kapat
   
20 Aralık 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ege'de sular neden çekiliyor?

Ege Denizi kıyılarında son birkaç gündür gözle görülür hale gelen deniz suyu çekilmesi bilimadamlarını harekete geçirdi. Ege'nin en güzel koylarına sahip Aydın'ın Kuşadası ve Didim ile Muğla'nın Marmaris ve Ortaca ilçeleri ve diğer birçok bölgedeki sahil şeridinde sular 30 ile 70 metre çekildi.

Bölge sakinleri, hayatlarında ilk defa böyle bir şey gördüklerini ve tedirgin olduklarını söylerken Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kadınlar Plajı, Çamlimanı ve İztuzu sahillerinde daha önceleri de çekilme olduğuna ama bu ölçüdeki çekilmeyle ilk defa karşılaştıklarına dikkat çekti. Ege Denizi kıyılarında birçok bölgede sözkonusu durumun mevcut olduğuna işaret eden yetkililerse sular çekilince teknelerin karaya oturduğundan ve hava sıcaklığının yüksek olması sebebiyle denize girmek isteyen vatandaşların durumu görünce tedirgin olduğundan sözetti.

Ege
kıyılarında son 10 gündür gözle görülür çekilme olduğunu ilk farkedenlerden bazıları, Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri oldu. Hafta sonunu değerlendirmek amacıyla milli parkta geziye çıkan EKODOSD üyeleri, özellikle Nero Koyu'nda suların 70 metre geriye çekilmesi üzerine ortaya birkaç futbol sahası büyüklüğünde kara parçası çıktığını farketti.

Çekilmeden en çok nasibini alan yerlerden birinin de Büyük Menderes Deltası olduğuna değinen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Deltanın güney bölgesinde sular tamamen çekilirken civarda yaşayanlar, suyun ilk defa bu kadar çekildiğini söylüyor. Yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği plajların başında gelen milli parktaki İçmeler Koyu'nda da deniz çekildi. Konuyla ilgili bir cevap alabilmek için çektiğimiz fotoğrafları bazı bilimadamlarına gönderdik, sonuçları bekliyoruz." dedi.

Marmaris ilçesine bağlı Orhaniye Köyü Muhtarı Arif Ulupınar da deniz suyunun yaklaşık 10 metre geri çekildiğini kaydetti. Daha önce bu ölçüde bir çekilme olmadığına değinen Ulupınar, bunun doğal bir olaydan kaynaklanabileceğini, abartılmaması gerektiğini savundu.

Konunun uzmanlarına göreyse ortaya çıkan durum hiç de normal değil. Deniz suyundaki 1 santimetre azalmanın milyonlarca metreküp su anlamına geldiğine dikkat çeken yetkililer, son günlerdeki çekilmelerde korkunç derecede su kaybının sözkonusu olabileceğini belirtiyor. Böyle bir çekilmenin bir gölde olması durumunda açıklamanın kolay olacağına işaret eden yetkililer, göllerde çekilmelerin med cezir ve iklim farklılıklarından meydana gelebileceğini söylüyor. Denizlerdeki böyle bur çekilmeninse çok iyi incelenmesi gerektiğini kaydeden yetkililer, özellikle üniversitelere ve bilimadamlarına önemli görevler düştüğünü dile getiriyor.

Ege kıyılarındaki su çekilmelerinin duyulmasının ardından Muğla Üniversitesi (MÜ) ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) öğretim üyeleri bölgede araştırmalara başladı. Devamlı gözlem yapan bilimadamları, kesin sonucun bir süre çalışmanın sonucunda açıklanabileceğini ifade etti. Suyun düşey doğrultuda 30 metre çekilmesinin sözkonusu olmadığına işaret eden yetkililer, şunları söyledi: "30 metre çok büyük bir mesafe. Eğime bağlı olarak su çekilmeleri yatay doğrultuda 10-30 metre civarında olabilir. Sulardaki 10-15 santimetrelik çekilme de Akdeniz için olağandır. Bu normal bir gelgit olabilir ancak gelgitlerin 10 gün devam ettiği hiç bilinmiyor. Küresel ısınmayla da suların bir günde 30 metre çekilmesi mümkün değil. Bu bir normal gelgit olayı olabilir ancak mareograf denilen ve su seviyesini gösteren cihazlarla ölçüm yapılması gerekiyor."

Araştırmalara katılan MÜ Su ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Özdemir isesu çekilmelerinin küresel ısınma sonucu ortaya çıkmış olabileceğini iddia etti. Dünyada iklim dengelerinin çok değiştiğinden sözeden Prof. Dr. Özdemir, Antarktika kıtasında buzulların erimesi sonucu suların yükseldiğini, Türkiye'de ise deniz sularının çekildiğini bildirdi. Bu çekilmenin ayların 15'ine rastlayan günlerde en çok 3-4 metre olarak tespit edildiğini belirten Özdemir, "Bu kadar büyük bir çekilme olması şaşırtıcı. İklim dengelerinin bozulmasına bağlıyorum ancak çok iyi incelemek gerekir. Su çekilmeleri küresel ısınmadan kaynaklanabiliyor, daha önce örnekleri yaşandı." dedi.

(CHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kocaeli donuyor, Yuvacık susuz
 Başbakan Erdoğan, yurda döndü
 Tarık Akan'ın gözyaşları
 Cevahir'in güvenlik müdürü kalpten öldü
 Deprem uyarıcı sayılmalı
 Gazileri dolandırıyorlardı
 Çetelere özel uçak servisi
 Unkapanı Köprüsü'nde yangın paniği
 200 bini aşkın çocuk üye!
 En büyük stres iş!
 Şişli ve Silivri'de elektrik kesintisi
 Kavakçı'ya göre türban bir gün Meclis'e girecek
 Clinton'dan Baker Raporu'na destek
 Ertegünler, Tekke'yi geri istedi
 Şafakta 500 polisle fuhuş operasyonu
 FT: Kıbrıs'taki bölünme kalıcı
 Çankaya'da Gürcistan'la doğalgaz randevusu
YILMAZ ÖZDİL
Nevzat...
Bugün size çok önemli birini tanıştıracağım...
ERGUN BABAHAN
Yuvacık Barajı ve dokunulmazlık
TBMM'deki dokunulmazlık...
MEHMET BARLAS
Ortadoğulu olmanın dayanılmaz ağırlığı...
Ortadoğulu...
UMUR TALU
Olay budur işte!
Ne diyormuş, "askerlerimizin...
FATİH ALTAYLI
CHP erken seçim istemiyor
Önce Cumhurbaşkanı Sezer,...
ERDAL ŞAFAK
Başkent senaryoları
İktidarı erken seçime...
Chavez 'Castro' oluyor
Sadece birkaç hafta önce yeniden devlet başkanı olarak seçilen...
Hemşirelere Libya'da yine idam kararı
5 Bulgar hemşire ve bir Filistinli doktor, çalıştıkları hastanede 426...
Kulübenin çığlığı: 6-0
Kulübenin çığlığı: 6-0
Fenerbahçe'nin yedek ağırlıklı 'kupa kadrosu' seyircisiz maçta Lig B...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu