kapat
   
05 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Tezkereye Hayır" protestoları
Kamu Sen Başkanı TBMM'ye alınmadı

"Tezkereye Hayır" protestoları

TBMM Lübnan'a asker gönderilmesini öngören Başbakanlık tezkeresini görüşürken Meclis dışında da sivil toplum örgütleri protestolarda bulundu.

Protestocular hükümet, ABD ve İsrail aleyhinde sloganlar atarken Lübnan, Irak bayrakları taşıdılar. Daha sonra harekete geçen kalabalık yoğun polis kordonu eşliğinde Konur Sokağı geçtikten sonda Akay'a geldi.

Atatürk Bulvarı çıkışında önleri kesilen kalabalık burada ıslık, alkış ve sloganlarla tezkereyi protesto etti.

Ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın güvercinden resimlerinin bulunduğu ve üzerinde "Tayyip Lübnan'a Annan'ı da al git" sözlerinin yazıldığı büyük boy afiş serilirken yurtdışına asker gönderilmesine karşı toplanan imzaların bulunduğu çok sayıda klasörler de pankartın çevresine konuldu.

Kalabalık
Akay caddesinde oturmasını sürdürürken polis içlerinden bir grubun imza klasörlerine Meclis'e ulaştırabilmesi için izin verdi. Aralarında Bergama köylülerinin eylemleriyle tanınan Oktay Konyar ile TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan'ın da bulunduğu yaklaşık 30 kişilik bir grup polis eşliğinde imza klasörlerini Meclis Dikmen Kapısı'na kadar getirdiler. Burada içlerinden sadece üçü Meclis'e alınırken klasörlerde yetkililere teslim edildi.

Bu arada Kızılay'da sabah saatlerinde halk evlerine mensup 8 kişinin pankart açmak isterken emniyet güçleri tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.

İSTANBUL'DAKİ PROTESTOLAR

Beyoğlu'nda, bazı gruplar, Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin TBMM'de görüşülen tezkereyi ayrı ayrı protesto etti.

Galatasaray Postanesi önünde toplanan Emek Partisi Kadın Kolları üyesi grup, dövizler taşıyarak, sloganlar attı.

Grup, daha sonra bir mektup ile ''asker postalı''nı protesto amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdi.

Bu gösterinin ardından tezkere karşıtı dövizler taşıyan ve sloganlar atan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu üyesi grup, Galatasaray Lisesi önünde toplandı.

Grup adına yapılan açıklamayla, Lübnan'a asker gönderilmemesi talep edildi. Açıklamanın ardından grup, Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.
Öte yandan, Taksim Tramvay Durağı önünde toplanan Dayanışma Evleri üyesi grup da, üzerinde kırmızı boyayla ''Katilim ABD'' ve ''Katilim İsrail'' yazılı kefenleri giyerek slogan attı.

İZMİR

KESK İzmir Şubeler Platformu Basmane Meydanı'nda ''Tezkereye Hayır'' eylemi yaptı.Dönem Sözcüsü Ziya Kanya'nın okuduğu basın açıklamasında, tezkereyle, Türkiye'nin sonu belli olmayan bir maceraya sürüklendiği savunuldu. Tezkerenin reddedilmesi gerektiğini belirten Kanya, şöyle dedi:
''Bugün yapılan tartışmalarda hükümet çevrelerince durumun çok farklı olduğu özellikle dillendirilmekte ve gerekçe olarak da BM kararı gösterilmektedir. BM'nin yaptırım gücünün ne kadar olduğu, İsrail'in Lübnan'a saldırısıyla birlikte bir kez daha ortaya çıkmıştır. Kamuoyuna her şey yolundaymış havası vererek tezkere çıkartmaya çalışmanın tarihsel sorumluluğu alacak olan AK Parti hükümeti, tarih önünde mutlaka hesap vermek zorunda kalacaktır.''

Basın açıklamasının çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından desteklendiğini belirten Ziya Kanya, şöyle konuştu:

''Barış isteminin sözcüsü olan biz emek ve meslek örgütleri, bir kez daha tezkereye hayır, sınır ötesine asker gönderilmesine hayır diyoruz. Bütün
milletvekillerine sesleniyoruz, halkın vicdanının sesini dinleyin, bütün dayatmalara rağmen bu bataklığa asker gönderme kararına onay vermeyin. Savaş yıkım demektir, savaş gözyaşı ve kan demektir.''Basın açıklamasına katılanlar İsrail, ABD aleyhinde slogan attılar.

MERSİN

Mersin'de, bazı sivil toplum örgütü, sendikalar ve siyasi parti temsilcileri, Lübnan'a asker gönderilmesi yönündeki girişimlere tepki göstermek amacıyla yürüyüş düzenledi.

Mersin'de, KESK, DİSK, Türk-İş ve siyasi parti temsilcilikleri başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum örgütü üyeleri, Eğitim-Sen Mersin Şubesi önünde toplandı. Göstericiler, taşıdıkları pankartlarla, sloganlar atarak AK Parti Mersin İl binası önüne kadar yürüdü.
Burada grup adına açıklama yapan SES Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, Türkiye'nin, sonu belli olmayan bir uçuruma doğru gittiğini öne sürerek, şunları kaydetti:

''Türkiye'de yapılan eylem ve protestolar gösteriyor ki, Türk halkı, askerinin Lübnan'a gönderilmesini istemiyor. Ancak AK Parti hükümeti tüm bu direnişe adeta kulağını tıkayarak, bildiğini yapmaya devam ediyor. Türk askerinin Lübnan'a gönderilmesinin planını yapanlar, askere gelecek en küçük zarar karşısında halka verecekleri hesabın planını yapmayı unutmamalı.''

Türkiye'nin bölgeye asker göndermesinin, işgale ortak olmak anlamına geleceğini savunan Bozkurt, bugün yapılacak oylamada milletvekillerinden
tezkereye ret oyu vermelerini istedi.

Sendika binası önünde toplanarak, Hastane Caddesi'ne kadar yürüyüş düzenleyen Kamu-Sen Mersin İl Başkanı Ümit Turhan ise yaptığı açıklamada, Lübnan'a asker göndermenin yersiz bir girişim olduğunu savundu.

Asker göndermeden bir an önce vazgeçilmesini isteyen Turhan, ''Hükümet yetkilileri, Lübnan'da yaşanan olaylara müdahale etmeye çalışmak yerine, ülkemizde yaşanan terör olaylarına çözüm bulmaya çalışmalıdır. Asker göndermek isteniyorsa Lübnan'a değil, Kandil'e asker göndermelidir'' diye konuştu.

Bu arada, açıklamanın ardından grubun yanına gelen bir kişi, ''PKK'lılar da Lübnan'a asker gönderilmesini istemiyor'' diyerek, göstericilere tepki
gösterince, güvenlik güçleri tarafından ifadesi alınmak üzere polis karakoluna götürüldü.Eylemciler, daha sonra slogan atarak dağıldılar.

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 AP raporunda 'Soykırımı tanıyın' şartı
 Batman'da 2 terörist öldürüldü
 El Kadı'nın mal varlığını dondurma kararına temyiz
 "Türkiye'nin AB yolu Lübnan'dan geçiyor"
 AKP binası yakınında patlama
 Terhise üç gün kala 'Başkomutan' sürprizi
 Onlar analarının kuzusu eşlerinin biricik aşkıydı
 Namazını kıldırmak istemediler
 Linç sonrası sünnet kontrolü yapılmış...
 Cenazesine 15 bin kişi katıldı
 Sahte belge onayı
 Türban üstü perukla kayıt
 Türkiye savaşın içine düştü
 Harç tarifesi gecikti üniversiteler karıştı
 'Başkan kamuoyunu rahatlatmalı'
 Bir dava da Pamukoğlu Paşa'ya açıldı
 Magandalar yine kan döktü: 1 ölü
 İstanbul'da bir sokak kayboldu
 Yol çalışmasını deprem sandılar
YILMAZ ÖZDİL
Memleketin fotoğrafı
Birinci fotoğraf......
ERGUN BABAHAN
Vicdan oylaması
TBMM bugün Lübnan'a asker gönderme...
MEHMET BARLAS
Bekâr erkeği bekleyen sorun yalnızlık değil...
UMUR TALU
Çivi olmayın!
Bu hassas bir konu, hassas bir duygudur.
FATİH ALTAYLI
Lidere güvenoyu
Bugün tezkere oylaması yapılıyor. Bana...
ERDAL ŞAFAK
Can çekişen hasta
Irak ölüm döşeğindeki...
Sırada 'ulusal marş'
Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi ile Irak yönetiminin bayrak krizi...
AP'den 'ağır' rapor
Avrupa Parlamentosu Komisyonu, Türkiye raporunu ağırlaştırarak kabul...
Beş forvetle gol şov
Beş forvetle gol şov
Milliler, Avrupa Şampiyonası'na yarın Malta maçıyla başlıyor... İleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu