kapat
   
10 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Bağımsızlar" oy pusulasında yer alacak
"Bağımsızlar" oy pusulasında yer alacak

Bağımsız milletvekili adaylarının birleşik oy pusulasında yer almasına ilişkin yasa teklifi, TBMM Anayasa Komisyonunda benimsendi.

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, teklifin, Milletvekili Seçimi Kanununda değişiklik içerdiğini, bağımsız adayların birleşik oy pusulasında, siyasi partilerle birlikte yer almasını öngördüğünü söyledi. Kuzu, bağımsız adayların oy pusulalarının ayrı olmasının uygulamada sıkıntıya neden olduğunu ifade etti.

Komisyonda daha sonra Milletvekili Seçimi Kanununda değişiklik içeren yasa teklifi hakkında bilgi veren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, bağımsız milletvekili adaylarının isimlerinin oy pusulasında yer almasına ilişkin düzenlemenin, ceza mevzuatına uyum öngören ve şu an Genel Kurul gündeminde bulunan uyum tasarısı içinde yer aldığını belirterek, işin aciliyeti nedeniyle konunun ayrı olarak gündeme getirildiği söyledi.

Teklife,
hükümet olarak bir diyeceklerinin olmadığını ifade eden Şahin, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) da uyum tasarısı Adalet Komisyonunda görüşülürken, bu yönde bir düzenleme yapılmasının ''isabetli olacağı'' yönünde görüş bildirdiğini hatırlattı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, 1983 ve 1987 seçimlerinde benzer uygulamaların yapıldığını da ifade etti.

''BAĞIMSIZLARIN SIRTINDAN BİR YÜK KALKACAK''

CHP Adana Milletvekili Mehmet Ziya Yergök de düzenlemenin, seçimlerin düzen ve disiplin içinde yapılması açısından olumlu olduğunu; ancak basında, bağımsız adayların seçilmesini zorlaştıran bir düzenleme olduğu yönünde değerlendirmeler yapıldığını belirterek, bunun doğru olup olmadığını sordu.

Başbakan Yardımcısı Şahin, ''Tam aksini düşünüyorum. Bağımsızların seçilmesini zorlaştıran değil, kolaylaştıran bir düzenleme olacağını düşünüyorum'' dedi. CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı da düzenlemenin, bağımsızların seçilmesini zorlaştırıcı değil, kolaylaştırıcı olacağını söyledi. Bağımsız adayların ayrı oy pusulası hazırlamaları uygulamasına son verileceğini, böylece bağımsızların sırtından bir yükün kalkacağını ifade eden Araslı, düzenlemenin bir eşitsizliği ve karmaşayı ortadan kaldıracağını kaydetti. Araslı, ''Sistemdeki ikiliği ortadan kaldıracak, olumlu karşılıyorum'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya ise ''Çok yararlı bir teklif'' değerlendirmesinde bulundu.

''OY PUSULASINA NASIL YERLEŞTİRİLECEK?''

AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay da düzenlemenin, bağımsız adaylara kolaylık sağlayacağına inandığını söyledi. Ancak bazı sakıncaları olacağı konusunda endişesi olduğunu anlatan Yarbay, ''Bir sivil toplum örgütü, bin kişiyi aday yaparsa, bunlar oy pusulasına nasıl yerleştirilecek? Oy pusulası kaç metre olacak?'' diye sordu.

Anavatan Partisi Bitlis Milletvekili Edip Safder Gaydalı ise bağımsız seçilerek parlamentoya geldiğini hatırlatarak, bağımsız seçilmenin Türkiye'deki zorluğuna dikkati çekti. Birleşik oy pusulası ile aynı zarfa konan 3 bin 200 oyunun iptal olduğunu anlatan Gaydalı, ''Siyasi partilerin hepsinin bir araya gelerek bağımsız adayları düşünmesi, onur vericidir. Niye düşünüyorlar, onu da anlamıyorum. Siyasi partiler, seçmenlerin eğitimsizliğinden çıkar sağlamaya çalışıyorsa, seçmenleri belli bir eğitim seviyesine getirememişsek, siyasi partiler olarak bundan utanmamız lazım'' diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk de seçmenin eğitimsizliğinden ortaya çıkabilecek bir kargaşadan çıkar sağlamanın utanç verici olacağını söyledi. Ercenk, ancak seçmenin de ''hangi aday, bana hizmet edecek'' diye değerlendirme yaparak, oy vermesi gerektiğini ifade ederek, teklifin önemli olduğunun altını çizdi.

Yarbay'ın, bağımsız aday sayısının çok fazla olması durumunda ortaya çıkabilecek soruna işaret etmesiyle ilgili olarak, ''Bunu düşünmedik... Sayın Yarbay, böyle şeyler hep sizin aklınıza geliyor'' diyen Komisyon Başkanı Kuzu, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı'nın anlattığı bir anekdotu aktardıktan sonra, ''Herkes Yarbay gibi düşünürse yandık'' diyerek, espri yaptı.

''1.5 METRELİK KEBAP OLUYOR DA...''

Kuzu ve bazı komisyon üyeleri, çok fazla bağımsız adayın ortaya çıkmasının ''teorik açıdan sakıncası'' olduğuna işaret etti. Bu tartışmalar sırasında CHP'li Ercenk ise ''1.5 metrelik kebap oluyor da oy pusulası niye olmasın'' dedi. Daha sonra, teklif oylanarak kabul edildi.

Milletvekili Seçimi Kanununda değişiklik içeren teklife göre, bağımsız adaylara seçim pusulasında, son sıradaki siyasi partiden sonra yer verilecek.Bir seçim çevresinde birden fazla bağımsız aday varsa, sıra, aralarında çekilecek kurayla belirlenecek. Başta ve ortada bağımsız adayın adı ve soyadı yazılacak. Belirli bir aralık veya çizgiden sonra çapı iki santimetre olan bir boş daire basılıp, bunların altı çizilecek. Birden fazla bağımsız aday sütunları arasında, yarım santimetre ve iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bulunacak.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 O.A'nın annesi: Oğlum Allah için yatıyor
 2 Iraklıyı kurtarmaya çalışan er şehit oldu
 Ermeni Patriği'nden Fransa çıkışı
 Genelkurmay heyeti Beyrut'ta
 ''Karagümrük hayatımı söndürdü''
 Ralston Türkiye'ye geliyor
 Hava korsanıyla ilgili soruşturma 2 yıl sürebilir
 Levent'teki İETT arazisinin değer tespiti yapıldı
 Erdoğan'dan Sarkozy'ye: Fransa önce kendine baksın
 Albay Yeşil, çete üyesi ile cinayet pazarlığı yapmış
 Onlar da Belçika'nın Merve Kavakçıları...
 2023 öngörüsü: Ulusal birlik için çağdaş eğitim
 Ağaçları kesip kütükleri tarihi mezarlığa attılar
 En kötü senaryo
 Bu kez hızlı davrandı
 Aflar okuldaki şiddeti artırıyor
 Vekil Şimşek de hırsız mağduru
 Evcil için 26 yıla kadar hapis istendi
 Başkale'de üç korucu kaçırıldı
 Siirt'teki Apo eylemine polis müdahale etti
 15 günde 2 bin dilenci kent dışına çıkarıldı
 Başsavcılık 'soykırım' suçlamasını işleme aldı
 Çalışmadan yaşama kitabı
YILMAZ ÖZDİL
Boykot...
Fransa'yı tehdit ediyoruz.
Stratejimiz bu.
ERGUN BABAHAN
Cesur bir çıkış
"Dağda silahla gezeceklerine, düz ovada...
MEHMET BARLAS
Büyük insanlığın vizyonu ve misyonu vardır
Eğer Fransız...
UMUR TALU
Kana kana piyasa!
Ne çirkin pazarlık.
Tarihin...
FATİH ALTAYLI
Orhan Pamuk bir şey söylemeli
Orhan Pamuk, Türk...
ERDAL ŞAFAK
2023'te Türkiye
Avrasya Stratejik Araştırmalar...
4.9 nükleer deprem
ABD Başkanı Bush'un şer ekseni saydığı Kuzey Kore, nükleer silah...
Güney Koreli Bakan yeni BM lideri
Dünyanın en zorlu liderlik koltuğuna, Kofi Annan'dan sonra...
Koşmadan olmaz
Koşmadan olmaz
Tuncay, "Maçta 3-4 gol de atsam mücadele etmemiş, koşmamışsam kendimi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu