kapat
   
11 Kasım 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ecevit son yolculuğuna uğurlandı
Sevgi yürüyüşü
Törenden ilginç notlar....
GATA'daki tören
Sezer:Ecevit'e, Ecevit gibi bir uğurlama oldu
TBMM'deki törene partililerin alınmadığı için gerginlik yaşandı

Ecevit son yolculuğuna uğurlandı

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit son yolculuğuna uğurlandı. TBMM'de düzenlenen törenden sonra Ecevit için Kocatepe Camii'nde cenaze namazı kılındı. Onbinlerce vatandaşın bulunduğu Kocatepe Camii'nin avlusunda hükümeti protesto eden sloganlar atıldı. Ecevit, Devlet Mezarlığı'nda düzenlenen devlet töreniyle toprağa verildi.

GATA'dan sabah saatlerinde alındıktan sonra, onursal genel başkanı olduğu DSP'nin Genel Merkezine götürülen Ecevit'in cenazesi, burada düzenlenen törenin ardından Meclise getirildi.

Bülent Ecevit'in cenazesini taşıyan araç, saat 09.55'de TBMM'nin Dikmen Kapısından giriş yaptı.

Ecevit'in
cenazesi TBMM'de düzenlenen törenden sonra Kocatepe Camiine getirildi.

Onbinler Ecevit'i son yolculuğuna uğurlamak için Kocatepe Camii'nde....

''HALKÇI ECEVİT'', SLOGANLARIYLA KARŞILANDI

Ecevit'in naaşı camiye getirildiği sırada havaya güvercinler uçuruldu. Bu
sırada vatandaşlar da ''Halkçı Ecevit'', ''Türkiye Laiktir Laik Kalacak''
şeklinde sloganlar attı ve alkışladı.

Bülent Ecevit'in naaşı, askerler tarafından, Ecevit'in fotoğrafını taşıyan
bir asker eşliğinde alkışlar arasında cenaze namazının kılınacağı bölüme
götürülerek, musalla taşına konuldu.

Bu sırada vatandaşlar da ellerinde Türk bayrakları ve Ecevit posterleriyle
alkışlamaya devam ettiler. Bazı vatandaşların ellerinde, ''Atam izindeyiz'',
''Laiklik adam olmaktır'', ''Çılgın Türkler geliyor'', ''Kıbrıs Fatihi'',
''Tehlikenin farkındayız, Lütfen irticaya haddini bildiriniz'', ''Tam bağımsız
Türkiye'' dövizleri taşıdıkları görüldü.

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in cenaze namazı, devlet protokolü, siyasi parti temsilcileri, Türk Silahlı Kuvvetleri
mensupları ve vatandaşların katılımıyla Kocatepe Camii'nde kılındı.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve aralarında Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de bulunduğu bazı bakanlar ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kocatepe Camii'nde öğle namazını kıldıktan sonra cenaze namazı için avluya geçtiler.

HÜKÜMETE PROTESTO

Arınç, Erdoğan ve kabine üyeleri, protokol için ayrılan bölüme geçerken avluda bulunan vatandaşlar, ''Türkiye laiktir laik kalacak'' diye sloganlar
attılar ve hükümet üyelerini protesto ettiler. Daha sonra cenaze namazına geçildi.

Ecevit'in cenaze namazı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçar tarafından kıldırıldı. Nursaçar, şöyle dua okudu:
''Muhterem devlet büyüklerimiz ve aziz milletimiz, her fani ölümü tadacaktır. Eski başbakanlarımızdan merhum Bülent Ecevit beyefendi de bu ilahi hükme uymuş bulunmaktadır. İbrahim Peygamber, duasında 'Yarab, beni benden sonrakilerin dillerinde hayırla anın' diyor. Bir hoş seda imiş bu kubbede baki kalan.'Merhum Başbakanımız Bülent Ecevit beyefendinin ömrünü devlet ve millet hizmetinde geçirdiğine dair şahadetinize ihtiyaç hasıl olmuştur. Şahitlik eder misiniz? Ola ki hasbel beşer. Ömrünü devletimiz ve milletimiz hizmetinde geçiren merhum Başbakanımız Ecevit beyefendiye lütfen haklarınızı helal ediniz.''

Nursaçar'ın üç kez ''helal ediniz'' sözlerine Kocatepe Camisinin avlusunu dolduran kalabalık, hep bir ağızdan ''helal olsun'' karşılığını verdi. Nursaçar, duanın sonunda, ''Mevlam rahmet eylesin. Sizlere sıhhat dolu, hayırlı ömürler ihsan eylesin'' dedi.

Tabutun başında, KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, yan yana saf tuttu. Cumhurbaşkanı Sezer ile TBMM Başkanı Arınç'ın hemen arkasında ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt bulundu. Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Sezer'in hemen arkasında ise CHP Genel Başkanı Deniz Baykal yer aldı.

Başbakan Erdoğan, cenaze namazının ardından Rahşan Ecevit'in yanına gelerek taziyelerini iletti ve daha sonra askeri törenin yapılacağı bölüme geçti.

Namazın kılınmasından sonra vatandaşların alkışları duyuldu. Arınç, Erdoğan ve kabine üyelerinin cenaze namazının ardından camiden ayrılışı sırasında da ''Türkiye laiktir laik kalacak'' sloganları atıldı.

ASKERİ TÖREN

Ecevit'in Türk bayrağına sarılı tabutu, cenaze namazından sonra askerlerin omuzlarında cami avlusundan çıkarılarak, vatandaşların alkışları eşliğinde top arabasına konuldu. Bu arada vatandaşlar Ecevit'in tabutuna çiçekler attılar. Binaların balkonlarında ve yollarda toplanan vatandaşlar, Türk bayrağı salladılar.

Cenaze top arabasına götürülürken, Rahşan Ecevit'in koluna Cumhurbaşkanı Sezer ile eşi Semra Sezer girdi ve birlikte yürüdüler. Ecevit'in naaşı top arabasına götürülürken, ''Türkiye seninle gurur duyuyor'', ''Halkçı Ecevit'' sloganları atıldı.

Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile eşi Semra Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve diğer katılımcılar, top arabasının arkasından bir süre yürüdüler.

Ecevit'in naaşı daha sonra Devlet Mezarlığı'na götürülmek üzere, karanfillerle bezenmiş cenaze arabasına konuldu. Cenaze aracı, Devlet
Mezarlığı'na gitmek üzere Kocatepe Camii'nden ayrıldı.

Kocatepe'deki törene katılan vatandaşlar da Ecevit'in defnedileceği Devlet Mezarlığına gitmek üzere Mithatpa Caddesi üzerinden yürüyüşe geçtiler.

Yürüyüş sırasında ''Türkiye laiktir laik kalacak'', ''Çankaya laiktir laik kalacak'', ''Halkçı Ecevit'' ''Çankaya laiktir laik kalacak''sloganları
atılırken, vatandaşların Ecevit posterleri ve DSP bayrakları taşıdıkları görüldü.

TBMM'deki törenin ardından cenaze namazının kılındığı Kocatepe Camii'nden saat 12.40'ta ayrılan cenaze arabası ve kortej, Mithatpaşa ve Ziya Gökalp caddeleri üzerinden önce Kızılay meydanına geldi, oradan da GMK Bulvarı, Tandoğan ve Beştepe güzergahını izleyerek Devlet Mezarlığı'na ulaştı.

7 KİLOMETRE MESAFE 3,5 SAATTE


Ecevit'in naaşını taşıyan cenaze arabası ve kortej, Kocatepe Camii ile Devlet mezarlığı arasındaki yaklaşık 7 kilometrelik mesafeyi, yoğun kalabalık nedeniyle yaklaşık 3,5 saatte alabildi. Rahşan Ecevit de cenaze arabasının arkasına tutunarak, 7 kilometrelik yolu yürüyerek Devlet Mezarlığı'na geldi.

Devlet Mezarlığı önünde Ecevit'in naaşının getirilmesini kalabalık bir vatandaş topluluğu bekledi.

Vatandaşlar bekleyiş sırasında zaman zaman ''Halkçı Ecevit'' diye slogan attılar.

Cenaze arabasının mezarlığa gelişi sırasında da vatandaşlar, ''Türkiye seninle gurur duyuyor'' diye slogan atarken, bazı vatandaşlar da ''Baba seni çok seviyoruz bırakma bizi'' diye bağırdılar.

Bülent Ecevit'in naaşı, Devlet Mezarlığı'nın girişinde cenaze arabasından askerler tarafından alınarak top arabasına konuldu ve defin alanına götürüldü.

ECEVİT DEVLET MEZARLIĞI'NDA TOPRAĞA VERİLDİ

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, Devlet Mezarlığı'nda düzenlenen devlet töreniyle toprağa verildi.

Ecevit'in naaşının Devlet Mezarlığı'na yaklaşması üzerine, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, bekledikleri Devlet Mezarlığı Müzesi'nden çıkarak tören alanında yerlerini aldılar.

Devlet Mezarlığı önünde Ecevit'in naaşının nakledildiği top arabası cenaze marşı eşliğinde tören alanına girerken, hemen ardından eşi Rahşan Ecevit, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Rahşan Ecevit'in kardeşi Asude Aral ile Emrehan Halıcı da Devlet Mezarlığı'na geldi.

Bülent Ecevit'e ''Karaoğlan'' ismini veren Şehzade Şahin isimli vatandaş da, protokolde, Rahşan Ecevit ile birlikte ''Ailesi'' yazılı bölümde yer aldı.
Şehzade Şahin tören sırasında üzerinde, ''Karaoğlan adını verdim sana, yakıştı. Bütün haklarımız helal olsun'' yazılı döviz taşıdı.

Törene, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Kuvvet Komutanları, bazı siyasi partilerin temsilcileri, Ankara Valisi Kemal Önal, ATO Başkanı Sinan Aygün, Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz ve DSP'liler katıldılar.
Top arabasıyla getirilen Ecevit'in naaşı, Devlet Mezarlığı'nda TSK bandosu ve tören birliğinden oluşan kortejin tören alanında yerini almasının ardından, askerler tarafından omuzlara alındı. Saygı duruşundan sonra kortej, cenaze marşı eşliğinde yürüyüşe geçti.

Tören yürüyüşünde Ecevit'in naaşının hemen arkasında Rahşan Ecevit, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve beraberindekiler yer aldı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve protokolde bulunan diğer isimler ve partililer de yürüyüşe katıldı. Yürüyüş sırasında bir asker tarafından Ecevit'in fotoğrafı taşındı.

Ecevit'in naaşı, askerlerin omuzlarında, sekizgen anıtın altındaki tören alanına getirildi. Havanın kararması nedeniyle tören alanı ışıklandırıldı.
Ecevit'in naaşı, bu sırada başlayan yağmur altında, defnedileceği yerde katafalka alınarak, tabuttan Türk bayrağı çıkarıldı ve naaş, görevliler
tarafından mezara konuldu. Görevliler naaşı koyduktan sonra toprak atmaya başladılar. Bu sırada din görevlilerince dualar okundu.

81 İLDEN GETİRİLEN TOPRAK

DSP il başkanları tarafından 81 ilden getirilen topraklar ile KKTC'den ve Ecevit'in babasının kabrinden getirilen toprak, Ecevit'in naaşının üstüne atıldı. Törene katılanlar da mezara toprak attılar.

Toprak atmanın sona ermesinden sonra Rahşan Ecevit, mezarın üstüne su döktü. Ardından Rahşan Ecevit'in kardeşi Asude Aral ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Şehzade Şahin isimli vatandaş ve protokolde yer alan bazı kişiler de mezara su döktüler.

TABUTA SARILI BAYRAK RAHŞAN ECEVİT'E TESLİM EDİLDİ

Bu arada tabutun üzerinden alınan bayrak katlanarak kırmızı bir kadife kutuda Rahşan Ecevit'e teslim edildi.

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer ile protokolde bulunan diğer isimler, Rahşan Ecevit'in yanına giderek bir kez daha taziyelerini ilettiler.Rahşan Ecevit ve törene katılanlar daha sonra Devlet Mezarlığı'ndan ayrıldılar.

(AA,ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 5 cumhurbaşkanı da katıldı
 Hükümet protesto edildi!
 Beyaz güvercinler uçuruldu
 RTÜK'e Rusça yayın başvurusu
 Ata'ya sevgi seli
 Karaoğlan'ın ardında 14 km'lik yas kuyruğu
 12 Eylül'de direnen tek politikacıydı
 Tartışmalı düğün gerçekleşti
 Savcı: Atatürk'ün çarşaf giyerek kaçması onu küçültmez
 Şemdinli'de PKK'lı itirafçıya 39 yıl 10 ay 27 gün hapis...
 Öcalan'ın sekreteri Antakya'da tutuklandı
 Belediye aracında PKK malı
 Öcalan, Avrupa Adalet Divanı'nda
 İşkenceyi itiraf eden polis memuru öldü
 Umut Davası'nda bir ceza daha kesinleşti
YILMAZ ÖZDİL
Nancy abla...
Bush gidici.
Türkiye bayram yapıyor.
MEHMET BARLAS
Rumsfeld gitti, ama kuralları kalıcıdır...
Cumhuriyetçi...
FATİH ALTAYLI
Polislere ne eğitimi veriyorsunuz?
Gün geçmiyor ki, bir...
ERDAL ŞAFAK
Madalyonun iki yüzü
AB Komisyonu'nun Türkiye...
MEHMET ALTAN
Bana müsaade...
Kendi koyduğum başlığı kendim...
'Aralık ayına kadar çözüm bulunamaz'
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, AB liderler zirvesine kadar Kıbrıs...
ABD 'akil adamlar' dönemine dönüyor
Başkan Bush, Demokratlar karşısındaki yenilgi sonrası babasının...
Denizli sakalı da kesti: 0-0
Denizli sakalı da kesti: 0-0
Denizli, 6 ay önce sezonun son maçında F.Bahçe'yi şampiyonluktan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu