kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zapsu'ya "terörü finanse" suçlaması
Zapsu'ya "terörü finanse" suçlaması

CHP, aralarında Yasin El Kadı'nın da bulunduğu 8 kişi hakkında, ''terörü finanse ettiği ve kara para akladığı'' gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacak.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ''Türkiye'de 8 şirketin ortağı Yasin El Kadı, bu şirketlerin bir veya birden fazlasında Kadı'nın ortağı olan Cüneyd Zapsu, Abdülaziz Zapsu, Mustafa Latif Topbaş, Mehmet Fatih Saraç, İbrahim Halit Çizmeci ve Wa'el Julaidan ile Gaye Zapsu'' hakkındaki suç duyurusuna yönelik Parlamentoda basın toplantısı
düzenledi.

Kart, terörün finansmanını tespit ve kara para aklama suçuyla mücadele etmek amacıyla; BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması için son 6 yıldan bu yana Bakanlar Kurulu'nun bu yönde listeler hazırladığını anımsattı.

BM Güvenlik Konseyi'nin 2001'deki kararında, El Kaide ve Usame Bin Ladin ile bağlantılı olan, terörizmin finansmanına destek sağlayan kişi ve kuruluşların faaliyetlerinin engellenmesi için tüm ülkelerden,yayımlanan listelerde adı geçen kişiler hakkında önlen alınması istendiğini belirten Kart, AK Parti iktidarı döneminde, olayla ilgili 3 Bakanlar Kurulu kararının, Resmi Gazete'de yayımlanmadığını öne sürdü.

CHP'li Kart, bu uygulamayla, BM Güvenlik Konseyi'nin bütün ülkeleri bağlayan kararlarında, ismi geçen ve terörist organizasyonlara mali kaynak sağladığı açıklanan kişilerin, para, mal ve haklarının dondurulmasının fiilen engellendiğini savundu. Kart, bu uygulamanın Cüneyd Zapsu'nun konumundan kaynaklandığını savunarak, ''Maliye Bakanı ile Al Baraka Türk Özel Finans Kurumu A.Ş'nin hukuka aykırı olan ilişkileri de bu sürecin araştırılmasını engellemektedir'' dedi.

YASİN EL KADI İLE JULAİDAN ARASIDAKİ İLİŞKİ

Atilla Kart, BİM Şirketi ortaklarıyla, Bakanlar Kurulu kararlarına göre bütün mal, halk ve alacakları dondurulan ve arananlar listesinde bulunan Yasin El Kadı ile BM'ce El Kaide üyeleri listesine dahil edilmesi önerilen Wa'il Julaidan arasında doğrudan ve dolaylı olarak, şirket ilişkileri ve para hareketlerinin olduğunu ileri sürdü. Kart, şöyle konuştu:

''Sözü edilen kişi ve şirketlerle; Yasin El Kadı ile Julaidan arasındaki ilişkilerin, hem fiili ve hem de banka kayıtlarına göre illiyetin varlığını gösteren, teknik, objektif ve resmi nitelikte belgelerle ispatlanmış durumda. Zapsu ailesinin, Al Baraka Türk ve benzeri yapılanmaların ve Maliye Bakanı'nın siyaset anlayışından kaynaklanan hukuk dışı ilişkilerin, kamuoyu gündemine ve yargıya taşımasından duyulan endişelerle engelleme yapılmak isteniyor.

Maliye başmüfettişinin çalışmalarını tamamlamasına engel olunmuş ve bu yolda kanunsuz emir niteliğinde müdahalelerde bulunulmuş ise de mevcut deliller kapsamında, ortada suç ilişkilerinin varlığını gösteren ciddi bulgular vardır. BİM Şirketi yetkilileri ve ortaklıklarıyla, BM Güvenlik Konseyi ve Bakanlar Kurulu kararına göre,Yasin El Kadı ve Julaidan arasında yasal olmayan para hareketlerinin varlığını göstermektedir.''

Kart, Maliye başmüfettişinin, konuya yönelik çalışmasını sürdürmesinin engellendiğini, Al Baraka Türk ve benzeri yapılanmaların himaye edilmek istendiğini savundu. Kart, El Kadı ve Julaidan'a yapılan para transferleri sırasında, Al Baraka Türk'ün yönetiminde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yönetim kurulu üyesi, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün ise genel müdür yardımcısı konumunda olduğunu söyledi.

CHP'li Kart, yaklaşık 30 sayfadan oluşan suç duyurusu dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile Kartal Cumhuriyet Savcılığı'na ulaştıracaklarını söyledi. Kart, ayrıca, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında da gensoru açılmasını önereceklerini vurguladı.

''SÜMENİN ALTINI AÇSIN''

CHP'li Kılıçdaroğlu da Maliye Bakanı Unakıtan'a, ''Sümeni bize açmıyorsa, sümeni basına açsın. Sümenin altında neler olduğunu, dişimizle tırnağımızla bulmaya çalışıyoruz. Unakıtan, yürekliyse, hesap vermekten korkmuyorsa sümenin altını açsın'' çağrısında bulundu.

Kılıçdaroğlu, konunun, kara para aklanması ve terörün finansmanı boyutu bulunduğunu öne sürerek, bu iki boyutun sağlıklı incelenmesi gerektiğini vurguladı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Elçilere "Süreci Rumlar istismar ediyor" mesajı
 Üçlü Kıbrıs zirvesi yarın
 DEP'lilerin kasetleri imha edildi
 'Başı örtülü First Lady' oylaması
 Baradei: İran'a telkini sürdürün
 Gül'den ABD'ye Kıbrıs mesajı: Krizi önleyin
 CHP, El Kadı ilişkisinin peşinde
MUHARREM SARIKAYA
Hukuk mu bürokrat mı?
TBMM Başkanı Bülent...
YAVUZ DONAT
Çağ Üniversitesi
Çukurova'da, Tarsus'a bağlı Yenice...
'En zoru oğlumdan ayrı kalmaktı'
Tiroit kanseriyle bir buçuk yıl mücadele eden Arzum Onan...
Demirkol'un tahliyesine Özçelik ailesinden tepki
Gökhan Demirkol'un kefaletle tahliye edilmesine Gamze Özçelik ve...
AİHM hem Türkiye'ye hem Hoca'ya vurdu
AİHM hem Türkiye'ye hem Hoca'ya vurdu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, yaptığı bir konuşma nedeniyle ceza...
Valilik yemeğinde alkol servisi krizi
Valilik yemeğinde alkol servisi krizi
Valilikçe Topkapı Sarayı'ndaki Konyalı'da düzenlenen yemekte alkol...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu