kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çörtoğlu: Devlet yara aldı
Ankara Barosu avukatları Danıştay'ın önünde toplandı

Çörtoğlu: Devlet yara aldı

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Danıştay'daki saldırıyı kınayarak, "Yargısına sahip çıkmayan devlet yara aldı" dedi.

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Danıştay'da gerçekleşen saldırının meslektaşlarını kişisel olarak hedef alan bir saldırı olmadığını belirterek, ''Bu saldırı, mensuplarının kamuoyumuzun bilgisinde olan kimi kararları dolayısıyla bir kısım sorumsuz basın ve yayın kuruluşları ile yazarlarınca hedef gösterilmeleri, devlet adına yetki kullanan makamlarca da
cesaretlendirici, ihtiyatsız beyanlarda bulunulması sonucu gerçekleşmiştir'' dedi.

Danıştay Başkanı Çörtoğlu, başkanvekilleri Tansel Çölaşan ve Gönül Önbilgin, Danıştay Başsavcısı Zafer Kantarcıoğlu, Danıştay daire
başkanları, üyeler, tetkik hakimleri ve savcılar, Genel Kurul Salonunda öğleden sonra bir araya geldiler.

Yapılan toplantının ardından basına açıklama yapılacağı duyuruldu.
Gazeteciler Genel Kurul salonuna alındıktan sonra Çörtoğlu, bir sayfadan oluşan açıklamayı okudu.

''Yüce Türk ulusuna'' diye sözlerine başlayan Çörtoğlu, demokratik ve laik Cumhuriyet'in temel güvencelerinden olan Danıştayın, bugün
anayasadan aldığı yetki ile Türk milleti adına yargılama görevini yerine getirdiği sırada, kendisini, dolayısıyla hukuku, anayasayı,
Cumhuriyeti, devleti ve milleti hedef alan menfur bir saldırıya uğradığını kaydetti. Çörtoğlu, şöyle devam etti:

''Bu saldırı meslektaşlarımızı kişisel olarak hedef alan bir saldırı değildir. Bu saldırı, mensuplarının kamuoyumuzun bilgisinde olan kimi kararları dolayısıyla bir kısım sorumsuz basın ve yayın kuruluşları ile yazarlarınca hedef gösterilmeleri, devlet adına yetki kullanan makamlarca da cesaretlendirici, ihtiyatsız beyanlarda bulunulması sonucu gerçekleşmiştir.

Başkanlığımızca önceki tarihlerde yapılan basın açıklamalarında ve 10 Mayıs 2006 tarihinde düzenlen Danıştay'ın 138. Kuruluş Yıldönümü töreninde Danıştay adına yaptığım konuşmada bu hususlar altı çizilmek ve tehlikeye işaret edilmek suretiyle vurgulanmasına karşın, devlet yetkisini kullanan en üst makamların açıklamalarında maalesef bu tehlike hafife alınarak göz ardı edilmiştir. Yargısına sahip çıkmayan devlet bu olayda büyük yara almıştır.

Saldırıya uğrayan meslektaşlarımıza acil şifalar diler, bu menfur olayı şiddetle kınar, olayın nedenleri ile sorumluların değerlendirilmesini yüce Türk milletinin takdirine bırakırız. Tüm Danıştay mensupları adına Danıştay Başkanlığınca kamuoyuna duyurulur.'' Danıştay Başkanı, başkanvekilleri, Başsavcı, daire başkanları ve üyelerin cüppeli olarak hazır bulunduğu açıklamadan sonra, Danıştay mensupları ayağa kalkarak uzun süre alkışlı protestoda bulundular.

TEZİÇ: TEHLİKELİ GİDİŞAT

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Danıştay'daki silahlı saldırıyla ilgili olarak, ''Bu tehlikeli gidişi durdurma konusunda başta iktidar olmak üzere herkese düşen sorumlulukları hatırlatırız'' dedi.

Prof. Dr. Teziç, yaptığı yazılı açıklamada, Danıştay'daki silahlı saldırıyı kınadı.Teziç, açıklamasında şunları kaydetti:

''Laik cumhuriyetimizin ve hukuk devletinin güvencesi olarak egemen Türk milleti adına yargı yetkisini kullanan Danıştayımıza yönelik sindirme, açıkça meydan okuma ve yok etme amacı taşıyan saldırıyı nefretle kınıyoruz. Bu tehlikeli gidişi durdurma konusunda başta iktidar olmak üzere herkese düşen sorumlulukları hatırlatır, Başkan'ın şahsında Danıştay camiasına geçmiş olsun der, saldırıya hedef olarak gösterilen ve seçilen 2. Daire üyelerine acil şifalar dileriz.''

TEPKİ YAĞIYOR

Danıştay 2. Dairesi toplantı halindeyken yapılan silahlı saldırıya, sivil toplum örgütlerinden tepki yağıyor.

Danıştay'da bugün sabah saatlerinde yapılan silahlı saldırının ardından, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı yazılı açıklama yaparak, saldırıyı nefretle kınadı. Türkiye Barolar Birliği olarak aylardır laik Cumhuriyet'e ve onun kurumlarına yönelik saldırılara dikkat çekildiği belirtilen açıklamada, bugün gelinen noktanın toplumun içinde bulunduğu durumun vahim bir göstergesi olduğunu belirtildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Soğancı ise, saldırıyı kınayarak, saldırının ardındaki nedenlerin bir an önce aydınlatılmasını istedi. Soğancı, saldırının sıradan bir adli olay olmadığına dikkat çekerek, "Siyasal iktidar bu saldırganın arkasındaki güçleri açığa çıkarmakla yükümlüdür. Üniversite öğrencilerine yapılan saldırılar, Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalar, linç girişimleri ve Danıştay'a yapılan saldırının yaşamı kaosa sürükleme amacı taşıdığı açıktır" dedi.

TES-İş Sendikası Yönetim Kurulu ise, saldırıyı kınayarak, hangi amaçla yapılırsa yapılsın terörün her türlüsüne karşı olduklarını bildirdi. Türk Dişhekimleri Birliği ise, Danıştay'a yapılan saldırının, Cumhuriyet'in aydınlanma değerlerine yapılan saldırı olduğunu savunarak, bu saldırının, bir takım kimseler ve kurumlar tarafından son günlerde sıkça hedef olarak gösterilen Danıştay ve üyeleri nezdinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasal düzenini hedef aldığını belirtti.

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz ise, Danıştay hakimlerine yönelik saldırının asıl hedefinin demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti olduğunu belirterek, saldırganın avukat kimliğinin önem taşımadığını, saldırıya neden olan düşünce tarzına ve amacına bakılması gerektiğini bildirdi.

Hukuk Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Avukat Yakup Erikel ise, saldırının açıkça hukuka, hukukçuya, hukuk devletini ayaklar altına almaya çalışan bir saldırı olduğunu belirterek, saldırının milletin birliğine ve bütünlüğüne karşı yapıldığını kaydetti.

Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ise, saldırıyı kınayarak sebebi ne olursa olsun silah zoruyla hukukun elde edilemeyeceğini ifade etti. Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu'na geçmiş olsun mesajı gönderen Başoğlu, olayı nefrette kınadığını bildirdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Danıştay'a silahlı saldırı: 1 ölü, 4 yaralı
 Saldırgan avukat dün de Danıştay'a gelmiş
 Yaralanan polis şehit oldu
 Gözaltında işkenceye hapis
 'Siyanürlü maden' ziyarete açılıyor
 Bausch&Lomb lens solüsyonları toplatılıyor
 Ümraniye'de yangın
 İşte inkâr yasasının 'mimarı' Papazyan
 Dışişleri'nde değiş-tokuş
 Fethullah Gülen'in Pensilvanya Günlüğü
 Tuzla'dan sonra Kıraç'ta da 8 tane zehirli varil çıktı
 Arbede dava erteletti
 Türkiye'nin yaklaşımı 'histerik'
 Liberation'a tam sayfa ilan
 Savcı Fehriye'den yana
 Şemdinli davası Malatya'ya alındı
YILMAZ ÖZDİL
Ak kaşık...
Başbakan diyor ki dün, "Dünya...
ERGUN BABAHAN
Erdoğan Washington kozuna oynuyor
Cumhurbaşkan-lığı...
MEHMET BARLAS
Serbest pazar varsa, eski tür krizler yaşanmaz
Artık...
ALİ KIRCA
Gurbetin gençleri
Siyaset Meydanı, gurbet yolculuğuna...
BALÇİÇEK PAMİR
Adam ilişkisine sahip çıkmayacak kuyruğu kıstırıp tabii ki...
UMUR TALU
Ulus-devlet
Galatasaray-Fenerbahçe taraftarları...
FATİH ALTAYLI
Andıç tartışması
Bir süredir medyada bir andıç...
ERDAL ŞAFAK
Yumuşak karın
Başbakan Erdoğan'dan dün...
3 gün isyan, 115 ölü
Brezilya'da hapishane isyanı, çete liderleri ve yetkililer arasında...
Bush yine canlı yayın kurbanı oldu
Ulusa sesleniş konuşması öncesi saçını tararken habersiz şekilde...
4-0 ümidimi bitirmişti
4-0 ümidimi bitirmişti
Özhan Canaydın: "İlk yarıda puan farkı açıldığında hiç endişe...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu