kapat
   
23 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Okan Muderrisoglu @ SABAH
 

AB ve IMF çıpası zayıflıyor!

Avrupa Yatırım Bankası'nın geçen hafta Atina'da düzenlediği, "Güneydoğu Avrupa Hareketi" konulu forum her yönüyle ilginçti. TürkiyeAB ilişkilerinin geleceği, TürkYunan diyaloğu, Başmüzakereci Ali Babacan'ın Avrupalı muhataplarınca nasıl algılandığı, 2007'deki duble seçim, Başbakan'ın sağlığı, IMF'nin zoraki kabul ettiği bütçe, KİT zamları, vergi ayarlamaları... Deyim yerindeyse her şey vardı.
Önce AB tarafına bakalım Babacan, hükümetin AB gündemini sıcak tutma politikası çerçevesinde her hafta bir başkente gidiyor. Genç ve dinamik görünümü ile puan topluyor. Ancak, AB ile müzakerelerin kilitlendiği siyasi alanlarda sadece ezberini dile getiriyor. AB çevrelerinde yeni dostluklar edinme çabası, giderek seçim öncesinde "Dostlar AB ile temasta görsün" biçimine dönüşüveriyor. Tabi konu, Türkiye'nin ekonomik önemine gelince şartlar değişiyor. Babacan'ın, "ABD, Rusya, Çin ve İsviçre'den sonra AB'nin 5. büyük ihracat pazarı Türkiye" hatırlatması dikkat çekici bulunuyor.

Müzakereler
hız kesecek
TürkYunan ilişkileri bağlamında ise öncelik, Kıbrıs sorunu. Babacan'ın, "KKTC üzerindeki izolasyonlar kalkmadan Türkiye'nin limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıs Rum tarafına açması mümkün değil" dediği dakikalarda Yunan Dışişleri Bakanı Bakoyanni, kendisini tekzip edercesine "İki konu arasında bir bağlantı yok" diyor. Buna rağmen Babacan, "Ne pahasına olursa olsun Türkiye, tek taraflı bir şey yapmayacak" demekten geri durmuyor. Sonra, hukukçuların geliştirdiği şu tezi ortaya atıyor:
"Türk tırları nasıl ki İtalya'ya, Avusturya'ya belli bir sayıdan fazla giremiyorsa Rum gemileri de Türk limanlarına aynı şekilde giremiyor. Ama Kıbrıs Rum malları serbest dolaşımda. Rumlar vizesiz Türkiye'ye gelip gidebiliyor. Sadece taşıma vasıtalarında sınırlama var."
Oysa aynı platformda AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Kıbrıs konusunu kastederek yine "Tren kazası" uyarısı yapıyor. Lakin bu sözü vitrinde kalıyor. Çünkü Kıbrıs yüzünden Türkiye'nin AB sürecine zarar gelmesini kimse istemiyor. Hatta Babacan, "Sürecin kopmasını Rumların dahi öngördüğünü sanmıyorum. Ağır bir sorumluluk" diyor. 2007'de Türkiye'de seçim sürecinin başlaması, bazı AB ülkelerinde bizdeki gibi seçim takviminin işleyecek olması, müzakerelerin 1 yıl öteleneceğini gösteriyor. Bunu her iki taraf da kabullenmiş gibi. Babacan ise AB ülkelerinde boy gösterip kamuoyunu oyalayıp hükümete zaman kazandırıyor. Babacan'la Atina'da görüşen Rehn, 8 Kasım'da açıklanacak İlerleme Raporu öncesinde, AB'nin hazmetme kapasitesinin coğrafi bir kavram olmadığının altını çiziyor. Hırvatistan'la süren müzakerelerin, Balkanlar'a örnek olacağını belirtip Türkiye'den önce Makedonya, Bosna ve Arnavutluk'a yeşil ışık yakıyor.

Zamlar
ve vergi artışı yolda
Bu arada ekonominin kaderini belirleyen IMF ve AB çıpasındaki gevşeme, belli etmese de Babacan'ı rahatsız ediyor. Örneğin, müzakerelerin askıya alınması ihtimali karşısında Babacan, "Ekonomimiz ve dış gelişmelere karşı eskiye kıyasla daha dayanıklı. Olumsuz senaryoyu kimse istemiyor. Onun üzerinde durmak doğru değil" diyerek moral arıyor. Yunan Ulusal Bankası Başkanı Arapoğlu ile buluşmasına değinip, "Daha küçük çaplı bir Yunan bankası da Türk bankacılık sektörüne girmeye karar verdi. Şimdi Yunan reel sektörünün gelmesini bekliyoruz" sözleriyle ümit pompalıyor. Babacan'ın Ankara'ya döndüğü saatlerde uçakta karşılaştığımız bir müsteşar yardımcısı, bakanlara da hakim olan kaygıyı şöyle yansıtıyor:
"Cumhurbaşkanlığı seçimi uğruna ekonomi feda ediliyor. Temmuz'da kararlaştırılan doğalgaz ve elektrik zammı erteleniyor. Tenceredeki buhar artıyor. Bunu IMF de görüyor. KİT zamları kaçınılmaz. Ayrıca, alkollü içkiler ve sigarada yeni ÖTV ayarlaması yolda. Nasılsa 2006 enflasyon hedefi tutmayacak. Hiç olmazsa zorunlu zamları yapmak gerek. Yoksa duvara toslayacağız!"

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Babacan'ın AB karnesi   / 16-10-2006
 Sıkıntılı Bütçe Denklemi   / 09-10-2006
 IMF'nin seçim marjı   / 25-09-2006
 Başbakanlık'ın "Köşk şifreleri"   / 19-09-2006
 TOBB anketinin siyasi şifresi   / 28-08-2006
 Özelleştirmede, 'Tüpraş' hisselerini nasıl geri alırız' kargaşası   / 14-08-2006
 500 bin istihdam kaybı   / 24-07-2006
 IMF'nin yeni reçetesi   / 03-07-2006
 Başbakan'dan enflasyon yasağı   / 19-06-2006
 'Bürokrasi, Şener, bütçe' denklemi   / 12-06-2006
OKAN MÜDERRİSOĞLU
AB ve IMF çıpası zayıflıyor!
Avrupa Yatırım...
UFUK SANDIK
Rekabetten tüketici kazançlı çıkıyor
Otomotiv dünyasında...
Gelecek beklentisi mutlu bir evlilik
Gençler kendilerinden memnun ve gururlu. Ancak gençlerin gelecekten...
Hiç böyle görmediniz
THY'de uçuş uzmanı olan Alp Alper, Türkiye'nin dört bir yanını kâh...
Siyasinin dili ayrı askerinki ayrıdır
Siyasinin dili ayrı askerinki ayrıdır
Askerin işi silahlı teröristle mücadele etmektir. Onun görevi odur...
Soykırım yapılıyor satırla yatıyoruz
Soykırım yapılıyor satırla yatıyoruz
Kazakistan'ın Tengiz kentinde şantiyede Kazak işçilerin saldırdığı...
IMKB
E: 39.644 D:% -0,45
DOLAR
S: 1,462 D:% 0,171
EURO
S: 1,847 D:% 0,217
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu