kapat
   
26 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 
Bütün darbeler Tayland'daki gibi turistik olmaz...
Az ve yavaş yemek, iyi çiğnemek şart...

Bütün darbeler Tayland'daki gibi turistik olmaz...

Bugünün dünyasında askeri darbeler, birer turistik gösteri niteliği taşıyor. Tayland'daki darbeye tatillerinde tanık olan Danimarkalı Bondropçifti, "Çok şanslıyız. Hem Tayland'ın doğal ve tarihi zenginliklerini, hem de bir askeri darbeyi görebildik bu seyahatimizde" demişler BBC kameralarına...
Turistler hep böyle şanslı olmaz tabii; İki yıl önce de Tayland'ın Fuket'indeki turistler, "Tsunami "nin ne olduğunu görmemişler miydi?
New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndayken darbeyle devrilen Başbakan Taksin Şinawatra, herhalde olaya ne turistik açıdan, ne de magazin haberi olarak bakıyordur. Herhalde geride kalan akrabalarının, yakın çevresinin, bürokratlarının ne durumda olduklarını üzüntüyle izlerken, askerlerin el koyma kararı aldıkları mal varlığını nasıl kurtarabileceğini hesaplıyordur.

NKRUMAH

Yurt dışında resmi seyahatteyken darbeyle devrilen siyasetçiler arasında hiç unutulmaması gereken isim, Kwame Nkrumah'tır (1909-1972) sanırım. Gana'nın bağımsızlığının (1957) önderi, Pan-Afrikanizm'in savunucusu, Lenin Barış Madalyası sahibi ve 3'üncü Dünya'nın parlak ismi Nkrumah, ülkesinde "Zafer "in (Osaygefo) simgesi olarak görülürdü.
Nkrumah, 1966'nın şubatında Çin'i ziyaret ederken, Gana'daki CİA güdümlü bir askeri darbeyle devrildi. Ülkesine dönemediği için, Gine'ye yerleşti. 1972'de de, tedavi olmak için gittiği Romanya'da kanserden öldü. Şimdi Gana başkenti Akra'da Nkrumah'ın bir anıtmezarı var.

BÜROKRATLAR

Bu askeri darbeler sade liderleri değil devlet fonksiyonerlerini de etkiliyor. Devrik iktidarla işbirliği yaptıkları suçlamalarına hedef oluyor bürokratlar. Bizim 27 Mayıs 1960 darbesinde, Genelkurmay Başkanı olan Org. Rüştü Erdelhun da tutuklanmamış mıydı mesela?
Demokrat Parti iktidarının önemli bürokratlarından, eski Devlet Su İşleri genel Müdürü Süleyman Demirel, 27 Mayıs günü eşiyle birlikte İspanya'daydı. Sonra geri döndü, ertelediği askerlik görevini tamamladı. 1962-1964 yılları arasında serbest müşavirmühendis olarak çalıştı. Aynı yıllarda Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde su mühendisliği konusunda dersler verdi. Siyasyaşamına, 1962 yılında, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı. 28 Kasım 1964 tarihinde bu partiye Genel Başkan oldu…

ÜÇÜNCÜ
27 Mayıs sonrasında Türkiye'ye dönmek yerine, yurt dışında ABD yerleşmeyi seçen bir bürokrat, eski Muhasebat Genel Müdürü, Nihat Ali Üçüncü'ydü. Arkadaşlarının ısrarlı davetlerine karşın, Üçüncü, uzun yıllar "Yine darbe olur" endişesiyle Türkiye'ye gelmedi. 1980'in sonbaharında, yakın arkadaşı İhsan Sabri Çağlayangil Cumhurbaşkanı Vekili olunca onun davetlisi olarak İstanbul'a geldi.İki hafta Türkiye'de kaldı, eski arkadaşları tarafında ağırlandı.
Amerika'ya döneceği gün hava alanına gitmek için yola çıkmak üzereyken, 12 Eylül askeri darbesinin gerçekleştiğini duydu. "Darbe olur" korkusuyla 20 yıl uzak kaldığı ülkesine ilk gelişinde, yine darbeyle karşılaşmıştı.

İLK DARBE
Türkiye'de Sandoz'un fabrikasını kuran İsviçreli Dr. Edgar Poffet de, İstanbul'da Levent'te kiraladığı evinde geçireceği ilk Pazar günü, eşi Güzin hanım'la yürüyüşe çıkar. Yolda yürürlerken insanlar pencerelerden onlara el sallamaktadır. Dr. Poffet "Türkler ne sıcak kanlı insanlar" diye düşünürken, pencereden el sallayanlardan biri "Evinize dönün. Darbe oldu. Sokağa çıkma yasağı var" diye seslenir. O Pazar, 27 Mayıs 1960'ın pazar günüdür.
Bütün bunları Tayland'daki turistik darbe çağrıştırdı bize.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir yılda iki seçim siyaseti hareketlendirecek   / 25-09-2006
 Ramazan davulu teknolojiye karşı direnemedi   / 24-09-2006
 Komplo teorileri toplumu rahatlatır...   / 23-09-2006
 Muhalefete muhalefet edilebilir mi?   / 22-09-2006
 Siyasette "vizyon" ile "yalan" birbirine karışabilir...   / 21-09-2006
 Şimdi de karşımızda "Siyasal Hıristiyanlık" var işte...   / 20-09-2006
 Batı'ya pamuk ipliği ile mi bağlıyız?   / 19-09-2006
 Papa Roma'da Hoşgörü komada   / 18-09-2006
 Kimlere ve nelere kızacağımızın listesi   / 17-09-2006
 Sana dün bir başka açıdan baktım dünya!..   / 16-09-2006
YILMAZ ÖZDİL
Uyduk imama...
"Türkiye'yi...
ERGUN BABAHAN
28 Şubat Semptomu ve eleştiri hakkı
Muhafazakar medya,...
MEHMET BARLAS
Bütün darbeler Tayland'daki gibi turistik...
UMUR TALU
Kadın, erkek, mıntıka!
Neyse ki çoğunluğun sıhhati,...
FATİH ALTAYLI
PKK bu sözleri ister
Birk aç hafta önce yazmıştım...
ERDAL ŞAFAK
İnanç ve rejim
"İrticai tehdit, bazı...
Meclisi hayalet bastı
Onlar, evlatlarını ya da sevdiklerini Irak'ta kaybeden aileler.
Irak meclisi 'bölünme' tasarısını görüşecek
Şiilerin sunduğu "yerel yönetim yetkisine sahip bölgeler kurulması"...
Hagi Florya'da!
Hagi Florya'da!
Galatasaray'da teknik direktör Erik Gerets'in koltuğunun sallandığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu