kapat
   
23 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Alkollü ürünlere yeni vergi

Alkollü ürünlerden, alkol derecesine göre özel tüketim vergisi alınması için çalışma yapılıyor.

Avrupa Birliği ile yürütülen tarama görüşmelerinde, AB tarafı, Türkiye'nin alkollü ürünlerdeki ÖTV uygulamasının, Birlik normlarına uymadığını ileri sürdü. Türkiye'nin mevcut vergileme rejimiyle başta rakı olmak üzere yerli ürünleri koruduğunu iddia eden AB temsilcileri, ÖTV uygulamasının Birlik normlarına göre acilen değiştirilmesi gerektiğini bildirdi ve bu çerçevede, Türkiye'nin alkollü ürünlerden, alkol derecesine göre özel tüketim vergisi almasını talep etti.

Bu
arada Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan başkanlığındaki Türk heyetinin de görüşmelerde, Avrupa Birliği'ne alkollü ürünlerde özel tüketim vergisi uygulamasının yeniden düzenleneceği sözünü verdiği öğrenildi.Bir Maliye yetkilisi, bu konuda şu açıklamada bulundu:

''Avrupa Birliği, alkollü ürünlerde yerli-yabancı ayrımının son bulmasını istiyor. Türkiye'nin de Birlik üyesi ülkelerde olduğu gibi alkol derecesine göre vergilemeye geçmesi gerektiği belirtiliyor. Buradaki esas şu, alkollü ürünler alkol derecelerine göre bir ayrıma tabi tutulacak ve aynı alkol derecesi sahip üründen aynı oranda özel tüketim vergisi alınacak. Asgari maktu vergide de bu esas geçerli olacak.

Oysa bizde şarabın vergisi, rakıdan daha yüksek. Yine birçok ithal ürünün vergisi, rakının üzerinde. AB tarafı, bu ayrıma itiraz ediyor.Görüşmelerde, AB'ye bu konuda uyumun sağlanacağı söylendi. İlgili birimlere de bu durum iletildi. Bu konudaki çalışmaların yılbaşına kadar tamamlanmasını ve yeni vergilemeye geçilmesini bekliyoruz.''

İTHAL İÇKİLERDE VERGİ DÜŞECEK

Halen uygulamada olan sistemde, köpüklü şaraplar, cin, votka, likör ve rakı üzerinde yüzde 275,6'lık özel tüketim vergisi bulunuyor.Oransal vergilerdeki bu eşitliğe karşılık, alkollü ürünlerden alınan asgari maktu vergi tutarları farklılık gösteriyor.

Halen köpüklü şaraplardan 11,2120 YTL, vermut ve diğer taze üzüm şaraplarından 15,6040 YTL, üzüm şarabı veya üzüm cibresinin damıtılması yolu ile elde edilen alkollü içkilerden 51,3660 YTL özel tüketim vergisi alınıyor.

Asgari maktu vergi, cin ve votka için 41,4230 YTL, alkol derecesi hacim itibarıyla yüzde 45,4'den fazla olan votkalar için 70,9260 YTL, likörler için 56,9950 YTL, rakı için de 35,8480 YTL olarak uygulanıyor. Avrupa Birliği, hem oransal vergilerin hem de asgari maktu ÖTV'nin alkol derecesine göre belirlenmesini istiyor.

Bu şekilde bir vergilemeye gidilmesi durumunda, rakı üzerindeki ÖTV artarken, ithal içkiler üzerindeki ÖTV yükünün düşeceği belirtiliyor.

TÜTÜN FONU'NA DA İTİRAZ

Bu arada görüşmelerde AB tarafı, tütün ve tütün ürünleri ithalatında alınan Tütün Fonu kesintisinin de kaldırılmasını talep etti.Avrupa Birliği, bu uygulamanın Birlik normlarının yanı sıra Gümrük Tarifeleri Anlaşmasına da (GATT) aykırı olduğunu savunuyor. AB tarafı, Fon kesintisinin kalkmaması durumunda, yerli üreticilerin de bu kesintiye tabi tutulması gerektiğini ifade etti.

DİĞER VERGİLERDE DURUM

Öte yandan tarama görüşmelerinde, AB tarafının beyaz eşyanın ÖTV kapsamında yer almasına da eleştiri getirdiği belirtildi.

Katma değer vergisinde de oran sayısının 2'ye düşmesi gerektiği dile getirilirken, bir Maliye yetkilisi, ''AB'de indirimli KDV yüzde 5'in, genel oran ise yüzde 15'in altında olamıyor. Bizim genel oranda bir sıkıntımız yok. İndirimli oranda bir değişiklik de kısa sürede olmaz'' dedi.

Görüşmelerde, AB tarafı, KDV'deki istisnaları çok fazla bulurken, Birliğin tam üyelik sonrası gündeme gelecek KDV'de Bilgi Değişim Sistemi için de teknik destek sağlayacağı öğrenildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Petroldeki düşüş sürüyor
 Dolar yükseldi altın fiyatları düştü
 Gazprom oluyorsunuz, dikkat edin
 Yıl sonuna kadar 40 şehir doğalgaza kavuşacak
 'Bazı sektörler korunmalı AB de zaten bunu yapıyor'
 Serbest bölgeler yasası lojistik üs için değişecek
 2007 yılında sosyal güvenlik açığı 8.3 milyar dolar olacak
 Levent-Maslak hattına 8 yeni alışveriş merkezi
 Tıkanan Panama Kanalı 5.2 milyar dolara açılacak
 Eski borsa başkanına 100 milyon dolar ceza
 ABD'li ve Avrupalı sağlığı dışarıda buldu
 Fransız Total'e BM soruşturması
 Tariş, Groupama'ya Başak'taki payını sattı
 Havelsan'ın simülatörü uluslararası ödül aldı
 Citigroup İngiltere'de büyüyecek
 Borç stoku 349 milyar YTL
OKAN MÜDERRİSOĞLU
AB ve IMF çıpası zayıflıyor!
Avrupa Yatırım...
UFUK SANDIK
Rekabetten tüketici kazançlı çıkıyor
Otomotiv dünyasında...
Gelecek beklentisi mutlu bir evlilik
Gençler kendilerinden memnun ve gururlu. Ancak gençlerin gelecekten...
Hiç böyle görmediniz
THY'de uçuş uzmanı olan Alp Alper, Türkiye'nin dört bir yanını kâh...
Soykırım yapılıyor satırla yatıyoruz
Soykırım yapılıyor satırla yatıyoruz
Kazakistan'ın Tengiz kentinde şantiyede Kazak işçilerin saldırdığı...
Siyasinin dili ayrı askerinki ayrıdır
Siyasinin dili ayrı askerinki ayrıdır
Askerin işi silahlı teröristle mücadele etmektir. Onun görevi odur...
IMKB
E: 39.644 D:% -0,45
DOLAR
S: 1,460 D:% -0,034
EURO
S: 1,844 D:% 0,000
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu