kapat
   
11 Kasım 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
5 cumhurbaşkanı da katıldı

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in cenazesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) devlet töreni düzenlendi. Ecevit'in cenazesi nedeniyle TBMM, tarihi günlerinden birini yaşadı.

Meclis'te yapılan cenaze törenine eski ve yeni 5 Cumhurbaşkanı, 4 Başbakan katıldı. Buradaki törene, eski cumhurbaşkanlarından Kenan Evren ile Süleyman Demirel'in sohbeti ve basın mensuplarının neden olduğu karmaşa damgasını vurdu.

TBMM'deki törene Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Cörtoğlu, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller katıldı.

Törene
Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde milletvekili ve bakan olan eski çalışma arkadaşları da katıldı. Ecevit'in, Devlet Bakanı olarak görev vermesi büyük tartışmalara neden olan eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan, ayakta durmakta zorlandığı için bir tabureye oturdu.

Bir dönem Bülent Ecevit'in en yakın çalışma arkadaşı olarak bilenen ve Başbakan Yardımcısı iken 60 kadar milletvekili ile DSP'den ayrılarak partiyi bölen adam olmakla suçlanan Hüsemettin Özkan da Meclis'teki törene katıldı. Özkan ve DSP'den ayrılan eski bakanlardan İstemihan Talay ile Recep Önal, Rahşan Ecevit veya diğer DSP'lilere başsağlığı dileğinde bulunmaması dikkat çekti.

EVREN VE DEMİREL'İN SOHBETİ

Ecevit'in cenaze törenine, geçmişte en büyük rakibi olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile 12 Eylül darbesiyle Ecevit'i siyasetten uzaklaştıran 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren de katıldı. 12 Eylül darbesinden sonra Demirel ve Ecevit'i siyasetten uzaklaştıran Kenan Evren'in, protokolde beklerken Demirel ile uzun süre sohbet etmesi dikkat çekti. Demirel'in "Dün dündür, bugün bugündür" sözünü hatırlatan sohbet, basın mensuplarının da ilgi odağı oldu.

SİYASİLERİN BİRBİRLERİNE İLGİNÇ YAKLAŞIMI

Törende, siyasilerin birbirine yaklaşımı da ilgi odağı oldu.

*Törene katılan Süleyman Demirel'i Mehmet Ağar karşıladı. Ağar, protoldeki yerini bozarak tören boyunca Demirel'in yanında durdu.

*Tansu Çiller, törene katıldıktan sonra Demirel, Evren ve Abdullah Gül ile tokalaştıktan sonra tören boyunca kimseyle konuşmadı.

*Mesut Yılmaz ve Devlet Bahçeli de merkezden uzak bir yerde durmayı tercih ettiler. Soğuk havada yapılan törene paltosuz katılan tek lider Deniz Baykal oldu.

*Törene katılan herkes belli kişilerle tokalaşırken, baştan sona herkesin elini sıkan tek isim Erkan Mumcu oldu.

*Anavatan Genel Başkanlığı konusunda sorun yaşayan Erkan Mumcu ile Mesut Yılmaz arasındaki soğukluk törene de yansıdı. Erkan Mumcu, önce yanından geçtiği Yılmaz'ı farketmedi. Bu sırada Yılmaz'da başka yöne bakmayı tercih etti. Mumcu, daha sonra geriye dönerek Yılmaz'ın elini sıktı.

*Törene daha sonra katılan Başbakan Erdoğan, önce duracağı yere kadar olan herkesin elini sıktı. Protoldeki yerinde duran Erdoğan, daha sonra farkettiği Demirel, Evren ve Çiller'in yanına giderek onların da elini sıktı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i, TBMM'ye gelişinde Meclis Başkanı Arınç karşıladı. Arınç, protoldeki yerini alıncaya kadar Sezer'e eşlik etti.

*KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, cenaze törenine eşleriyle birlikte katıldı. Cumhurbaşkanı Sezer, bir süre Talat ve Talat'ın eşiyle sohbet etti.

*Törene en son katılan Rauf Denktaş, Kenan Evren'in yanında durdu ve Evren ile bir süre konuştu.

*Cenaze törenine DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve DSP'li Emrehan Halıcı ile birlikte gelen Rahşan Ecevit'in çok yorgun ve uykusuz olduğu görüldü.

*Buna karşın Rahşan Ecevit'in metanetli ve diri olduğu görüldü. Rahşan Ecevit'in geldiğini gören Arınç, protokoldeki yerinden ayrılarak Rahşan Ecevit'i karşıladı ve protoldeki yerine kadar eşlik etti.



Törene katılan liderlerin protokoldeki yerini alması sırasında, korumaların ve protokoldeki görevlilerin, basın mensuplarının önünü kapatması üzerine karmaşa ve bağrışmalar yaşandı. Düzgün görüntü almak isteyen basın mensupları, görüntüyü kapatan korumaları sürekli yüksek sesle bağırarak uyardı.

Protoldekilerin yerlerini almasından sonra Ecevit'in cenazesi tören alanındaki katafalka getirildi. Burada Ecevit'in özgeçmişi okundu ve saygı duruşunda bulunuldu.

Cenazenin, cenaze arabasına götürülmeye başlanmasından sonra Cumhurbaşkanı Sezer, TBMM Başkanı Arınç, Başbakan Erdoğan, Rahşan Ecevit, Mehmet Ali Talat ve Abdullah Gül'ün önde olduğu bir kortej de cenazeyi takip etti. Burada, basın mensuplarının kortej ile cenazenin arasına girmesi, protoldekilerin tepkisine neden oldu. Bülent Arınç, gazetecilere, "Arkadaşlar müsaade edin de önümüzü görelim, cenazeyi görelim" dedi.

Ecevit'in naaşının cenaze aracına alınmasından sonra Sezer, Erdoğan, Talat, Gül ve diğer protokol üyeleri, Rahşan Ecevit'e başsağlığı dileğinde bulundu.

(CHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ecevit son yolculuğuna uğurlandı
 Hükümet protesto edildi!
 Beyaz güvercinler uçuruldu
 RTÜK'e Rusça yayın başvurusu
 Ata'ya sevgi seli
 Karaoğlan'ın ardında 14 km'lik yas kuyruğu
 12 Eylül'de direnen tek politikacıydı
 Tartışmalı düğün gerçekleşti
 Savcı: Atatürk'ün çarşaf giyerek kaçması onu küçültmez
 Şemdinli'de PKK'lı itirafçıya 39 yıl 10 ay 27 gün hapis...
 Öcalan'ın sekreteri Antakya'da tutuklandı
 Belediye aracında PKK malı
 Öcalan, Avrupa Adalet Divanı'nda
 İşkenceyi itiraf eden polis memuru öldü
 Umut Davası'nda bir ceza daha kesinleşti
YILMAZ ÖZDİL
Nancy abla...
Bush gidici.
Türkiye bayram yapıyor.
MEHMET BARLAS
Rumsfeld gitti, ama kuralları kalıcıdır...
Cumhuriyetçi...
FATİH ALTAYLI
Polislere ne eğitimi veriyorsunuz?
Gün geçmiyor ki, bir...
ERDAL ŞAFAK
Madalyonun iki yüzü
AB Komisyonu'nun Türkiye...
MEHMET ALTAN
Bana müsaade...
Kendi koyduğum başlığı kendim...
'Aralık ayına kadar çözüm bulunamaz'
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, AB liderler zirvesine kadar Kıbrıs...
ABD 'akil adamlar' dönemine dönüyor
Başkan Bush, Demokratlar karşısındaki yenilgi sonrası babasının...
Denizli sakalı da kesti: 0-0
Denizli sakalı da kesti: 0-0
Denizli, 6 ay önce sezonun son maçında F.Bahçe'yi şampiyonluktan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu