kapat
   
26 Kasım 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: Papa'nın konuşmasını talihsiz bir mesaj olarak nitelemeye devam ediyorum
"Cehennem yolculuğu"
Lombardi: Hiçbir Papa siyasilerle yemek yemedi
Gül: Papa'nın konuşmasını talihsiz bir mesaj olarak nitelemeye devam ediyorum
Bardakoğlu: Biz tepkimizi akılla vermeyi tercih ederiz

Gül: Papa'nın konuşmasını talihsiz bir mesaj olarak nitelemeye devam ediyorum

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Roma Katolik Kilisesi ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un Türkiye'ye yapacağı ziyareti İtalyan gazetelerinden Corriere della Sera'ya değerlendirdi.

Papa ile görüşmemek gibi bir yaklaşım içerisinde olmadığını belirten Gül, Türkiye'de 16. Benediktus'a yönelik protesto gösterilerine ilişkin bir soruya karşılık, "Azınlık konumundaki aşırılık yanlıları, ilerlemiş demokrasiler de dahil olmak üzere her ülkede mevcuttur. Küreselleşme, büyük olanaklar getirmekle birlikte, herkesi daha da alıngan kıldı. Papa her ne kadar İslam'ı incitmek istememiş olduğunu birkaç kez izah etmiş olsa da ben, onun Almanya konuşmasını talihsiz bir mesaj olarak nitelemeye devam ediyorum" dedi.

Gül,
Avrupa Birliği dönem başkanlığının yakında Almanya'ya geçeceği ve Alman Papa Ratzinger'in Türkiye'nin AB'ye alınmasına karşı olduğu hatırlatılınca, "Almanya'nın dönem başkanlığıyla çok az şey değişecek. Papa, büyük bir dini lider. Ancak Avrupa Birliği, Türkiye gibi laik bir kurumdur" dedi.

Papa'nın Ankara ziyareti sırasında NATO zirvesi için yurtdışında bulunacağını hatırlatan Gül, İstanbul'da 16. Benediktus ile yemekte bir araya gelme önerisinin Vatikan tarafından reddedildiğini belirtti. Türkiye'nin Papa'yı en iyi biçimde ağırlayacağını kaydeden Gül, Papa ile görüşemeyecek olmasının nedenini şu sözlerle özetledi:

"30 Kasımda Riga'dan döneceğim. Papa 16. Benediktus'a, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Patriği ve diğer dini liderlerle birlikte bir akşam yemeği önerim olmuştu. Bence bu iyi bir fırsat olabilirdi. Ama Vatikan nezdindeki büyükelçiliğimiz bana bunun mümkün olamayacağını bildirdi. Sorun değil. Tekrar söylüyorum: Türkiye, ünlü konukseverliğini sergileyerek Papa'yı beklemektedir. Bu, önemli bir ziyaret, dinler ve kültürler arası diyaloğu perçinlemek, barış ve hoşgörüyü yaymak için önemli bir fırsattır".

AB İLE İLİŞKİLER VE REFORM SÜRECİ

Dışişleri Bakanı Gül, AB ile bütünleşme çerçevesinde Türkiye'deki reform sürecinin devam edeceğini de belirtti. Gül, "Samimi bir şekilde, reformlar konusunda 1 ile 100 arasında bir not vermeniz gerekse, sizce bu konuda hangi noktada bulunuyorsunuz?" sorusunu şu sözlerle yanıtladı:

"Kopenhag kriterlerini ve kırdığımız pek çok tabuyu düşünecek olursak, yüzde 50'yi aşmış olduğumuzu söyleyebilirim. Hükümet bu konuda, kendi halkının haklarını dikkate almak durumundadır. Girdiğimiz bu yolda ilerlemeye devam edeceğimizden de eminim".

Abdullah Gül, "AB müzakereleri dondursa da sürer mi?" sorusunu ise, "AB'nin bunu yapacağını sanmıyorum. AB'de pek çok ülke var. Ortada imzalanmış anlaşmalar var. Tam üyelik tarihinin uzak, çok uzakta olduğunu da biliyoruz. Biz tarihi düşünmüyoruz. Sadece, dönüşümü ve reformları düşünmek durumundayız. Bunları tamamladığımız zaman, AB'nin de bizi isteyip istemediğine karar vermesi gerekecek" dedi.

Dışişleri Bakanı Gül, Türk Ceza Kanunu'ndaki 301. maddenin çok yakında değişeceğini de belirtti. Bu maddeden kaynaklanan kimi davaların Türkiye'nin imajına zarar verdiğini kaydeden Gül, şöyle konuştu:
"Örneğin, Pamuk ile ilgili hadiseyi düşünün. Orhan Pamuk, Nobel ödülü de almış büyük bir yazar. Ancak yurt dışındaki pek çok insanda, Pamuk adeta tutuklanmış gibi bir intiba uyandı. Böyle bir şey olmamakla birlikte, bu türden bir izlenim doğması ülkenin imajı açısından da ciddi bir zarar. Eğer bana kalsaydı, 301. madde çoktan değişmiş olurdu. Ama bu konuda prosedürün tamamlanmasını beklememiz gerekiyor."

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Newsweek: Türkiye'de darbe olasılığı yüzde 50
 Tuomioja: Hızlı bir çözüm beklemiyorum
 Devletin gücü Acaristan Silahlı Kuvveti'ne yetmedi
 Papa kitabının yazarı danışman istifa etti
 Sezer'den Papa'ya "banquet" jesti
 Kadınlar sopa kırdı
 Kızı töreden kurtaran doktor 'izne ayrıldı'
 'Kadınlar Parkı' ailelerin oldu
 Başbakan Erdoğan'a yumurta attı işi kaptı
 Komisyon geldi bebek gitti
YILMAZ ÖZDİL
Pellegrinagio...
Papa geliyor.
Bizimkiler kaçıyor.
ERGUN BABAHAN
Indiana Jones'un tapınağında
Amman Amman'ın yaklaşık...
MEHMET BARLAS
Her hastalık psikiyatri servisinde tedavi edilmez...
UMUR TALU
Madde bağımlısı
Biliyor musunuz, bu hafta bir de ne...
FATİH ALTAYLI
Nerede yanıtlar!
Ben soruyu Ertuğrul Özkök'e sordum,...
ERDAL ŞAFAK
Sevgili komşu
Dönem başkanlığının artık...
Londra'da nükleer alarm!
Büyük kaos... Litvinenko'nun radyasyonla zehirlenmesi yüzünden ülke...
Holiganlardan ırkçı saldırı
Fransa'da, İsrail takımına yenilen Paris St. Germain taraftarları...
Evinde Aslan gibi: 3-1
Evinde Aslan gibi: 3-1
Avrupa arenasına veda eden Galatasaray, lige farklı döndü. Daha 10.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu