kapat
   
04 Ekim 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uçağı havaya uçuracaklarını söyledi
İçişleri Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'ndan bilgi istendi
Hava korsanının kardeşi: Hıristiyan olduğuna inanmıyorum
En son uçak kaçırma olayı 28 Mart 2003 tarihinde yaşanmıştı
Yolcular İstanbul'a getirildi
Savaş karşıtları, korsanı sahiplenmedi

Uçağı havaya uçuracaklarını söyledi

THY'nin Tiran-İstanbul seferini yaparken kaçırılan uçağın Kaptan Pilotu Mürsel Gökalp, ''Uçağı kaçıran kişi son derece bilgili, uçağın herhangi bir acil durumda hangi kodların bağlanacağını bilecek kadar hakim biri'' dedi.

Kaçırılan ''Çanakkale'' adlı uçağı İstanbul'a getiren Pilot Gökalp, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pilot Gökalp, yaklaşık 20
saatten bu yana ayakta olmalarından dolayı çok yorgun olduklarını ifade etti.

TK 1476 sefer sayılı uçakla Tiran'dan kalkıştan yaklaşık 10 dakika sonra kokpite izinsiz bir giriş olduğunu belirten Gökalp, ''Öncelikle (Kokpite nasıl
girilir?)
sorusu oluşabilir, ona açıklık getireyim. Her sabah uçuştan önceki brifingde mutlak suretle kapıların kapalı olması gerektiği belirtilir. İletişim
belli bir sistemle sağlanır ve arkasından da o sabah belirlenen ve sadece kaptan pilotun bileceği bir kodla kokpite giriş olur. Uçumuz da aynı usullerle cereyan etti'' dedi.

Mürsel Gökalp, 10 bin fitten sonra kabin amirinin kokpite girerek hem sağlık durumlarını kontrol ettiğini, hem de bir isteklerinin olup olmadığını sorduğunu kaydederek şunları söyledi:

''Uçak düz uçuşa geçtikten sonra biz isteklerimizi kabin amirimize ilettik. Sonra aynı şekilde o gün belirlenen kodla kabin amirimiz içeri girme teşebbüsünde bulundu. Kodu alınca kapıyı kilitsiz duruma getirdi. O anda bilinçli bir şekilde malum terörist kabin amirini büyük bir hışımla bana doğru itelerken, ben çözünüp onu ve kabin amirini dışarı atmaya çalıştım ama başarılı olamadım. Oldukça iri yarı biriydi. Kokpite giriş bu şekilde oldu.''

Kuralların çok kesin ve net olmasına rağmen bu tür durumlarda yapılacak çok fazla bir şey olmadığını ifade eden Gökalp, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Uçağı kaçıran kişi son derece bilgili. Uçağın herhangi bir acil durumda hangi kodların bağlanacağını bilecek kadar hakim biri. Uçağın kalkışı sırasında yönünün ne tarafta olduğunu bilecek kadar kendini yetiştirmiş. İçeri geldiğinde (sizlere zarar vermeyeceğim) dedi ve kabin amirini dışarı atarak kapıyı kilitledi.''

''ÜÇ ARKADAŞININ DAHA OLDUĞUNU SÖYLEDİ''

Kendisinin aynı zamanda korucu güvenlik müdürü olduğunu ve bu tür durumlarda nasıl davranılması konusunda yeterli bilgiye sahip olduğunu vurgulayan Gökalp,''Sorumlu kaptan pilot olarak bizlere verilen uluslararası kurallar çerçevesinde yapılması gereken her şeyi yaptım'' dedi.

Gökalp, elinde bir metinle kokpite giren korsanı sakinleştirmeye çalıştığını ifade ederek, ''Kokpite girdikten sonra tek amacının Papa'ya bir mesaj vermek olduğunu ve bu mesajı verdikten sonra gidip yetkililere teslim olacağını, aksi takdirde arkadaşları tarafından uçağın havaya uçurulacağını söyledi'' diye konuştu.

Hava korsanının, isimlerini verdiği üç arkadaşının daha uçakta bulunduğunu söylediğini anlatan Gökalp, korsanın bu sırada kabini gözetleyerek arkadaşlarını kontrol ediyor imajı yarattığını ve kendisini bu şekilde inandırdığını belirtti.

Gökalp, uçuşla ilgili teknik terimleri kullanması ve bazı kodları iyi bilmesi nedeniyle korsanın bu işte ''bilinçli'' olduğu, sözlerinden de çok
''dirayetli'' olduğu kanısına vardığını ifade etti.

''AMACININ PAPA'YA MESAJ VERMEK OLDUĞUNU SÖYLEDİ''

Hava korsanının ''özellikle bir İtalyan havaalanına inmek ve Papa'ya mesaj vermek istediğini'' söylediğini anlatan Gökalp, buna karşılık kendisinin de
İstanbul'a dönmeleri ve istediği mesajı burada bir medya ordusu karşısında daha rahat verebileceğini önerdiğini, fakat ikna edemediğini belirtti.

Daha sonra kurallar çerçevesinde yakıtın uçağı götürebileceği en yakın havaalanına inebilecek şekilde plan yaptığını ve kararı uyguladığını dile getiren Gökalp, ''Brindisi Havalimanı'na indik. 1,5-2 saat sonra İtalyan makamlar olaya vakıf olup önlemlerini aldılar. Yaklaşık 6 saate yakın bir sürede ifadeler alındı ve kontroller yapıldı. Şirketimizin gönderdiği ikinci uçakla sabaha karşı İstanbul'a hareket ettik'' diye konuştu.

''OLAY KONTROLÜMDEYDİ''

Gökalp bir soru üzerine, korsanın kokpite girişinin ardından kendisinin ve arkadaşlarının isimlerini verdiğini belirterek, ancak verdiği isimlerin uçakta
bulunmadığını sonradan öğrendiklerini ve uçuşla ilgili bilgileri de internetten araştırarak öğrendiğini söylediğini aktardı.
Korsan Hasan Ekinci'nin uçaktan ayrılırken kendisine bir şey söyleyip
söylemediği yönündeki bir soruya da Gökalp, ''Giderken elimi sıktı, teşekkür etti ve (hakkını helal et) dedi'' karşılığını verdi.

Gökalp, korsan uçaktan ayrılırken yolcuların alkışladığı yönündeki bilginin sorulması üzerine de, ''Olay baştan beri benim kontrolümdeydi. Ayrılırken de ilk önce benim çıkmamı istedikleri için yolcular beni alkışladılar'' dedi.

Havadayken kendilerini iki jet uçağının takip ettiğini bildiren Gökalp, korsanın kendisine uçaktaki diğer arkadaşlarının üzerinde plastik patlayıcı
bulunduğu yönünde tehdit ettiğini söyledi.

''KORSAN NORMAL BİLETLİ BİR YOLCU''


Korsanın Türkiye'ye iade edilen asker kaçağı olduğu iddialarının sorulması üzerine de Gökalp, ''Deporte bir yolcu değil, normal biletli bir yolcu. Böyle bir bilgi bize verilmedi'' dedi.

THY Genel Müdürü Temel Kotil de bu soruya, ''Adli olaylarla ilgili şahısların veya ülkeler arasında iade edilen kişilerle ilgili özel önlemler
alındığını, ancak bu kişiyle ilgili böyle bir bilginin kendilerine verilmediğini, Hasan Ekinci'nin normal yolcu listesinde yer alan biletli bir yolcu olarak
göründüğünü söyledi.

Kotil, bir başka soru üzerine de bütün uçaklarında gerekli güvenlik önlemlerinin standart düzeyde alındığını, ek güvenlik önlemi gerektirecek bir durum olmadığını belirterek, ''Bu kişi de olayı planlı bir şekilde yaptığı için yapılabilecek bir şey yoktu. Kaptan pilotumuz kendi inisiyatifiyle olayı idare etmiştir ve başarısından dolayı kendisini ve ekibini kutluyorum'' diye konuştu.

Kabin amiri Nazenin Dönder ise kokpite girmeye çalıştığı sırada korsanın kendisini iterek içeri girdiğini ve daha sonra dışarı attığını ifade ederek, ''Bu tür durumlara her zaman hazırlıklıyız. Yapmamız gereken her şeyi yaptık'' diye konuştu.

YOLCULAR ANLATIYOR

Öte yandan Tiran-İstanbul seferini yaparken kaçırılan THY uçağının Türk yolcuları, uçağın bir korsan tarafından kaçırıldığını Brindisi Havaalanına indiklerinde öğrendiklerini belirterek, Tiran'an havalandıktan sonra kaptan pilotun, "Teknik bir arıza nedeniyle Atatürk Havalimanı'na inemeyeceğiz. İtalya Brindisi Havaalanına inemeyeceğiz" anonsu yaptığını söylediler.

Tiran-İstanbul seferini yaptığı sırada kaçırılan Çanakkale uçağının 105 yolcusu ile 6 mürettebatı, THY'nin gönderdiği Hatay uçağıyla İstanbul'a geldi. Emniyet birimlerinde işlemleri tamamlanan Türk yolcular, THY Genel Müdürü Temel Kotil ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

"KAÇIRILDIĞIMIZI BİLMİYORDUK"

Yolculardan Ergün Erköseoğlu, Tiran saatiyle 03.45 sularından Maria Terasa Havalanından kalkacaklarını ancak rahatsızlanan bir yolcu nedeniyle uçağın geç kalktığını belirtti. Uçak havalandıktan 20 dakika sonra kaptan pilottan "Teknik bir arıza nedeniyle Atatürk Havalimanı'na inemeyeceğiz. İtalya Brindisi Havaalanına ineceğiz" anonsu yaptığını söyledi. "Bu kurum alkışlanacak bir durum, panik yoktu" diyen Erköseoğlu, uçak İtalya'ya indiğinde teknik arızadan dolayı indiğini sandıklarını ancak polisleri görünce bir olayın olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Korsan Hakan Ekinci'nin hostesi iterek uçuş kabinine girdiğini gördüğünü aktaran Erköseoğlu, "Gördüm ve hostes arkadaşla göz göze geldi. Korsan daha evvel check-in işlemleri sırasında arkamdaydı. Lacivert bir kepi vardı, spor giymişti. Bakımlı biriydi. Pilotla beraber inerken bizden özgür diledi ve iyi akşamlar diledi" diye konuştu.

Yolcular arasında bulunan Halil Demir ise, Brindisi Havaalanına indiklerinde telaşlandıklarını, yol boyunca panik yapmadıklarını ancak teknik arıza konusunda endişelendiklerini dile getirerek, havalanına indikten sonra cep telefonlarını açtıklarını ve uçağın kaçırıldığını, korsanın silahının olmadığını bu şekilde öğrendiklerini kaydetti. Korsanın teslim olmasını beklediklerini belirten Demir, THY personelinin de yüksek performans gösterdiğini ve panik yapmadığını ifade etti.

THY Genel Müdürü Kotil ise, emniyet birimlerinin gelen yolcularla ilgili işlemlerin devam ettiğini, Türk vatandaşlarının işlemlerinin tamamlandığını ve işi tamamlanan kişilerin evlerine gönderildiğini kaydederek, "Hepinize ve ülkemize geçmiş olsun" dedi.

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Madonna evlat edinecek
 En büyük göl Eğirdir oldu
 Edirne'de yoğun sis
 Kylie Minogue'a kitap terapisi
 SMS yoluyla fitre
 Sınırdışı edildiği uçağı kaçırdı
 Kendisi için 'Gururlu firari, inatçı retçi' diyor
 Alman First Lady: Türkiye'ye koşa koşa gelirim'
 'Bütün ağalar burada' deyip bombaları patlattı
 Arkadaşı makas fırlattı şah damarına saplandı
 Avşar'dan her gün politik referandum
 Menajerliğini eşi Yorgo yapıyor
 TV'de konuştu poliste sustu
 'Beyaz Gelincik' zirvede
 Mucize kurtuluş
 Dev tekne kızaktan kayıp yere devrildi
 Kağıthane'de taksici cinayeti
 Anadolu yakasından bedava vapur seferi
 Çatı yandı, mahalle sokağa döküldü
 Kadınlardan tarihi çınar başında nöbet
EMRE AKÖZ
Prof. Şengör neyin uzmanı?
Harp Akademileri'nin yeni...
SAİT GÜRSOY
ÖSS'de 2. ek yerleştirme?..
Üniversite okuma hayali...
HINCAL ULUÇ
Kovulduğu dergiye kapak olan kız..
Aktüel'in kapağında...
BEYZA BİLGİN
Akupunktur tedavisi kesinlikle oruç bozmaz
Ben...
Dr. ERHAN AFYONCU
Osmanlı her dine para yardımı yaptı
Ermeniler...
Yolun sonu Glasgow
Yolun sonu Glasgow
UEFA'da grup kuraları çekildi. Beşiktaş; B.Leverkusen, C.Brugge,...
En zor gruba düştük
En zor gruba düştük
F.Bahçe Asbaşkanı Mosturoğlu, rakiplerinin zorlu olduğunu söyledi;...
AB komiseri uyardı
AB Komiseri Rehn, müzakerelerin birinci yıldönümü olduğunu...
Antisemitizm gibi İslam fobisi de insanlık suçu
Antisemitizm gibi İslam fobisinin de insanlığa karşı suç olduğunu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu