kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beni sanat katili yerine koydular
Beni sanat katili yerine koydular
Maaşım 2 bin YTL
Gerçek oyuncular tanınmıyor

Beni sanat katili yerine koydular

Can Gürzap'ın rejisini üstlendiği 'Amadeus' isimli oyun 20 Kasım'da yeniden perdelerini açıyor. Usta aktör ise oyunla ilgili eleştirilere ateş püskürüyor: 'Amadeus'un Ölümü' başlıklı bir yazı kaleme alınmış. Bu başlıkla beni sanat katili ilan etmişler. Amadeus'u öldürmüşsek neden bugüne kadar oyunun sonunda 1500 kişi bizi ayakta alkışladı? Bu, benim tiyatroya verdiğim 38 senelik emeğe yapılan en büyük saygısızlık....

Yıl 2003... Gürzaplar'ın 'Dialog' adlı kursunda öğrenciyim. Kantinde otururken Can Gürzap beliriyor ve heyecan içinde, "Gözlüklerim nerede?" diye sayıklıyor. Arkasından geçmekte olan eşi Arsen Gürzap ise ona, "Başının üzerinde" diyor... Can Gürzap'tan bahsedildiğinde çoğu insanın aklına, onun tiyatro sahnesinde boy gösterdiği anlar gelir. Benim aklıma ise, bana Gürzap çiftinin her anlamda birbirlerini tamamladıklarını düşündüren bu olay geliyor. Bendeki Can Gürzap yetenekli olduğu kadar heyecanlı bir adam. Heyecanı, kendi deyimiyle el attığı her işi aşkla yapmasından kaynaklanıyor...

OKUMADAN ELEŞTİRMİŞ

3 sene sonra kendisiyle röportaj için buluştuğumda, karşımda yine heyecan dolu bir Can Gürzap buluyorum. Bu kez heyecanına kızgınlık da eklenmiş. Tatlı tatlı konuşurken Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Hasan Anamur'un, Radikal gazetesindeki köşesinde, 20 Kasım'da galası yapılacak olan 'Amadeus' adlı oyunuyla ilgili yazdığı eleştiriyi hatırlıyor ve ağzından sitem sözcükleri dökülüyor: "Anamur, oyun seyirciye dönüp oynanıyor demiş, nereye dönüp oynayacaktık? Ses hoparlörden geliyor diyor, müzik sesi başka nereden gelebilir? Yeterince müzik kullanılmadığını söylemiş ama 33 ayrı müzik var. Belli ki oyunu hiç okumamış, sadece eleştirmiş..."

EMEĞİME SAYGISIZLIK

* 23 yıl önce Salieri rolünü oynadığınız 'Amadeus' adlı oyunu bu sezon siz sahneye koyuyorsunuz. Oyundan bahseder misiniz biraz? Dünyanın en büyük dehalarından Amadeus Mozart'ın hayatı, sarayın bir diğer başarılı bestecisi Salieri'nin anlatımıyla gözler önüne seriliyor. Oyunu 23 yıl önce Yücel Erten sahneye koymuştu. Mozart'ı Alev Sezer, Salieri'yi ben canlandırmıştık. Bu sezon Alev'in yerine Zafer Algöz, benim yerime Celal Kadri Kınoğlu var. Her şeyiyle dört dörtlük bir oyun oldu.

* Dört dörtlük diyorsunuz ama Hasan Anamur Radikal gazetesinde oyun hakkında eleştiriler yapmış... 38 yıldır sahnedeyim. Hakkımda iyi yazanlar da oldu, kötü yazanlar da. Bunca yıldır ağzımı açıp bir şey söylemedim. Ama bu kez iş, hakaret sınırına vardı. Anamur yazısına 'Amadeus'un Ölümü' başlığını vererek beni sanat katili yerine koymuş. Madem Amadeus'u öldürmüşüz, neden binlerce kişi bizi ayakta alkışlıyor? "Amadeus yatağında öleceğine masada ölmüş" demiş. Bunu oyunun yazarı Peter Shaffer böyle yazmış. Anamur herhalde bilmiyor ama yazar hem dünyanın en iyi oyun yazarlarından biri, hem de İngiltere'nin en iyi klasik müzik eleştirmeni. Beni değil aslında yazarı eleştiriyor. Ben kendi oyunuma kuş kondurmam. Bazı arkadaşlar yazarın söylediğinin dışına çıksa da, ben yapmam. Anamur'un sözleri 38 yıllık emeğime yapılmış büyük bir saygısızlık.

PAZARLAMAYI BİLMEM


* Can Gürzap, dahi Mozart'a mı yoksa çalışarak başaran Salieri'ye mi benziyor? Salieri'nin çalışkanlığı bana benziyor. Aslında çok iyi bir besteci. Bütün şanssızlığı Mozart'la aynı dönemde yaşaması. Ben çalışmadan yanayım çünkü Mozart gibi bir deha değilim.

* Oyun, Salieri'nin kıskançlıktan Mozart'ı öldürdüğü tezine dayanıyor. Sizin öldürecek kadar kıskandığınız biri oldu mu? Ya da sizi kıskananlar? Ben kıskanmadım ama bazı kişilerin bu işteki şansına imrendim. Bazı insanların pazarlamayı iyi becerdiklerini gördüm. Onlara imrendim ama hayatım boyunca onların yaptığını yapamadım. Benim babam Reşit Gürzap da çok ünlü bir oyuncuydu, o da bunu yapamadı. Ama bundan dolayı çok mutluyum. Tiyatronun her alanında görev yaptım ve her görevi de elimden geldiğince iyi yapmaya çalıştım. Zaten öyle olmasaydı bu görevler bana verilmezdi.

ECE SARUHAN - GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Beslenme sırrım 3 soruda yatıyor
 Sevişme sahneleri bence ticari kaygı
 'Ayıp Ettik' ekibine soru yağdı
 MTV ile Türk sanatçılar dünya starı olabilir
 Beni sanat katili yerine koydular
 Çapkın Bond'u Eva dize getirdi
 Casus filminde oynayacak
 Maksat yardım
 42 bedenseniz 38'e sığmaya uğraşmayın
 İtiraflar
 Alışveriş
 Günlük giysiler
 Saç, bir kadının en iyi aksesuvarıdır
 Puro içenlere özel gömlek
 Bebeklerin cildi kadar yumuşak
 Rahat adımlar
 Tığ işini dünyaya tanıtacak...
HAKAN & UTKU
Kronik kafa karışıklığı yaratan hususlar
- Halef önceki...
ELVAN DEMİRKAN
Mutlu olmak için güzel olmak şart mı?
Ben de güzel...
AYŞE TÜTER
Portekiz pilici
Tüm biberleri sarmısak, portakal kabuğu,...
Bizim futbolcular antrenmanda sakatlanıyor
Bizim futbolcular antrenmanda sakatlanıyor
Daha sert bir futbolun oynandığı İngiliz liglerinde sakatlıkların...
Aramızdaki aşk değil kardeşlik sevgisi
Aramızdaki aşk değil kardeşlik sevgisi
Bir dönem aralarında aşk dedikoduları çıkan Keremcem ile Şevval Sam...
Erol Büyükburç bir konuştu pir konuştu
Erol Büyükburç bir konuştu pir konuştu
Fly Inn Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde gerçekleştirilen 'Yıldızlar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.