kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ABD ile nükleer işbirliği

Türkiye ile ABD arasında 26 Temmuz 2000 tarihinde imzalanan ''Nükleer Enerjinin Barışçıl Kullanımına İlişkin İşbirliği Anlaşması'' ve ekindeki mutabakat zaptı, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında onayı yer alan anlaşma ile iki ülke, dünya çapında nükleer yayılmanın önlenmesine ilişkin tedbirlerinkuvvetlendirilmesi konusundaki desteklerini teyit ediyor.

Türkiye ile ABD'nin taraf oldukları Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasından (NPT) kaynaklanan yükümlülüklerini göz önünde tutarak imzaladıkları
bu anlaşma çerçevesinde iki ülke Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) hedeflerini destekliyor.

Anlaşmanın ''İşbirliğinin Kapsamı'' bölümünde, tarafların barışçılamaçlarla nükleer araştırma ve geliştirmede işbirliği yapabileceği belirtilerek, bu tür bir işbirliğinin eğitim, personel değişimi, toplantılar, ortak çalışma ve projelere katılımları içerdiği, ancak bunlarla sınırlı olmadığı bildiriliyor.
Türkiye ile ABD arasında teknoloji transferi yapılması konusu anlaşmanın 3. maddesinde şöyle yer alıyor:

''Nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına dair bilgi transfer edilebilir. Bilgi transferleri, raporlar, veri bankaları, bilgisayar programları, konferanslar, ziyaretler, ortak çalışma ve projeler ile tesislerde personel görevlendirilmesini ve eğitimini içeren değişik yollarla yapılabilir.''

Anlaşma ''gizlilik derecesi taşıyan verilerin transfer edilmeyeceğini'' de hükme bağlarken, ''hassas nükleer teknolojinin'' bu anlaşmada bir değişiklik yapılmadıkça transfer edilmemesini de öngörüyor.

TÜRKİYE'YE DÜŞÜK ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ URANYUM

İki ülke anlaşma çerçevesindeki uygulamalar için malzeme, teçhizatve bileşenlerini transfer edebilirken, Türkiye'ye transfer edilen herhangi bir özel nükleer malzeme; küçük miktarları örnek olmak, standart belirlemek, detektör olarak, hedef olarak ve tarafların anlaştıkları başka amaçlar doğrultusunda kullanılmanın dışında, ''düşük zenginleştirilmiş uranyum'' olacak.

Hassas nükleer tesis ve bunların başlıca bileşenleri ise bu anlaşmada bir değişiklik yapılmadıkça transfer edilmeyecek. Anlaşmaya göre, düşük zenginleştirilmiş uranyum, reaktör deneylerinde ve reaktörlerde yakıt olarak kullanılmak üzere, dönüştürme ve fabrikasyon amacıyla veya taraflarca anlaşılmış benzer amaçlarla transfer edilebilecek.

Transfer edilen özel nükleer malzemenin miktarı da anlaşma ile belirlenirken, ABD'nin Türkiye'ye reaktörlerin ekonomik, güvenli, verimli ve devamlı işletilmesi için gerekli olan güvenilir nükleer yakıt arzını zamanında sağlamak için ABD içindeki veya dışındaki herhangi bir kaynaktan nükleer malzeme ihracı da dahil olmak üzere gerekli ve uygun önlemleri almak için ''gayret göstereceği'' belirtiliyor.

DEPOLAMA VE YENİDEN TRANSFERLER

Anlaşmaya göre, transfer edilmiş veya transfer edilen malzeme ya da teçhizatta kullanılmış veya bunların kullanılmasıyla üretilmiş ''plütonyum, uranyum 233 (ışınlanmış yakıtta bulunanlar hariç) ve zenginleştirilmiş uranyum sadece tarafların üzerinde anlaşacakları birtesiste depolanabilecek.

Türkiye ile ABD, ''bu anlaşmaya göre transfer edilmiş malzeme, ekipman ve bileşenler ve bu anlaşmaya göre transfer edilen bu tür malzeme ve teçhizatın kullanılmasıyla üretilmiş herhangi bir özel nükleer malzemeyi, yetkisiz şahıslara veya üzerinde anlaşmadıkça alıcıtarafın ülkesel yetkisinin dışına'' transfer edemeyecek.

YENİDEN İŞLEME VE ZENGİNLEŞTİRME

Anlaşmaya göre, transfer edilmiş ve bu anlaşmaya göre transfer edilen malzeme ve teçhizatta kullanılmış veya bunların kullanılmasıylaüretilmiş malzeme taraflar anlaşmadıkça yeniden işlenemeyecek.

Buna ek olarak anlaşma çerçevesinde transfer edilmiş ve bu anlaşmaya göre transfer edilen malzeme ve teçhizatta kullanılmış veya bunların kullanılmasıyla üretilmiş ''plütonyum, uranyum 233, yüksek zenginleştirilmiş uranyum ve ışınlanmış kaynak veya özel nükleer malzeme'' taraflar anlaşmadıkça, ışınlama hariç olmak üzere, şekil veya içerik olarak değiştirilemeyecek.

Anlaşma ile transfer edilmiş ve bu anlaşmaya göre transfer edilen malzeme ve teçhizatta kullanılmış veya bunların kullanılmasıyla üretilmiş uranyum da iki ülke üzerinde anlaşmadıkça transferden sonra zenginleştirilmeyecek.

PATLAYICI VE ASKERİ UYGULAMA YASAĞI

Anlaşma ile transfer edilmiş kaynak veya özel nükleer malzeme ve teçhizata ve bu anlaşmaya göre transfer edilen malzeme ve teçhizatta kullanılmış veya bunların kullanılması yoluyla üretilmiş özel nükleer malzemeye yeterli fiziksel koruma sağlanması da hükme bağlanırken, bu tür malzemelerin askeri amaçlarla kullanılması anlaşmanın 8. maddesi ile şöyle yasaklanıyor:

''Bu anlaşmaya göre transfer edilmiş malzeme, teçhizat ve bileşenler ve bu anlaşmaya göre transfer edilen malzeme, teçhizat ve bileşenlerde kullanılmış veya bunların kullanılması yoluyla üretilmiş malzeme, herhangi bir nükleer patlayıcı cihaz, herhangi bir patlayıcı nükleer cihaz geliştirilmesi veya araştırılması veya herhangi bir askeri amaç için kullanılmayacaktır.''

GÜVENLİK DENETİMİ

Anlaşma çerçevesinde Türkiye ile yapılan bu nükleer işbirliği içinUAEK'nın güvenlik denetimi 9. madde ile şu şekilde şart koşuluyor:
''Bu anlaşma altındaki işbirliği, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi içinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin yargılama yetkisi altında veya TürkiyeCumhuriyeti'nin kontrolü altındaki herhangi bir yerde yapılan tüm nükleer faaliyetler için UAEK'nın güvenlik denetimi uygulamalarını gerektirir.''

Taraflardan her biri, ayrıca bu anlaşmaya göre transfer edilmiş kaynak veya özel nükleer malzeme ve bu anlaşmaya göre transfer edilen malzeme, teçhizat ve bileşenlerde kullanılmış veya bunların kullanılması yoluyla üretilmiş kaynak veya özel nükleer malzemenin kaydının yapılacağı ve kontrol edileceği bir sistem de kuracak.

Anlaşmaya göre, taraflardan herhangi birinin talebi üzerine, diğertaraf, bu anlaşmaya tabi malzemelerin tüm envanterlerinin durumu hakkında istekte bulunan tarafa rapor verecek ve rapor vermek üzere UAEK'ya izin verecek.

İŞBİRLİĞİNİN SONA ERMESİ

Türkiye ile ABD arasındaki nükleer işbirliği eğer taraflardan birianlaşmanın 5, 6, 7, 8 veya 9. maddelerinin hükümlerine uymazsa veya UAEK ile bir güvenlik denetimi anlaşmasını sonlandırır, fesheder veya tümden ihlal ederse sona erecek.

Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye eğer bir nükleerpatlayıcı cihaz patlatırsa ABD işbirliğini bitirme hakkına sahip olacak.

Bu anlaşma 15 yıl süreyle yürürlükte kalacak, daha sonra beşer yıllık dönemler halinde olmak üzere yürürlükte kalacak. Anlaşmanın ekindeki mutabakat zaptında ise anlaşmanın kapsamı ve güvenlik denetimine ilişkin ek hususlar yer alıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan Fiskobirlik çıkışı
 Seçmenin %42'si parti değiştirecek
 Kıbrıs'ta ilke anlaşması
 CHP'nin yeni binası Erdoğan'ı bekliyor
 Şahin'den Ok tepkisi
 Başbakan Erdoğan'a zırhlı makam aracı
 "Papaz cinayeti El Kaide işi"
 Filistin dehşet verici
 El Kadı'dan ilanlı savunma
 'Ayrımcılık yapmayın'
MUHARREM SARIKAYA
Di Pietro kim olacak?
Yolsuzluk ve rüşvetle mücadele...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Gül'ün yükselen profili
Üç kareyi alt alta koyalım.
YAVUZ DONAT
Aydın'ın canlı tarihi
Aydın'da Egemenlik Bulvarı'ndan...
Okan Bayülgen uslanmıyor
Çapkınlıklarıyla gündemden düşmeyen Okan Bayülgen önceki gece şarkıcı...
SABAH en iyi Türk ekibi oldu
Akdeniz'in en büyük yelken yarışında Türk yelkencilerin yer aldığı...
Arsa Ofer'e satıldı kat sınırı 12'ye çıktı
Arsa Ofer'e satıldı kat sınırı 12'ye çıktı
Kuşadası'nda, Ofer-Kutman ortaklığı tarafından satın alınan...
Orada bir üniversite var, yurtdışında
Orada bir üniversite var, yurtdışında
ÖSS'de istediği bölüme giremeyenler için yurtdışı eğitim seçeneği de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu