kapat
   
23 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Serbest bölgeler yasası lojistik üs için değişecek

Maliye Bakanlığı, TİM'le yaptığı görüşmelerde Avrupalı büyük mağaza zincirlerinin beklediği Serbest Bölgeler Yasası'nın değiştirilmesi isteğini kabul etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) devlet kuruluşları nezdinde yakla- şık üç yıldır sürdürdüğü Türkiye'de lojis- tik merkezlerinin kurulması girişimleri olumlu sonuçlandı. Temmuz ayında TİM Başkanı Oğuz Satıcı ile Maliye Bakanı Kemal Unakıntan'ın yaptıkları görüşme- nin ardından devam eden teknik düzeyde- ki toplantılarda, Maliye Bakanlığı, Ser- best Bölgeler Yasası ile antrepoların işle- yişini düzenleyen mevzuatta değişiklik ya- pılmasını kabul etti. Böylelikle transit ticarete ait kısıtlamalar ha- fifletilecek. Türkiye'de özellikle Avrupalı büyük mağazacılık ve perakende satış zincirlerinin ihti- yaçlarını karşılayabilecek lojistik merkezleri ku- rulabilecek. Mevcut düzenlemelerde Türkiye'den transit malların geçişinde konteyner boşaltması ve li- manlar arası aktarmalarda kısıtlamalar bulunuyor.

BAŞBAKAN'A
GİTTİ

Yılbaşında tekstilde yapı- lan KDV indiriminin tekstil, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörüne yararı olmadığı yö- nünde tartışmaların çıkması ardından TİM, Başbakan Re- cep Tayyip Erdoğan'la görü- şerek sektörün ihtiyaçlarına göre düzenlemeler yapılması ve kendi görüşlerinin alınmasını istemişti. Başbakan Erdoğan'ın bu istek- lere olumlu bakmasının ardından Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer ile toplantı yapıldı. Dinçer ile yapılan toplantıda 2003 yılından bu yana TİM'in gündeme getirmeye çalıştığı Türki- ye'de lojistik merkezleri kurulabilmesi isteği gün- deme getirildi. TİM'in taleplerinin genelde Maliye Bakanlığı'nın görev alınına girmesi nedeniyle, gö- rüşmeler Unakıtan'la devam etti. Unakıtan'la yapılan görüşmenin ardından Ma- liye bürokratları ile TİM yetkilileri arasında toplantılar devam etti. Lojistikle ilgili düzen- lemelere şekillenmeye başlarken, bakan- lıkla eğitim ve tanıtım alanında da hazırgi- yim ve konfeksiyon sektörünün elini raha- talatacak düzenlemeler için çalışmalar de- vam ediyor. ESPRIT VE LIFUNG BASTIRDI Türkiye'de lojistik merkezlerinin ku- rulması için Türkiye'den büyük alımlar ya- pan Avrupalı hazırgiyim ve konfeksiyon zincirleri bu yönde taleplerini iletiyordu. Coğrafi avantajları bulunması nedeniyle sadece mal alımları için değil, diğer ülkelerden yapılan alımların da Türkiye'de kurulacak lojistik mer- kezlerinde toplanması isteniyordu. Böylelikle Avrupa'daki yüksek depolama maliyetlerine göre avantaj yakalanmış olacak. Ayrıca Avrupa'ya malların geleceği ülke sayısı azalacağı için planlama kolaylığı sağla- nacak. TİM'le yaptığı görüş- melerde dünya hazırgiyim mağazacılığı devi Esprit ve hazırgiyim ile aksesuvar ürünlerinde önde gelen teda- rik şirketlerinden Lifung, ta- leplerini iletti. Daha önce da İspanyol hazırgiyim şirketi Zara'nın üst düzey yöneticile- rinin de Türkiye'yi ziyaretin- de benzeri telepleri olmuştu. Öte yandan TİM Başkanı Oğuz Satıcı da yapı- lacak düzenmelerin Bayram Tatili'nden sonra kamuoyuna açıklanacağını söyledi. Lifung ve Es- prit gibi 15 şirketin Türkiye'de lojistik üssü kur- mak için beklediğini belirten Satıcı, "Tranist tica- rete ilişkin mevzuatın değişmesini bekliyorlar. Böylelikle Türkiye, bir geçiş ülkesi olma özel- liğini daha iyi kullanabilecek" dedi. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün yanısıra konteyner li- mancılığı yapan şirketlerinde transit ticarete iliş- kin benzeri talepleri bulunuyor.

SEÇKİN ÜREY


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Alkollü ürünlere yeni vergi
 Gazprom oluyorsunuz, dikkat edin
 Yıl sonuna kadar 40 şehir doğalgaza kavuşacak
 'Bazı sektörler korunmalı AB de zaten bunu yapıyor'
 2007 yılında sosyal güvenlik açığı 8.3 milyar dolar olacak
 Levent-Maslak hattına 8 yeni alışveriş merkezi
 Tıkanan Panama Kanalı 5.2 milyar dolara açılacak
 Eski borsa başkanına 100 milyon dolar ceza
 ABD'li ve Avrupalı sağlığı dışarıda buldu
 Fransız Total'e BM soruşturması
 Tariş, Groupama'ya Başak'taki payını sattı
 Havelsan'ın simülatörü uluslararası ödül aldı
 Citigroup İngiltere'de büyüyecek
 Borç stoku 349 milyar YTL
OKAN MÜDERRİSOĞLU
AB ve IMF çıpası zayıflıyor!
Avrupa Yatırım...
UFUK SANDIK
Rekabetten tüketici kazançlı çıkıyor
Otomotiv dünyasında...
Gelecek beklentisi mutlu bir evlilik
Gençler kendilerinden memnun ve gururlu. Ancak gençlerin gelecekten...
Hiç böyle görmediniz
THY'de uçuş uzmanı olan Alp Alper, Türkiye'nin dört bir yanını kâh...
Siyasinin dili ayrı askerinki ayrıdır
Siyasinin dili ayrı askerinki ayrıdır
Askerin işi silahlı teröristle mücadele etmektir. Onun görevi odur...
Soykırım yapılıyor satırla yatıyoruz
Soykırım yapılıyor satırla yatıyoruz
Kazakistan'ın Tengiz kentinde şantiyede Kazak işçilerin saldırdığı...
IMKB
E: 39.644 D:% -0,45
DOLAR
S: 1,460 D:% -0,034
EURO
S: 1,844 D:% 0,000
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu