kapat
   
26 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Orgeneral Başbuğ, Kara Harp Okulu’nun yeni öğretim yılı töreninde Harp Okulu öğrencilerine konuştu.
Orgeneral Başbuğ uyardı: Türk devrimleri yıpratılıyor
AB'ye yanıt verdi: TSK taraf olacak
'Topyekûn mücadele yapmak gerekiyor'
Başbuğ'un açıklamaları Meclis'te yankılandı

Başbuğ sert: İrtica hâlâ tehdit

Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ "irtica tehdidi kaygı veriyor. Cemaat ve tarikatlar Türk devrimine karşı hareketlerin odağı haline geliyor" dedi ve AB'ye mesaj yolladı: "Bunlar TSK'yı başka ülkelerin ordularıyla karıştırıyorlar."

Orgeneral Başbuğ uyardı: Türk devrimleri yıpratılıyor

İrtica tehdidinin altını çizen Org. Başbuğ, "Cemaatler ile tarikatlar devrimlere karşı hareketlerin odağı haline geliyor" dedi.

Geçen ay Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı devralırken yaptığı çarpıcı konuşmayla dikkatleri çeken Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, dün de Kara Harp Okulu açılışında irtica tehdidine karşı mesajlarının tonunu sertleştirerek sürdürdü. Başbuğ, "Bazı kesimler kabul etmese de irticai tehdit kaygı verici boyutlara ulaşmaktadır" dedi.

İlk ders Türk devrimi
Kara Harp Okulu'nun yeni öğretim yılı dolayısıyla düzenlenen törende genç Harbiyelilere "Atatürk ve Türk Devrimi" başlığı altında ilk dersi veren Orgeneral Başbuğ, cumhuriyetin niteliklerine sahip çıkmanın TSK'ya verilen "yasal görev" olduğunun altını çizdi ve askerin kendisine yasalarla verilen yetkileri yapmamak gibi bir lüksü bulunmadığını vurguladı. Laiklik tanımının yeniden tartışmaya açılmasına anlam veremediğini belirterek isim vermeden, Anayasa'da laiklik ile ilgili açık bir tanım yapılmadığını savunan TBMM Başkanı Bülent Arınç ile Yargıtay Başkanı Osman Arslan'a da yanıt verdi. Konuşmasının başlangıcında uzun uzun Atatürk'ün devrimci niteliğini anlatan ve lider dünya liderleriyle karşılaştıran Başbuğ, Cumhuriyetin kuruluşu için Atatürk'ün "Türk Devrimi" tanımı yaptığını vurguladı ve şu soruyu yöneltti: "Eğitim ve öğretimde Atatürk'ün bir dahi olduğunu ve entelektüel boyutunu yeterli şekilde yeni nesillere öğretebildik mi? Yoksa sadece Atatürk'ün neler yaptığını öğretmekle mi yetindik?" Başbuğ, şöyle konuştu:

TOPLUM
CEMAATLEŞİYOR:
Dinin inanç alanından çıkarılıp, ideolojiye dönüştürülmesi, onu siyasallaştırır ki bundan en büyük zararı görecek olan dindir. Toplumların cemaatleşmeye itildiği de bir başka gerçektir. Giderek güçlenen bu cemaatler, ekonomiyi yönlendirmeye, sosyal yaşamı biçimlendirmeye, dine bağlı bir yaşam tarzı olarak, sosyal kimliklerini ortaya koymaya çalışmaktadırlar. Ulusal kültür din eksenli yapıya oturtulmaya çalışılmakta. Bu cemaatler ile 677 sayılı kanunla yasaklanan tarikatlar, devrime karşı hareketlerin odağı haline dönüşmektedirler.

CEMAATLER VE EĞİTİM: Milli Eğitim'in tüm kadroları, Türk devrimlerinin savunuculuğu görevini tam olarak yerine getirmekte midirler? 1950'li yıllardan itibaren bazı marjinal grupların, dinsel eğilimleri kullanarak, dernek ve vakıflar kurarak, eğitim öğretim alanında ve siyasal alanda etkin olmaya çalıştıklarını sıkça görmekteyiz. Türk devrimlerinin korunması ve ileriye götürülmesinde kendimizi yetersiz görüyorsak, bunun nedenleri arasında sorgulamaya dayanan yüksek kaliteli bir eğitim sistemine sahip olunmamasıdır.

LAİKLİK NEDEN TARTIŞILIYOR: Türk devriminin temelini oluşturan laiklik ilkesine yönelik saldırı ve girişimler de vardır. Laiklik, Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan tüm değerlerin temel taşıdır. Anayasa Mahkemesi'nin laiklikle ilgili yorumları, laikliğin anlamının ortaya konulmasında vazgeçilmez kaynaktır. Bunlara rağmen laiklik kavramının neden tartışılmaya açılmaya çalışıldığını anlamak mümkün değildir. Laik düzen, Türk demokrasisinin gelişmesinde ana itici gücü oluşturmuştur. Bugün demokrasi ve özgürlüğü savunanların, bu gerçeği unutmamaları gerekir.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Vekil konvoyunda mayın tehdidi
 DTP'li başkanların Roj TV davası başladı
 Kaçak teknesi battı:6 ölü
 Hakkari'de terör operasyonu: 6 kişi tutuklandı
 Çöp toplama yorumu: Hep tank yürümez ki
 Papa'dan Müslümanlara derin takdir ve saygılar
 Vatan sağolsun demeyeceğim
 Gülen, ABD'de inzivaya çekildi
 Talabani: PKK ateşkes ilan edecek
 Pamuk: İslam, terörizmle aynı şey değil
 Belçika türbanı 'kültürel simge' saydı
 Hedef emekli askerlerdi
 Kemal Türkler'i 26 yıl sonra torunu savundu
 Gazeteci Dink'e 301'den yeni dava
 Cevap ve düzeltme
YILMAZ ÖZDİL
Uyduk imama...
"Türkiye'yi...
ERGUN BABAHAN
28 Şubat Semptomu ve eleştiri hakkı
Muhafazakar medya,...
MEHMET BARLAS
Bütün darbeler Tayland'daki gibi turistik...
UMUR TALU
Kadın, erkek, mıntıka!
Neyse ki çoğunluğun sıhhati,...
FATİH ALTAYLI
PKK bu sözleri ister
Birkaç hafta önce yazmıştım "Bu...
ERDAL ŞAFAK
İnanç ve rejim
"İrticai tehdit, bazı...
Meclisi hayalet bastı
Onlar, evlatlarını ya da sevdiklerini Irak'ta kaybeden aileler.
Irak meclisi 'bölünme' tasarısını görüşecek
Şiilerin sunduğu "yerel yönetim yetkisine sahip bölgeler kurulması"...
Hagi Florya'da!
Hagi Florya'da!
Galatasaray'da teknik direktör Erik Gerets'in koltuğunun sallandığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu