kapat
   
26 Kasım 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bardakoğlu: Biz tepkimizi akılla vermeyi tercih ederiz
"Cehennem yolculuğu"
Lombardi: Hiçbir Papa siyasilerle yemek yemedi
Gül: Papa'nın konuşmasını talihsiz bir mesaj olarak nitelemeye devam ediyorum
Bardakoğlu: Biz tepkimizi akılla vermeyi tercih ederiz

Bardakoğlu: Biz tepkimizi akılla vermeyi tercih ederiz

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, ''Papa, çok talihsiz, yanlış, hatalı bir konuşma yapmıştır. Stratejik olarak hatalıdır, içerik olarak yanlış bilgilere dayanmaktadır. İslam dünyasını doğrudan hedef alıcı, rahatsız edici, İslam dininin temel kutsallarını adeta itham edici bir konuşmadır'' dedi.

Bardakoğlu, Kanal 7 televizyonunda yayınlanan Başkent Kulisi programına katılarak, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Papa'nın ziyaretinin bütün sorunları çözmeyeceğini ifade eden Bardakoğlu, gönül kırmanın, barışı yıkmanın kolay, ancak insanlar arası diyaloğu kurmanın uzun ve çaba gerektiren bir süreç olduğunu belirtti.
Bardakoğlu,
şunları kaydetti:

''Papa, geçtiğimiz dönemde Almanya'da çok talihsiz, yanlış, hatalı bir konuşma yapmıştır. Stratejik olarak hatalıdır, içerik olarak yanlış bilgilere dayanmaktadır. İslam dünyasını doğrudan hedef alıcı, rahatsız edici İslam dininin temel kutsallarını adeta itham edici bir konuşmadır.

Biz tavrımızı net olarak ifade ettik. Biz medenice konuşmasını bilen bir toplumuz. Ev sahipliğini yaparız, oturup konuşuruz, öz güvenimiz vardır, bilgimiz vardır. Biz tepkimizi akılla vermeyi tercih ederiz.''

Papa ile yapacağı görüşme konusunda ''Bu bizim çok zevkle yapacağımız bir tartışmadır'' görüşünü dile getiren Bardakoğlu, ''Çünkü öz güvenimiz, bilgimiz ve pırıl pırıl bir tarihimiz var. Kur'an meydanda, bir harfi değişmemiş, peygamber efendimizin sünneti bugüne kadar gelmiş, biz bunları tarih boyunca iyi anlamışız, insanlığın hayrına yorumlamışız ve övünülecek bir tarih bırakmışız'' diye konuştu.

''... İSLAM'A KARŞI ÇOK BÜYÜK SAYGISIZLIKTIR''

İslam'da şiddete yer olmadığını belirten Bardakoğlu, Kur'an'da, İslam'ın yayılma sürecinde saldırılara karşı savunmayı ele alan ama içerisinde merhameti de barındıran ifadeler bulunduğunu anımsattı.
Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Papa'nın konuşmasına tepkimiz, yapılan eleştiri değildi. Yapılan, İslam'ın üç inancına, temel kutsalına, Allah inancına, Hz. Peygamber'e ve Kur'an'a yönelik bir ağır saldırıydı.

'Şiddetin kaynağını ararsanız o Kur'an'dır, o peygamberinizdir' şeklinde bir ithamın hiç bir bilimsel tarafı yok, tarihi hakikatle örtüşmüyor. Bir de üstelik çok açık bir ithamdır ve talihsiz bir beyandır. Bu İslam'a karşı çok büyük bir saygısızlıktır ve bu, eleştiri hudutlarının çok ötesindedir.Bu tepkinin bilimsel olarak izahını yapacak yayınlar yaparız. Şiddet ararsak hangi dinin tarihinde şiddet daha çok onu tarihçiler ve belgeler ortaya koymaktadır. Biz hiç bir zaman dinimizi kaba kuvvetle eşitlemeyiz.''Bardakoğlu, ziyaretin bir kaç bölümü olduğunu belirterek, kendisinin dini bölümüyle ilgilendiğini söyledi.

Ali Bardakoğlu, şöyle konuştu:
''Bu ziyaretin birkaç yönü var. Birincisi, bir devlet başkanı olarak, sembolik bir devletin sembolik bir başkanı olarak Türkiye'ye geliyor ve sayın Cumhurbaşkanımız kendisini ağırlayacak; bizi bu sıfatı hiç ilgilendirmiyor. Biz devlet adamları ile görüşme gibi bir geleneğe sahip değiliz. Biz dini liderlerle din çerçevesinde görüşüyoruz.

İkinci yanı olarak, dini lider olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ziyaret ediyor olması... İlk teklif geldiğinde Vatikan Büyükelçiliği'nde görüşülmek istendiğinde dini liderlerle görüşmenin yerinin başkanlık olduğunu ifade ettim. Çünkü gelen misafirdir, biz ev sahibiyiz. Ev sahibi olarak geleni kendi iş yerimizde, kendi büromuzda, kendi resmi ofisimizde ağırlamak isteriz. Benim bu önerimi kabul ettiler.''

''İSLAM DİNİNDE REFORMA İHTİYAÇ YOK''

Ziyaretin, farklı dinlere mensup insanlar arasında diyalog kapılarını açma aşamasında olumlu bir katkı sağlayacağını düşündüğünü belirten Bardakoğlu, güven ortamının oluşması için benzeri hatalı yaklaşımlardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Bardakoğlu, ''Bu ziyaretin anlamlı olabilmesi, katkılı olması için, dini liderlerin ve Vatikan'ın, geçmişte örneğini gördüğümüz hatalara düşmemesi ve yanlış, talihsiz, incitici beyanlardan kaçınması gerekir'' görüşünü dile getirdi.Dinin hiç bir zaman siyasi amaç olarak kullanılmaması gerektiğini belirten Bardakoğlu, İslam dininde reforma ihtiyaç bulunmadığını ancak bireylerin dini bilgilerini yenileyebileceğini vurguladı.Bardakoğlu, İslam dininin hiçbir zaman kaba kuvvetle yayılmadığını sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Newsweek: Türkiye'de darbe olasılığı yüzde 50
 Tuomioja: Hızlı bir çözüm beklemiyorum
 Devletin gücü Acaristan Silahlı Kuvveti'ne yetmedi
 Papa kitabının yazarı danışman istifa etti
 Sezer'den Papa'ya "banquet" jesti
 Kadınlar sopa kırdı
 Kızı töreden kurtaran doktor 'izne ayrıldı'
 'Kadınlar Parkı' ailelerin oldu
 Başbakan Erdoğan'a yumurta attı işi kaptı
 Komisyon geldi bebek gitti
YILMAZ ÖZDİL
Pellegrinagio...
Papa geliyor.
Bizimkiler kaçıyor.
ERGUN BABAHAN
Indiana Jones'un tapınağında
Amman Amman'ın yaklaşık...
MEHMET BARLAS
Her hastalık psikiyatri servisinde tedavi edilmez...
UMUR TALU
Madde bağımlısı
Biliyor musunuz, bu hafta bir de ne...
FATİH ALTAYLI
Nerede yanıtlar!
Ben soruyu Ertuğrul Özkök'e sordum,...
ERDAL ŞAFAK
Sevgili komşu
Dönem başkanlığının artık...
Londra'da nükleer alarm!
Büyük kaos... Litvinenko'nun radyasyonla zehirlenmesi yüzünden ülke...
Holiganlardan ırkçı saldırı
Fransa'da, İsrail takımına yenilen Paris St. Germain taraftarları...
Evinde Aslan gibi: 3-1
Evinde Aslan gibi: 3-1
Avrupa arenasına veda eden Galatasaray, lige farklı döndü. Daha 10.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu