorun yaşanıyor. Derince'ye bağlı 60 Evler Mahallesi'nde oturan Fikret Koç, bir haftadır yıkanamadıklarını söyledi.

Suyun akmaması ve aktığı zaman da duşuk basınçla akması nedeniyle kombilerinin çalışmadığını aktaran Koç, "Biz susuzluğu bir kenara bıraktık şimdi soğuktan donuyoruz. Yetkililerden bir ricamız var günde 2 saat su verin ama tazikli su olsun. Su basıncı az olduğu için kombiler çalışmıyor. Filtreleri bozuldu. Tamirciler bozulan kombileri çalıştırmayaya yetişmiyor. Lütfen bu soruna bir an önce çare bulunsun." dedi. Battaniyeye sarılarak ÖSS'ye çalışan Volkan Güneş, 10 gündür banyo yapamadığı için koktuğunu söyledi.

Kokudan dershanede sıra arkadaşının yanına oturmaktan çekindiğini belirten Güneş, gece de soğuktan uyuyamadığını iletti. 8'inci sınıfa giden Miray ve İrem Gökçe ise banyo yapmak için suyu akan arkadşalarının evine giderek banyo yaptıklarını belirtti.

İşten çıktıktan sonra deniz kenarında bidonla su eve taşıyan anne Hülya Gökçe ise su dağıtım adaletsizliğinden yakındı. Evlerinde 10 gündür su akmamasına rağmen iş arakadaşlarının çoğunun evindeki suyun kesilmediğini idda eden Gökçe, yetkililerden suyun adaletli dağıtılmasını istedi.

ŞİMDİ KOCAELİ HALKININ AĞZINDA 2 HARFLİ BİR İSTEK ÇIKIYOR "SU"

Günlerdir su akmadığı bölgelerde vatandaşlar çeşmelere akın ediyor. Günün her saati çeşme başları anababa günü. Su bidonları eline alan vatandaşlar çeşmede kuyruğa giriyor. Bir kişi 10 bidonu doldurunca sıra almak da o kadar güçleşiyor. Susuzluğa tepki gösteren vatandaşlar, bir an önce sularının akmasını istiyor.

SU İHTİYACININ YÜZDE 50'Sİ KARŞILANIYOR

Yıllardır Yuvacık Barajı'na güvenen yetkililer bir B planı oluşturmadığı için halk susuzluğa terkedildi. İzmit Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (İSU) tüm su kaynakları devreye koymasına rağmen ihtiyaç olan suyun yüzde 50'sini karşılıyor.

İlin su ihtiyacı günlük 350 bin metreküp. Suyu tamamen biten Yuvacık Barajı'na gelen derelerden İzmit'e günlük 80 bin ton su alınıyor. Gebze bölgesine su İSKİ'den alınıyor. Daha önce günde 26.5 bin metreküp su alınırken, yeni pompanın bugün devreye girmesi ile rakam 42 bin metreküpe çıktı.

Yeni bir pompanın 2 gün içinde devreye alınması ile bu bölgenin su ihtiyacı büyük oranda karşılanacak. Yalova'da bulunan Gökçedere Barajı'nda günde 36.2 bin metreküp su alınıyor. Bu su, Karamürsel, Gölcük ilçeleri ile Ereğli, Değirmendere ve Halıdere beldelerine aktarılıyor.

Karkaya su kaynağından alınan günlük 22 bin mtreküp su İzmit'in kenar mahallelerine veriliyor. Avidere'den günde alınan 4.3 bin metreküp su da Gölcük ilçesine takviye olarak aktarılıyor. Körfez ilçesi, Tüpraş'tan alınan günlük.2.4 bin mereküp su ile geçiniyor. Hereke'ye de Nuh Çimento'dan alınan günlük 2 bin metreküp su veriliyor. Sapanca-Tüpraş hattı üzerinden İzmit Merkez için alınacak su ile ilgili olark da Erenkaya petrolü önünden bağlantı çalışmaları devam ediyor.

Bu kaynaklarla ilin su ihtiyacının yarısı karşılanırken şimdi tek çare kaldı o da yağmur ve karın yağması.

(CHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Başbakan Erdoğan, yurda döndü
 Ege'de sular neden çekiliyor?
 Tarık Akan'ın gözyaşları
 Cevahir'in güvenlik müdürü kalpten öldü
 Deprem uyarıcı sayılmalı
 Gazileri dolandırıyorlardı
 Çetelere özel uçak servisi
 Unkapanı Köprüsü'nde yangın paniği
 200 bini aşkın çocuk üye!
 En büyük stres iş!
 Şişli ve Silivri'de elektrik kesintisi
 Kavakçı'ya göre türban bir gün Meclis'e girecek
 Clinton'dan Baker Raporu'na destek
 Ertegünler, Tekke'yi geri istedi
 Şafakta 500 polisle fuhuş operasyonu
 FT: Kıbrıs'taki bölünme kalıcı
 Çankaya'da Gürcistan'la doğalgaz randevusu
YILMAZ ÖZDİL
Nevzat...
Bugün size çok önemli birini tanıştıracağım...
ERGUN BABAHAN
Yuvacık Barajı ve dokunulmazlık
TBMM'deki dokunulmazlık...
MEHMET BARLAS
Ortadoğulu olmanın dayanılmaz ağırlığı...
Ortadoğulu...
UMUR TALU
Olay budur işte!
Ne diyormuş, "askerlerimizin...
FATİH ALTAYLI
CHP erken seçim istemiyor
Önce Cumhurbaşkanı Sezer,...
ERDAL ŞAFAK
Başkent senaryoları
İktidarı erken seçime...
Chavez 'Castro' oluyor
Sadece birkaç hafta önce yeniden devlet başkanı olarak seçilen...
Hemşirelere Libya'da yine idam kararı
5 Bulgar hemşire ve bir Filistinli doktor, çalıştıkları hastanede 426...
Kulübenin çığlığı: 6-0
Kulübenin çığlığı: 6-0
Fenerbahçe'nin yedek ağırlıklı 'kupa kadrosu' seyircisiz maçta Lig B...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu