kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türbanlı First Lady Referandumu

Reuters'ın sorusuna Erdoğan'ın "Eşi başörtülü aday halka sorulmalı" yanıtı, "referandum sinyali" diye yorumlandı.

Başbakan Erdoğan'ın sözlerini değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek "Türkiye'de laikliği, demokratik cumhuriyeti bir referanduma mı sunmak istiyorlar. Bu Türkiye'de rejim kavgasını başlatacak bir anlayıştır" dedi.

'Başı örtülü First Lady' oylaması

Erdoğan'ın "Türkiye eşinin başı örtülü cumhurbaşkanına hazır mı" sorusuna verdiği "Halk karar versin" yanıtı Ankara'da ateşli bir tartışma başlattı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Reuters Haber Ajansı muhabirinin "Türkiye eşi başı örtülü bir Cumhurbaşkanına hazır mı" sorusuna verdiği "Halka sormalı" yanıtı ve "Başı açık eşle oy istemedim. Dinsel inanışı nedeniyle kimsenin Cumhurbaşkanlığı engellenmemeli" sözleriyle yaptığı referandum imasına AK Parti'den destek, CHP'den tepki geldi. TBMM Başkanı Bülent Arınç ise bu sözün kendisine sorulmasına sinirlenerek, "Ben gazete ve TV'lerin kadrolu yorumcusu değilim" dedi. Erdoğan'ın sözlerini değerlendiren AK Parti'li Salih Kapusuz, "Doğru bir değerlendirme"
nitelemesinde bulunarak, "Biz dün neysek, kişisel yaşamımızda bugün de aynıyız. Parti programımız ise ortada, herkese açık. Muhafazakar demokrat bir partiyiz" dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ise Başbakan'ın sözlerindeki vurgunun Anayasa'da olduğunu söylerken, "Dini, dili, inancı, mezhebi' diye başlar ve herkesin eşit olduğunu söyler. Başbakanın tespiti doğrudur" diye konuştu.

CHP'DEN TEPKİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, "Halktan başı açık eşle oy istemedi ama halka laiklik ilkesini tartışmaya açacağını, İslami eksenli bir düzen kuracağını söylemedi. Bu laikliği oylamak demektir, çatışmaların önünü açar" dedi. Özyürek, Erdoğan'ın "Şartları zorladığını" savunarak şunları söyledi: "Kendi adaylığı ile ilgili adım adım mesafe almak istiyor. Buradaki tartışma Cumhurbaşkanını eşinin başının açık kapalı olması değil. Laik, demokratik Cumhuriyetin kurallarına inanıp inanmama, onlara uyup uymama meselesidir. Seçimden önce 'laiklik ilkesini tartışmaya açacağım, Cumhuriyetin temel kazanımlarını ortadan kaldıracağım, İslami eksenli bir düzen kuracağım' dedi mi? Hepsinde takiye yaptılar, Atatürk ilkelerine bağlı olduklarını, 28 Şubat'tan ders aldıklarını, milli görüş gömleğini çıkardıklarını söylediler. Oyu böyle aldılar."

LAİKLİK REFERANDUMU
Erdoğan'ın, Türkiye'nin başörtülü Cumhurbaşkanı eşine hazır olup olmadığının halka sorulması gerektiği sözlerine dikkat çeken Özyürek, şöyle dedi: "Türkiye'de laikliği, demokratik cumhuriyeti bir referanduma mı sunmak istiyorlar. Bu Türkiye'de rejim kavgasını başlatacak bir anlayıştır. Bu anlayışla Türkiye büyük çatışmalara gider. Halka sorabiliriz, onun ne düşündüğü önemlidir ama cumhuriyetin temel felsefesini halka soralım demek yanlış olur." Özyürek, Erdoğan'ın sözlerinin sadece kendisinin dindar olduğu veya önceki cumhurbaşkanlarının dindar olmadığı anlamına geldiğini belirterek, "Bu gaflettir" dedi.

KIZDIRAN SORU
Erdoğan'ın sözlerini TBMM Başkanı Arınç'a soran gazeteciler ise "Ben televizyonların veya gazetecilerin kadrolu yorumcusu değilim" cevabını aldı. Başkalarının sözlerinin yorumlamasının talep edilmemesini isteyen TBMM Başkanı Arınç, sinirli bir şekilde şu açıklamayı yaptı: "Cumhurbaşkanlığı konusunu Anayasa bütün özellikleriyle göstermiştir. Sayın Başbakan da herhalde bu özellikleri dikkate alarak söyleyeceklerini söylemiştir. Konunun gündemde kalmasını doğru bulmuyorum ama konuşmalara da engel olacak bir konumumuz yok." Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olup olmayacağına ilişkin sorulara da yine net yanıt vermedi, "2007 Nisan'ını bekleyin" diyerek geçiştirdi.

Ergun AKSOY - Şenol ATEŞ / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baradei: İran'a telkini sürdürün
 Gül'den ABD'ye Kıbrıs mesajı: Krizi önleyin
 CHP, El Kadı ilişkisinin peşinde
MUHARREM SARIKAYA
Hukuk mu bürokrat mı?
TBMM Başkanı Bülent...
YAVUZ DONAT
Çağ Üniversitesi
Çukurova'da, Tarsus'a bağlı Yenice...
'En zoru oğlumdan ayrı kalmaktı'
Tiroit kanseriyle bir buçuk yıl mücadele eden Arzum Onan...
Demirkol'un tahliyesine Özçelik ailesinden tepki
Gökhan Demirkol'un kefaletle tahliye edilmesine Gamze Özçelik ve...
AİHM hem Türkiye'ye hem Hoca'ya vurdu
AİHM hem Türkiye'ye hem Hoca'ya vurdu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, yaptığı bir konuşma nedeniyle ceza...
Valilik yemeğinde alkol servisi krizi
Valilik yemeğinde alkol servisi krizi
Valilikçe Topkapı Sarayı'ndaki Konyalı'da düzenlenen yemekte alkol...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu