kapat
   
04 Ekim 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sınırdışı edildiği uçağı kaçırdı
Dört güzel de uçaktaydı
Vatikan: Ziyaret için son hazırlıklar yapılıyor
Atina'da vur emri
Güvenlik zaafı mı?
Yolcu yakınları havaalanına koştu
Arnavutluk mafya lideri iade edilince jest yaptı
Hıristiyanım Türklere vermeyin

İade skandalı

Arnavutluk, asker kaçağı Hakan Ekinci'yi Türkiye'ye iade için gönderdi. İstanbul'da tutuklanacağını bilen Ekinci, 107 yolcu taşıyan THY uçağını kaçırdı.

ASKERİ CEZAEVİNDE YATTI
8 yıl önce askerlik yapmayı reddeden Hakan Ekinci (28) geçen mayısta Arnavutluk'a kaçtı. Türkiye başkentte yakalanan mafya lideri Banda Aldo Bare'yi Tiran'a teslim edince, Tiran da Ekinci'yi iade kararı aldı.

YOLCULARDAN ÖZÜR DİLEDİ
Tiran-İstanbul seferini yapan THY uçağını Yunanistan hava sahasında kaçıran Ekinci, uçağı İtalya'nın Brindisi Havalimanı'na indirtti. 2.5 saat sonra teslim olan Ekinci, yolculardan tek tek özür diledi.

İLK İFADE: BENİ TÜRKLERE VERMEYİN
Teslim oldukdan sonra İtalyan savcılarına ifade veren korsan Ekinci, yalnız olmadığına dair blöf yaptığını söyledi ve ekledi: Ben iyi bir Hıristiyanım, beni Türkiye'ye vermeyin. Müslüman ordusuna hizmet etmek istemiyorum. Papa yardım etsin.


Sınırdışı edildiği uçağı kaçırdı

Arnavutluk'ta mülteci olarak yaşayan asker kaçağı Hakan Ekinci, sınırdışı edilmek için bindirildiği THY uçağını kaçırdı. İçinde 107 yolcu bulunan uçağı İtalya'ya indiren korsan, 2.5 saat pazarlık yaptı.

Tiran-İstanbul seferini yapan Türk Hava Yolları uçağını Arnavutluk'ta mülteci olarak bulunan Hakan Ekinci adlı bir kişi tarafından kaçırıldı. Sığınma ve Papa'ya mesaj iletmek isteyen korsan iki buçuk saatlik pazarlıktan sonra teslim oldu. Türk Hava Yolları'nın (THY) Tiran-İstanbul seferini yapan 'Çanakkale' isimli Boing 737-400 tipi 1476 sefer sayılı yolcu uçağı, Türkiye saati ile 17.20'de, Arnavutluk'un başkenti Tiran'dan kalktı. İçinde 5'i Türk 107 yolcu ve 6 mürettebat bulunan Kaptan Pilot Mürsel Gökalp ve Yardımcı Pilot Yavuz Yılmaz yönetimindeki uçak, bir süre sonra yönünü İtalya'ya doğru çevirdi. Uçak, Yunanistan semalarındayken iki kez kaçırılma sinyali verdi. Bunun üzerine uçak 2 Yunan F-16 uçağı eşliğinde İtalya hava sahasına kadar götürüldü. THY uçağı, İtalya Hava Kuvvetleri'ne ait iki uçak eşliğinde İtalya'nın Brindisi Askeri Havaalanı'na indi. Sivil olarak da kullanılan havaalanına inen uçağın etrafı kısa sürede İtalyan güvenlik güçlerince sarıldı.

TERÖR
ALARMI VERİLDİ
İlk etapta uçağın Papa'nın Türkiye ziyaretini protesto için kaçırdıkları sanıldı. Ancak daha sonra eylemin Hakan Ekinci adlı vicdani retçi olduğunu söyleyen bir kişi tarafından kaçırıldığı ortaya çıktı. Hava korsanı Papa'ya mesaj iletilmesini istedi, bu kabul edilmeyince bu mesajın yayınlanmasını talep etti. Ancak bu talebi de kabul edilmedi. Korsan İtalyan yetkililerle pazarlık yaparken Brindisi Havaalanı uçuşlara kapatıldı, İtalyan hava sahasında Leonardo Da Vinci adı verilen olağanüstü terör alarmı durumuna geçildi. Korsan, İtalya'ya siyasi sığınma talebinde bulundu. Yetkililerle iki saat kadar pazarlık yapan korsan daha sonra teslim oldu. Silahsız olan korsan yakalandıktan sonra, İtalyan güvenlik güçleri, ona yardımcı olan başka biri olup olmadığını da araştırmaya başladı.

YOLCULARDAN ÖZÜR DİLEDİ
Korsan Ekinci, olaydan sonra yolcuların yanına giderek tek tek özür diledi. Yolcular da Ekinci'yi alkışladı. Yolculardan Ergün Özköseoğlu, korsanın kokpite çok rahat girdiğini belirterek, şunları anlattı: "Uçak havalandıktan sonra 20 dakika sonra pilot uçakta teknik bir arıza olduğunu, en yakın havalimanına ineceklerini söyledi. Korsan uçağa binmeden önce arkamdaydı. Tuvalete girdi. Ardından kokpite girdi. Görevliler iyi idare etti. Panik yaşanmadı. Kaçırılma olayı yolculara açıklanmadı." İstanbul Valisi Muammer Güler, korsanların kokpite girerek, ellerindeki paketin bomba olduğunu söylediğini aktardı. Güler, "Şahıs asker kaçağı. İstanbul'a gelişinde eğer uçaktan inseydi, gözaltına alınacaktı. Örgüt bağlantısı gözükmüyor" dedi. Uçaktaki Türk yolcuların Mehmet Ertaş, İlhan Pekmez, Ergun, Erköseoğlu ve Halil Demir; kaptan pilotlarının Mürsel Gökalp ve Yavuz Yılmaz, kabin ekibinin Nazenin Dönder, Kanya Doğan, Ayşegül Akar ve Merve Altınacı olduğu öğrenildi. Ramazanı Suudi Arabistan'da geçirmek isteyen 20 yolcunun da uçakta olduğu belirtildi.

MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Kendisi için 'Gururlu firari, inatçı retçi' diyor
 Alman First Lady: Türkiye'ye koşa koşa gelirim'
 'Bütün ağalar burada' deyip bombaları patlattı
 Arkadaşı makas fırlattı şah damarına saplandı
 Avşar'dan her gün politik referandum
 Menajerliğini eşi Yorgo yapıyor
 TV'de konuştu poliste sustu
 'Beyaz Gelincik' zirvede
 Mucize kurtuluş
 Dev tekne kızaktan kayıp yere devrildi
 Kağıthane'de taksici cinayeti
 Anadolu yakasından bedava vapur seferi
 Çatı yandı, mahalle sokağa döküldü
 Kadınlardan tarihi çınar başında nöbet
EMRE AKÖZ
Prof. Şengör neyin uzmanı?
Harp Akademileri'nin yeni...
SAİT GÜRSOY
ÖSS'de 2. ek yerleştirme?..
Üniversite okuma hayali...
HINCAL ULUÇ
Kovulduğu dergiye kapak olan kız..
Aktüel'in kapağında...
BEYZA BİLGİN
Akupunktur tedavisi kesinlikle oruç bozmaz
Ben...
Dr. ERHAN AFYONCU
Osmanlı her dine para yardımı yaptı
Ermeniler...
Yolun sonu Glasgow
Yolun sonu Glasgow
UEFA'da grup kuraları çekildi. Beşiktaş; B.Leverkusen, C.Brugge,...
En zor gruba düştük
En zor gruba düştük
F.Bahçe Asbaşkanı Mosturoğlu, rakiplerinin zorlu olduğunu söyledi;...
AB komiseri uyardı
AB Komiseri Rehn, müzakerelerin birinci yıldönümü olduğunu...
Antisemitizm gibi İslam fobisi de insanlık suçu
Antisemitizm gibi İslam fobisinin de insanlığa karşı suç olduğunu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu