kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Üç seneden önce anne-baba olmayın
Eş desteğininönemi çok büyük
Bebek kötü evliliğin can simidi olamaz
'Hazır değilim' diye kürtaj olunmaz

Üç seneden önce anne-baba olmayın

Evlendikten sonra hamilelik için kendinize ve ilişkinize zaman tanıyın. Önce kendi çekirdek ailenizi oluşturmalısınız. Bebek için en az iki ya da üç yıl bekleyin

İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, ruhen anneliğe hazırlanma yollarını anlattı:

* Sizce bir karı-koca kendini anne-baba olmaya nasıl hazırlamalı ve buna ne zaman karar vermeli? Eşler bu duruma birlikte hazırlanmalı ve kararı birlikte vermeli. İlişkilerinin oturduğu, belli bir noktaya geldiği anda bu kararın alınması uygundur. İlişki artık hayat arkadaşlığına dönüşmeye başladıysa ve hayatı birlikte göğüsleme psikolojilerine geldilerse senin benim değil, biz kavramı beyinlerinde ve psikolojilerinde yaşanıyorsa, 'artık anne-baba olmaya hazırlar' denebilir.

* Evliliğin kaçıncı yılından sonra anne ve baba olmak en doğrusu? Evlilikten bir ay sonra hamile kalmak doğru değil. İki ya da üç sene geçmesini beklemelerini öneririm. Kendi çekirdek ailelerini oluşturmaları gerekir. Karı-koca olarak yeni bir düzen kurmuş olsunlar. Yalnızca gelin kimliği içinde kalan eş kimliğine oturmamış olan bir kadın, anneliğe hazır değildir. Kendi kararlarını almamış bir erkek, babasının kanatları altında yaşayan bir erkek de babalığa hazır değildir. Eşlerin mekânsal ve psikolojik özgürlüklerini sağlamış olmaları gerekir.

* Kadınların kendilerini hamileliğe hazırlaması için neler yapması gerekli? Hamilelik sürecinin getireceği bir dizi değişime ruhen ve fiziksel olarak hazır olması gerekir. Bu dönemde bazı duyguların mizaç değişikliklerinin olabileceği bilinmeli. Eğer tıbbi açıdan bir zorunluluk yoksa ve çalışıyorsa çalışma hayatını sürdürmeli. Yeni dönemi; hastalık ya da emeklilik gibi şeyleri düşünmeden hayatın bir parçası olarak kavramalı. Mümkün olduğunca dünya ile bağlantılarını sürdürmeli. Annelik dönemi aynı zamanda kadının kendi geçmişinin nostaljisidir. Kendi geçmişini, çocukluğunu ve annesiyle olan ilişkisini de hatırlatıcıdır. Kadının kişiliğini olgunlaştırıcı pozitif bir krizdir.

* Yani annelik-babalık kararı bir kriz midir? Evet, kesinlikle krizdir ama güzel bir krizdir. Bir kadının bu dünyada hem biyolojik hem de psikolojik olarak yaşayabileceği bir boyuttur. İki değişimi aynı anda yaşar. Kadının anne olması; onun kişiliğinde dünyaya bakışında, hayata ilişkin önceliklerinde ve dünyaya ilişkin yatırımlarında en can alıcı olgudur. Hamile kalmayla birlikte ve sonrasında bir çok kadının kişiliği olumlu değişir. O zamana kadar olan hayata bakış tarzı değişebilir. İlişkilere bakışı değişir. Onun için böyle bir dönem biyolojik bir olgu olmanın ötesinde; çok önemli bir gelişimsel süreç ve psikolojik aşamadır. Hamilelik dönemindeki psikolojiyi anlamak için hormonlar da devreye girer. Diğer insan dışı memelilerle yapılan araştırmalar gösterir ki; hamilelikteki psikolojik süreçte beyne giden hormonal süreçlerin de etkisi vardır.

* Hamilelik öncesi hangi durumlar loğusalık depresyonuna neden olur? Hamilelik öncesinde kadın hamileliğe isteksizse, loğusalık depresyonu yaşayabilir. İstenmeyen gebeliklerin yanı sıra riskli gebeliklerde, annenin yaşının çok genç ya da geç olması halinde yine depresyon ortaya çıkabilir. Annenin geçmişinde ruhsal bir hastalık varsa, anne adayının kendi annesinde yani anneanne konumundaki kişide de ruhsal hastalık varsa depresyon belirebilir. Anne adayı ile anneanne arasında kendi annesiyle sevgi yanında öfke duygularını şiddetli yaşıyorsa, bu depresyon için bir neden olabilir. Anne adayı kadınlığıyla ilgili kaygılar yaşıyorsa, ay başı gerginlik sendromu çok şiddetli yaşanıyorsa annelik depresyonu belirebilir. Ayrıca toplumumuz açısından evlilik ilişkisi oturmadıysa, kaynana sorunu yaşanıyorsa, kadın o evde yalnızca gelin gibi bulunuyorsa annelik dönemi büyük krizlere yol açabiliyor.

* Doğum şeklinin depresyona etkisi var mı? Sezaryenle doğum, çoğul doğum ve hatta bebeğin beslenmesi depresyon nedenidir. Bebeğin biberonla beslemesi bile bir depresyonu ortaya çıkarır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Üç Seneden Önce Anne-baba Olmayın
 Cinselliğin Altın 10 Kuralı
 Hâlâ İyi Bir Uykuya Hasret Yaşıyorum
 Çocuklarda Felç Riski
 Kemik Sağlığınız İçin Bol Bol Egzersiz
 Çocuğunuz Hasta Mı?
 Anneliğe Egzersiz Ve Dansla Hazırlanın
 Botox Felç Olan Boynumu Düzeltti
 Eşime Soğukluk Duyunca, Cinsel Hayatımız Bitti!
 Kadınlar Yaşlandıkça Uykusuz Kalıyorlar
 Prostat Kanseri İçin Yeni Umut
 Ancak İdeal Kiloda Hamile Kalabilirsiniz
 Doktorlar Kalp Mahkemesi Kurdu
 Meme Ağrısı Gebeliğin Habercisi Olabilir
Sortie'nin de kendi şarkısı oldu
Sortie'nin de kendi şarkısı oldu
2006 yaz sezonunda İstanbul eğlence hayatına iddialı bir giriş yapan...
Aradığınız aşk kapsama alanında
Aradığınız aşk kapsama alanında
Eskiden aşıklar birbirlerine ucu yanık mektuplar yazar,...
Rahmi Dede helikopterle geldi
Rahmi Dede helikopterle geldi
Ali-Nevbahar Koç çiftinin kızları Sadberk Leyla; Koç...
Ertegün çiftine anlamlı ödül
Ertegün çiftine anlamlı ödül
Yardımseverlikleri ile tanınan Atlantic Records plak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.