kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Seçmenin %42'si parti değiştirecek
Seçmenin %42'si parti değiştirecek

ATO'nun yaptığı "Çarşının Nabzı-2 Sosyal Görünüm" anketinin sonuçlarına göre seçmenlerin yüzde 42'si gelecek seçimde 2002 yılında oy verdiği parti dışında bir partiye oy verecek.

Ankete katılanların yüzde 44'ü yapılacak ilk genel seçimlerde Meclise üç partinin girebileceğini düşünüyor.

Anket sonuçlarına göre esnafın yüzde 66'sı erken seçim istemiyor ve yine yüzde 66'lık bir kesim de Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini düşünüyor.

ATO Başkanı Sinan Aygün, erken seçimin adının bile ticari hayatı olumsuz etkilediğini savundu.

Ankara
Ticaret Odasının (ATO) yaptığı ankete göre esnafın yüzde 66'sı erken seçim istemiyor ve yüzde 42'si gelecek seçimde 2002 seçimlerinde oy verdiği partiden başka bir partiye oy vermeyi düşünüyor. Halkın yüzde 66'sı Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini savunuyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO), Tunalı Hilmi Caddesi, Armada, Karum, Ankamall, Galeria, Atakule, Bahçelievler, Emek, Kızılay, Ostim, Gimat, Siteler, İzmir Caddesi, Kızılay, Anafartalar İş Merkezleri, Ulus ve Sıhhiye gibi önemli ticaret ve alışveriş merkezlerinde 1056 işyerinde birebir görüşme yöntemiyle yaptığı "Çarşının Nabzı-2 Sosyal Görünüm" anketinin sonuçlarını açıkladı.

Ankete göre, seçmenlerin yüzde 42'si olası bir seçimde, 2002 yılında oy verdikleri parti dışında başka bir partiye yüzde 58'i ise yine aynı partiye oy vereceğini söylüyor.

Anketi yanıtlayanların yüzde 44'ü olası bir seçimde Meclis'te üç partinin temsil edileceğini düşünüyor. "Tek parti Meclis'e girer" diyenlerin oranı yüzde 9'da kalırken "İki parti girer" diyenlerin oranı yüzde 27, "üç partiden fazla girer" diyenlerin oranı yüzde 20 oldu.

ERKEN SEÇİM İSTEMİYOR

Esnafın yüzde 66'sı erken seçim istemiyor. Yüzde 34'ü ise "Mümkün olan en kısa zamanda seçim yapılması" gerektiğini savunuyor. Ankete katılanların yüzde 80'i bir erken seçimin ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Esnafın, yüzde 23'ü seçimlerin üç yılda, yüzde 25'i 4 yılda, yüzde 52'si beş yılda bir yapılması gerektiğini düşünüyor.

CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇSİN

Ankete katılan her 100 kişiden 66'sı "Cumhurbaşkanını halk seçsin" dedi. "TBMM tarafından seçilsin" diyenlerin oranı yüzde 22'de kaldı.

ATO üyelerinin yüzde 93'ü Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı samimi davranmadığını düşünüyor. "Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin bir referandum yapılsa ne yönde oy kullanırsınız" sorusuna katılanların yüzde 58'i "evet", yüzde 42'si "hayır" yanıtı verdi.

EN ÖNEMLİ TOPLUMSAL SORUN SUÇ

Ankete katılanların yüzde 49'u en önemli toplumsal sorun olarak "kişisel güvenlik ve artan suç oranları"nı görüyor. Yüzde 30'u en önemli sorun olarak "sosyal ve/veya siyasi farklılıkların sürekli gündemde tutulması"nı, yüzde 15'i "ulusal güvenlik ve dış tehditleri", yüzde 6'sı "uyuşturucu ve alkol bağımlılığını" gösteriyor.

Anket sonuçlarına göre katılanların yüzde 14'ü son 1 yılda asayiş sorunu yaşadı. Asayiş ile ilgili bir sorun yaşanların yüzde 30'unun işyeri, yüzde 23'ünün evi soyuldu, yüzde 20'si ise kapkaça maruz kaldı.

Çocuk sahibi olan katılımcılardan yüzde 39'u gelecekte çocuğunun kendisinden daha iyi bir yaşam standardına sahip olacağını düşünüyor. "Daha kötü bir yaşamı olacak" diyenlerin oranı yüzde 32, "benim standartlarımla aynı olacak" diyenlerin oranı ise yüzde 29 olarak ölçüldü.

ERKEN SEÇİMİN ADI YETİYOR

ATO Başkanı Sinan Aygün, 1056 oda üyesi ile gerçekleştirilen anketin, tüccar ve esnafın güncel siyasi tartışmalar ve sorunlara bakışını ortaya koyduğunu söyledi. Erken seçim tartışmalarının Türkiye'ye önemli sorunlarının önüne geçerek gündemi işgal ettiğini belirten Aygün, "Her 100 kişiden 66'sı erken seçim istemiyor. Erken seçimin adı bile ticari hayatı olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Halkın Cumhurbaşkanlığı seçiminde söz sahibi olmak istediğini de kaydeden Aygün, "Her üç kişiden ikisi cumhurbaşkanını halk seçsin diyor. Halkın seçimine güvenmek ve saygı duymak gerek" dedi. Tüccarın en büyük sorunlarından birinin can ve mal güvenliği olduğunu da belirten Aygün, üyelerden işsizliği hırsızlığı konusunda çok sayıda şikayet aldıklarını, bu durumun ankete de yansıdığını vurguladı. Aygün, suç olaylarının, ulusal güvenlik sorunlarının bile önüne geçtiğini kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan Fiskobirlik çıkışı
 ABD ile nükleer işbirliği
 Kıbrıs'ta ilke anlaşması
 CHP'nin yeni binası Erdoğan'ı bekliyor
 Şahin'den Ok tepkisi
 Başbakan Erdoğan'a zırhlı makam aracı
 "Papaz cinayeti El Kaide işi"
 Filistin dehşet verici
 El Kadı'dan ilanlı savunma
 'Ayrımcılık yapmayın'
MUHARREM SARIKAYA
Di Pietro kim olacak?
Yolsuzluk ve rüşvetle mücadele...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Gül'ün yükselen profili
Üç kareyi alt alta koyalım.
YAVUZ DONAT
Aydın'ın canlı tarihi
Aydın'da Egemenlik Bulvarı'ndan...
Okan Bayülgen uslanmıyor
Çapkınlıklarıyla gündemden düşmeyen Okan Bayülgen önceki gece şarkıcı...
SABAH en iyi Türk ekibi oldu
Akdeniz'in en büyük yelken yarışında Türk yelkencilerin yer aldığı...
Arsa Ofer'e satıldı kat sınırı 12'ye çıktı
Arsa Ofer'e satıldı kat sınırı 12'ye çıktı
Kuşadası'nda, Ofer-Kutman ortaklığı tarafından satın alınan...
Orada bir üniversite var, yurtdışında
Orada bir üniversite var, yurtdışında
ÖSS'de istediği bölüme giremeyenler için yurtdışı eğitim seçeneği de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu