kapat
   
05 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AP raporunda 'Soykırımı tanıyın' şartı

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu, Hollandalı Parlamenter Camiel Eurlings tarafından hazırlanan Türkiye raporunu bu akşam oylayarak kabul etti.

Dışişleri Komisyonu'nda bu akşam yapılan oylamada kabul edilen bir değişiklik önergesiyle, Türkiye'nin tam üyelik öncesi sözde Ermeni soykırımını tanıması yolunda Avrupa Parlamentosu tarafından daha önce yapılan çağrı yinelendi.

Kabul edilen değişiklik önergeleriyle, Türkiye aleyhine sertleştiği gözlenen raporda, ayrıca yine Yunan ve Rum parlamenterlerin önerisiyle Türkiye'nin, sözde Ermeni soykırımı dışında "Pontuslu Rumlara ve Süryanilere de soykırım yaptığı" iddia edildi.

Bu
arada, Yeşil grup parlamenterleri Joost Lagendijk ve Cem Özdemir'in sunduğu ve kabul edilen bir değişiklik önergesiyle Türkiye'de üniversitelerdeki türban sorununa bir çözüm bulunması çağrısında bulunuldu.

Kabul edilen değişiklik önergeleriyle, "Türkiye topraklarında yaşayan farklı azınlıklara yapılan hak ihlallerinin, tam üyelik hedefine uygun olmadığı" görüşü öne sürüldü.

Oylamanın ardından A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye raportörü Camiel Eurlings, Türkiye'nin dostu olduğunu ve bu raporun Türkiye'nin demokratikleşme yolunda adım atması için hazırlanmış olumlu bir rapor olduğunu söyledi.

Hollandalı parlamenter, kabul edilen değişiklik önergelerinin, raporunun ruhunu çok fazla değiştirmediğini ve genel olarak sonuçtan memnun olduğunu ifade etti.

PKK TERÖRÜNÜ BÜTÜN PARLAMENTO KINIYOR

Raporda, bölücü terör örgütü eylemlerinin sert biçimde kınandığını kaydeden Eurlings, "PKK terörü kesinlikle hoş görülemez ve haklı çıkartılamaz. Bu rapor, teröre kesinlikle müsamaha etmeyeceğimizi gösteriyor" diye konuştu.

Hollandalı parlamenter, bununla birlikte, terörün önlenmesi konusunda Güneydoğu Anadolu'daki seçilmiş kişilerin muhatap alınarak bu sorunun çözülmesini arzu ettiklerini söyledi.

Dışişleri Komisyonu'nda bu akşam kabul edilen ve bağlayıcı niteliği olmayan tavsiye niteliği taşıyan taslak rapor, Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu'nun 25-28 Eylül'de yapacağı genel oturumda nihai olarak oylanacak.

TASLAK RAPOR

Taslak raporda, Türkiye'den, reform süreci, özellikle ifade özgürlüğü, dini haklar ve azınlık hakları, sivil-asker ilişkileri, kadın hakları, sendikalar, kültürel haklar, yargının bağımsızlığı ve reformların uygulanmasının hızlandırılması isteniyor. Hükümetin hazırladığı 9. reform paketinin memnuniyetle karşılandığı ifade edilen raporda, yeni terörle mücadele yasasının temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı unsurlar içermemesi talep ediliyor.

YARGIDA EŞİTLİK VURGUSU

''Hükümet yetkilileriyle, askeri personel ve güvenlik personeline ayrıcalık yapılmadan yargı önünde herkese eşit muamele yapılması'' istenen raporda, Türk Ceza Kanununda ''keyfi yorumlamaya uygun olduğu'' öne sürülen 216, 277, 288, 301, 305 ve 318. maddelerin değiştirilmesi çağrısında bulunuluyor. Taslak raporda, terör örgütü PKK sert bir dille kınanırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl yaptığı ''cesaretlendirici açıklamanın ardından Türk hükümetinin Kürt sorununa demokratik çözüm araması'' çağrısına yer veriliyor.

VAN SAVCISI RAPORDA

Raporda, eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın görevden alınmasının ''derin endişe kaynağı'' olduğu ifade edilirken, Şemdinli olaylarından sonraki gelişmelerin ''Türk toplumunda ordunun rolünün yeniden canlandığını değil, devam ettiğini gösterdiği'' ileri sürülüyor. Yüzde 10 olan seçim barajının indirilmesi istenen raporda, bu sayede TBMM'de daha geniş temsil sağlanacağı görüşü savunuluyor. AB yolunda yapılan reformları yansıtacak yeni bir anayasaya ihtiyaç olabileceği görüşüne yer verilen raporda, Danıştaya yapılan saldırı da şiddetle kınanıyor.

AZINLIK HATLARI VE ALEVİLER TANINSIN İSTEĞİ

Raporun ''İnsan Hakları ve Azınlıkların Korunması'' başlığı altında, AP'nin son raporundan bu yana dini özgürlükler bağlamında ilerleme sağlanmamış olmasından ''esef duyulduğu'' ifade edilirken, Türkiye'ye dini azınlıkların ruhbanlarını eğitmede ve mülk edinmede karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırması çağrısı yapılıyor. Raporda, Alevilerin tanınması ve korunması istenirken, cem evlerinin de dini merkezler olarak tescil edilmesi, dini eğitimin gönüllülük esasına göre düzenlenmesi ve sadece Sünni inancını yansıtmaması gibi talepler yer alıyor. ''Güneydoğu'' başlığı altında terör örgütü PKK'nın saldırılarını yoğunlaştırmasının şiddetle kınandığı raporun taslağında, terörle mücadelesinde Türkiye ile dayanışma içinde olunduğuna vurgu yapılıyor. Raporda, Türkiye'ye ''koruculuk sistemini lağvetmesi'', ''Kürt sorununa demokratik çözüm araması'', ''gözaltı ve tutuklamalarda Avrupa standartlarını uygulaması'' gibi çağrılarda bulunuluyor.

RUM KESİMİ GEMİLERİNE KAPI AÇILSIN

''Modern, demokratik ve laik Türkiye, medeniyetlerin birbirini daha iyi anlamasında yapıcı rol oynayabilir'' denilen taslak raporda, Ermenistan ile diplomatik ve iyi komşuluk ilişkilerinin başlatılmasında Türkiye'nin ön koşulsuz olarak gerekli adımları atması ve bu ülkeyle sınır kapısını bir an önce açması isteniyor. Türkiye'nin limanlarını Rum gemilerine açması da talep edilen raporda, ''Kıbrıs (Rum kesimi) dahil tüm AB üyelerinin tanınması, müzakere sürecinin zorunlu parçasıdır'' deniliyor"

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Tezkereye Hayır" protestoları
 Batman'da 2 terörist öldürüldü
 El Kadı'nın mal varlığını dondurma kararına temyiz
 "Türkiye'nin AB yolu Lübnan'dan geçiyor"
 AKP binası yakınında patlama
 Terhise üç gün kala 'Başkomutan' sürprizi
 Onlar analarının kuzusu eşlerinin biricik aşkıydı
 Namazını kıldırmak istemediler
 Linç sonrası sünnet kontrolü yapılmış...
 Cenazesine 15 bin kişi katıldı
 Sahte belge onayı
 Türban üstü perukla kayıt
 Türkiye savaşın içine düştü
 Harç tarifesi gecikti üniversiteler karıştı
 'Başkan kamuoyunu rahatlatmalı'
 Bir dava da Pamukoğlu Paşa'ya açıldı
 Magandalar yine kan döktü: 1 ölü
 İstanbul'da bir sokak kayboldu
 Yol çalışmasını deprem sandılar
YILMAZ ÖZDİL
Memleketin fotoğrafı
Birinci fotoğraf......
ERGUN BABAHAN
Vicdan oylaması
TBMM bugün Lübnan'a asker gönderme...
MEHMET BARLAS
Bekâr erkeği bekleyen sorun yalnızlık değil...
UMUR TALU
Çivi olmayın!
Bu hassas bir konu, hassas bir duygudur.
FATİH ALTAYLI
Lidere güvenoyu
Bugün tezkere oylaması yapılıyor. Bana...
ERDAL ŞAFAK
Can çekişen hasta
Irak ölüm döşeğindeki...
Sırada 'ulusal marş'
Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi ile Irak yönetiminin bayrak krizi...
AP'den 'ağır' rapor
Avrupa Parlamentosu Komisyonu, Türkiye raporunu ağırlaştırarak kabul...
Beş forvetle gol şov
Beş forvetle gol şov
Milliler, Avrupa Şampiyonası'na yarın Malta maçıyla başlıyor... İleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu