kapat
   
21 Eylül 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Wilson:İfade özgürlüğünün geliştirilmesini destekliyoruz
Elif Şafak beraat etti
Şafak:Artan linç kültüründen kaygılıyım
Büyük Hukukçular Birliği: Temyize gideceğiz
Yabancı basın: Türkiye batıya 301 ile meydan okuyor
Şafak'ın eşi Eyüp Can Sağlık: Eşim karara çok sevindi
TCK'nın 301. maddesi
Wilson:İfade özgürlüğünün geliştirilmesini destekliyoruz

Wilson:İfade özgürlüğünün geliştirilmesini destekliyoruz

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, yazar Elif Şafak ile ilgili kararın, ifade özgürlüğünün daha da geliştirilmesi yolunda "iyi bir adım" olduğunu söyledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinde bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Wilson, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'yi ziyareti ve 1 saat süreceğini açıkladığı ABD Başkanı George Bush ile görüşmesi hakkında da bilgiler verdi.

Ziyaretin ABD için çok önemli olduğunu ifade eden Wilson, Erdoğan ve Bush'un, bölgesel ve iki ülkeyi ilgilendiren önemli konularda görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

Wilson,
görüşmede Irak, ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Joseph Ralston'ın faaliyetleri, İran, Ortadoğu ve Türkiye'nin AB süreci gibi konuların gündeme geleceğini ifade etti.

Türkiye'nin İran'ın nükleer faaliyetlerinden kaynaklanan sorunun çözümü yolunda yürütülen uluslararası diplomaside oynadığı rol ve gösterdiği desteğin Amerikan yönetimi tarafından takdir edildiğini belirten Wilson, bu konuda iki ülkenin birlikte neler yapabileceğinin Bush-Erdoğan görüşmesinde gündeme geleceğini söyledi.

Wilson, Türkiye'nin Lübnan'daki BM barış gücü UNIFIL'e katılma kararı ve Lübnan'daki Amerikalıların tahliyesinde oynadığı rolün de ABD tarafından övgüyle karşılandığını belirterek, görüşmede Lübnan ve İsrail-Filistin meselesinde ilerleme sağlanmasının yollarının da masaya yatırılacağını kaydetti.

ABD'nin Türkiye'nin AB sürecine verdiği öneme ve bu süreçteki desteğine işaret eden Wilson, bu desteğin Erdoğan'ın ziyaretinde yeniden ifade edileceğini belirtti.

Wilson, Bush'un, Erdoğan'ın bu sürece bakışına yakın ilgi gösterdiğini ve ABD'nin bu süreçte Türkiye'ye ve Avrupalı dostlarına nasıl yardımcı
olabileceğinin de Bush-Erdoğan görüşmesinde ele alınacağını söyledi.

IRAK

Büyükelçi Wilson, bir soru üzerine, Irak hükümetinin, terör örgütü PKK'nın ülkedeki varlığını sona erdirme, bürolarını kapatma ve terörist faaliyetlerine son vereceği açıklamasını "önemli bir ilk adım" olarak niteleyerek, şimdi bu kararın uygulanmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Wilson, kendilerinin, Iraklı yetkililerin ve özellikle Türk yetkililerin, terör örgütü PKK'nın bürolarının taşınmasını ya da yeni bir isimle yeniden
açılmasını kabul etmeyeceklerini, bu büroların tamamen kapatılmasını istediklerini vurguladı.

Türk hükümetini, Irak hükümeti yetkilileriyle doğrudan temas kurmaya teşvik ettiklerini söyleyen Wilson, bu sayede Türkiye'nin, terör örgütü PKK, Kerkük gibi konularda Iraklı yetkililerle doğrudan çalışabileceğini kaydetti.

Wilson, Türkiye'nin bunu zaten yaptığını da belirterek, ülkede birçok toplantının düzenlendiğini, Türkiye'yi birçok Iraklı liderin ziyaret ettiğini
hatırlattı. Büyükelçi Wilson, bu tür doğrudan temasların üst düzeyde devam etmesini beklediklerini kaydetti.

İRAN

Bir başka soru üzerine, ABD Başkanı George Bush'un dünkü açıklamasında İran'ın nükleer faaliyetlerinden kaynaklanan sorunun uluslararası diplomasiyle çözülmesine verdiği önemi tekrar dile getirdiğini hatırlatan Wilson, Türkiye'nin bu süreçte, uluslararası diplomasiye verdiği destekte önemli bir rol oynadığına inandıklarını yineledi.

Bush ve Erdoğan'ın, görüşmelerinde bu konudaki ortak anlayışlarını yeniden gözden geçireceklerini ve bundan sonra atılacak adımlar hakkında görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtti.

İran meselesinde diplomatik çabaların sonuç vermemesi halinde oluşturulacak gönüllüler koalisyonuna Türkiye'nin dahil edilmesinin planlanıp planlanmadığına ilişkin soru üzerine Wilson, diplomatik çabaların sonuç vermemesi ve İran'ın BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın önerisine yanıt vermemesi halinde hangi adımın atılacağı konusunun henüz somut biçimde konuşulmadığını kaydetti.

Büyükelçi Wilson, Türk yetkililerce dile getirilen, BM Güvenlik Konseyi'nin İran ile ilgili alacağı bir kararı Türkiye'nin destekleyeceği yönündeki
açıklamaları takdirle karşıladıklarını söyledi.

Wilson, İranlıları öneri paketini kabul etme ve müzakere masasına geri dönmeye ikna etmeye yönelik faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti.
Büyükelçi Wilson, "Türkiye'nin yüzünü doğuya çevirmeye başladığı" yönünde Batı basınında çıkan yorumlara ilişkin düşüncesinin sorulması üzerine, bunun Türkiye'nin iç işi olduğunu, bu konuda yorum yapamayacağını belirterek, Türkiye'yi, "demokratik, laik, bütün bunları hayata geçirmenin zor olduğu bir bölgede ve çoğunluğu Müslüman nüfusa sahip bir toplumda, kendini modernleştirmede başarılı olmuş, demokratik kurumlarını geliştirmiş bir ülke" olarak gördüklerini kaydetti.

ELİF ŞAFAK HAKKINDAKİ KARAR

Büyükelçi Wilson, yazar Elif Şafak hakkındaki karara ilişkin soru üzerine, bu tür davaların etkilerinin, gerek Türkiye gerekse dışarıda endişelere yol
açtığına dikkat çekerek, ifade ve konuşma özgürlüğünün geliştirilmesi yolunda ne gibi çabalar gösterilmesi gerektiğine Türkiye'nin kendisinin karar vereceği bir mesele olduğunu söyledi.

TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesini isteyenlerin olduğunu, ancak bu konuda Türkiye'nin ne yapması gerektiğini söyleyecek durumda olmadığını belirtenWilson, ifade ve konuşma özgürlüğünün daha da geliştirilmesini arzu ettiklerini, yazar Elif Şafak hakkında bugünkü kararın "iyi bir adım, iyi bir örnek" olduğunu ifade etti.

NATO'nun, üyelerinden Afganistan'a daha fazla asker göndermelerini istemesine ilişkin soru üzerine Wilson, Türkiye'nin bu konudaki kararını
kendisinin vereceğini, NATO'nun tüm üyelerinin Afganistan'a nasıl daha fazla katkı sağlayabileceklerini düşünmesini umduğunu belirtti.

Bir soru üzerine, Irak'ın kuzeyinde peşmergelerin İsrail tarafından eğitildiği yönündeki haberleri kendisinin de basından takip ettiğini, bu konuda
bir yorum yapamayacağını kaydeden Wilson, Kerkük meselesine ilişkin soru üzerine de bu konunun hem Irak hem ABD hem de Türkiye için endişe yarattığını farkında olduklarını, bu konudaki kararı Iraklıların vereceğini ve Iraklıların, bu endişeleri dikkate alacağından emin olduğunu ifade etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Lübnan'a giden erlere günde 34 dolar ödenecek
 Arslan akıllı çıktı
 Satılık köy!
 Genelkurmay açıktan memur alacak
 ''Müslümanlarla uçurum derinleşiyor''
 Dolandırdığı genci öldürdü
 Bakanların uçağı indirildi
 En büyük Nakşi cemaati: Menzil
 Gazilerin öfkesini Büyükanıt yatıştırdı
 Şehit aileleri 'protokolde'
 İstanbul pistinden vazgeçemediler!
 İsrail'in peşmergeleri eğittiği belgelendi
 Ruhban okulu direkten döndü
 Kırgız koruculardan intikam yemini
 405 asker tecavüzden beraat etti
 Mısır resepsiyonunda viski krizi yaşandı
 Vekilden seçmene Viagra yardımı
 Yörükoğlu, Danıştay Başkanvekili seçildi
 Belediye başkanına mayınlı saldırı
 Teröristler maden işçilerini kaçırdı
YILMAZ ÖZDİL
35, 70... 50, 60...
"Yaş otuz beş!...
ERGUN BABAHAN
Korkular ülkesi
Türkiye korkularla yönetilen bir ülke.
MEHMET BARLAS
Siyasette "vizyon" ile "yalan" birbirine...
FATİH ALTAYLI
Yeter artık tepişmeyin
Bir türlü uzlaşamayan YÖK ile...
UMUR TALU
Amerikan Cinneti
Her araştırmacı için, her yazar için...
ERDAL ŞAFAK
Netameli ay
Tayland, Guiness rekorlar...
BM kürsüsünden söz düellosu
İran halkı... Ulusal servetiniz teröristlere kaynak yaratmak ve...
'İki hafta içinde yeni başbakan bulacağız'
Tayland'da önceki gece yarısı kansız bir darbeyle Başbakan...
Türkiye'de sadece Beşiktaş'a gelirim
Türkiye'de sadece Beşiktaş'a gelirim
3 büyükler için adı geçen Mustafa Denizli, Türkiye'de çalışırsa...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu