kapat
   
26 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Papa yine özür dilemedi

Papa 16. Benedict, Müslüman elçilerle görüştü ve diyalog çağrısı yaptı. Ramazan diye Müslüman temsilcilere ikramda bulunulmadı.

Papa'dan Müslümanlara derin takdir ve saygılar

Müslüman ülkelerin büyükelçilerini yazlık sarayına çağıran Papa, "Müslümanlara karşı derin bir takdir, saygı beslediğimi yineliyor, Ramazan'da her şeye gücü yeten Tanrı'dan esenlik rahatlık diliyorum" dedi.

İslam ülkelerinin şiddetli tepkisine yol açan 12 Eylül'deki Almanya konuşmasının ardından, dolaylı olarak sözlerinin yanlış anlaşıldığını, Müslümanları incittiyse üzüldüğünü ifade eden Papa, tepkiler dinmeyince krizi diplomatik atakla aşmayı denedi. Papa, dün Vatikan'a ait yazlık sarayında, 22 Müslüman ülkenin büyükelçisi ile İtalya'daki islam derneklerinin 20 temsilcisini toplantıya çağırdı. Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Osman Durak'ın da katıldığı toplantıda Papa 16. Benedict, sözlerine "Bu buluşmanın hangi koşullardan kaynaklandığı hepimizin malumudur. Bu konuya geçen hafta içerisinde de zaten değinmiştim. Bu çerçevede, bugün itibariyle de Müslüman inananlara karşı derin bir takdir ve saygı beslediğimi bir kez daha yinelemek istiyorum" diye başladı. Vatikan ile İslam dünyası arasında yaşanan son gerilime ilişkin sayfanın kapatılması gerektiğini ima eden Papa, Hz. Muhammed hakkında kullandığı ifadelere yöneltilen tepkilerin bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını daha önce belirttiğine işaret etti.

FARKLI ALINTILAR
İkinci Vatikan Konsili'ndeki (1962-1965) belgelerden biri olan Nostra Aetate Beyannamesi'nden ve selefi İkinci Jean Paul'ün konuşmalarından alıntılar yaparak, dinler arası diyaloğun önemine değinen Papa, kendisinin de 2005 yılında Köln'de Müslüman yetkilileri kabulü sırasında yaptığı bir konuşmada, "Dinler ve kültürler arası diyalog, anlık bir tercihe indirgenemez. Bu, geleceğimizin de büyük oranda kendisine bağlı olduğu hayati bir gerekliliktir" dediğini hatırlattı. Vatikan'ın resmi politikası doğrultusunda kendisinin de "Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki diyaloğun gelişmesine büyük değer verdiğini" belirten 16. Benediktus, konuklarına "Sizleri bugün burada kabul etmekten mutluluk duyuyorum. Bu buluşmanın, Vatikan ile dünyadaki İslam toplulukları arasındaki bağların güçlenmesine vesile olmasını diliyorum" dedi. Papa, Roma Katolik Kilisesi'nin Nostra Aetate Beyannamesi'nde Müslümanlardan şu ifadelerle söz ettiğine işaret etti: "Kilise, canlı ve sürgit mevcut olan, merhametli ve kudretli olan, yerin ve göğün yaratanı, insanlarla konuşmuş biricik Tanrı'ya tapan Müslümanlara da saygıyla bakar. İslami imanın istemlice göndermede bulunduğu İbrahim'in teslimiyet gösterdiği gibi,ORUÇ NEDENİYLE İKRAM YOK Vatikan yetkilerinin, Papa ile büyükelçilerle buluşması sırasında Ramazan faktörünü göz önüne alarak, konuklara yiyecek ve içecek ikramı yapmadığı öğrenildi.onlar da Tanrı'nın gizli buyruklarına tüm ruhlarıyla teslimiyet göstermeye çalışmaktadırlar." "Dinler arası ve kültürler arası diyalog, iyi niyet sahibi tüm insanlar tarafından arzu edilen barışçı ve kardeşçe bir dünyayı hep birlikte oluşturabilmek için de bir gerekliliktir" diyen Papa, Müslümanlar ve Hristiyanların hangi alanlarda beraberce alışabileceklerine ilişkin görüşünü ise şu sözlerle özetledi:

BİRLİKTE ÇALIŞALIM
"Hıristiyanlar ve Müslümanlar, kendi dinsel geleneklerine sadık bir şekilde, muhtelif ortak deneyimlerde gözlenebildiği üzere, her türlü hoşgörüsüzlüğü engellemek ve her türlü şiddet göstergesine karşı çıkmak için beraberce çalışmayı öğrenmelidirler. Bizlerin de, dinsel yetkililer ve siyasi yetkililer olarak, onları bu şekilde davranmaya özendirmemiz gerekmektedir." 16. Benediktus, Nostra Aetate Beyannamesi'nde de "Yüzyıllar boyunca, Hristiyanlar ile Müslümanlar arasındaki çekişmeler ve düşmanlıklar hiç de az olmamışsa da Kutsal Konsil, herkesi, geçmişi unutmaya, tüm insanlar için sosyal adaleti, ahlaki değerleri, barış ve özgürlüğü beraberce savunmaya ve sağlamaya çağırmaktadır" denildiğine de dikkati çekti.

DİN ÖZGÜRLÜĞÜ
Papa 16. Benediktus, İslam ülkelerinin büyükelçilerine hitaben yaptığı konuşmada, din özgürlüğünün önemine de değindi. Papa, bu konuda, selefi İkinci Jean Paul'ün 1985'te Fas'ta yaptığı bir konuşmada, "Diyalog ve saygı, başta temel özgürlükler, özellikle de din özgürlüğü olmak üzere her alanda karşılıklığı da zorunlu kılmaktadır" dediğine işaret etti. Papa'nın, konuşmasında bu konuya da değinmesi, din özgürlüğü bağlamında, kimi İslam ülkelerine yönelik üstü kapalı bir eleştiri olarak yorumlandı. Papa, konuşmasının sonunda ise Müslümanların Ramazan ayına atıfta bulunarak, "Müslümanların Ramazan ayı münasebetiyle manevi bir yolculuğa çıktığı şu dönemde, her şeye gücü yeten Tanrı'nın onlara esenlik ve rahatlık bahşetmesini dileyerek, herkese saygılarımı ifade ediyorum" dedi. Vatikan yetkilileri krizin aşıldığını umduklarını vurgularken, bunda Vatikan'ın yeni başbakanı Kardinal Tarcisio Bertone'nin rolünün önemine dikkat çekiliyor. Kardinal Tarcisio, Papa'nın geri adım atmasında önemli rol oynadı.

YASEMİN TAŞKIN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Vekil konvoyunda mayın tehdidi
 DTP'li başkanların Roj TV davası başladı
 Kaçak teknesi battı:6 ölü
 Hakkari'de terör operasyonu: 6 kişi tutuklandı
 Çöp toplama yorumu: Hep tank yürümez ki
 Orgeneral Başbuğ uyardı: Türk devrimleri yıpratılıyor
 Vatan sağolsun demeyeceğim
 Gülen, ABD'de inzivaya çekildi
 Talabani: PKK ateşkes ilan edecek
 Pamuk: İslam, terörizmle aynı şey değil
 Belçika türbanı 'kültürel simge' saydı
 Hedef emekli askerlerdi
 Kemal Türkler'i 26 yıl sonra torunu savundu
 Gazeteci Dink'e 301'den yeni dava
 Cevap ve düzeltme
YILMAZ ÖZDİL
Uyduk imama...
"Türkiye'yi...
ERGUN BABAHAN
28 Şubat Semptomu ve eleştiri hakkı
Muhafazakar medya,...
MEHMET BARLAS
Bütün darbeler Tayland'daki gibi turistik...
UMUR TALU
Kadın, erkek, mıntıka!
Neyse ki çoğunluğun sıhhati,...
FATİH ALTAYLI
PKK bu sözleri ister
Birkaç hafta önce yazmıştım "Bu...
ERDAL ŞAFAK
İnanç ve rejim
"İrticai tehdit, bazı...
Meclisi hayalet bastı
Onlar, evlatlarını ya da sevdiklerini Irak'ta kaybeden aileler.
Irak meclisi 'bölünme' tasarısını görüşecek
Şiilerin sunduğu "yerel yönetim yetkisine sahip bölgeler kurulması"...
Hagi Florya'da!
Hagi Florya'da!
Galatasaray'da teknik direktör Erik Gerets'in koltuğunun sallandığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu