kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ahmedinecad'la Bakü'de sürpriz zirve
Baklava ve şekerleme yiyip süt içtiler

Ahmedinecad ile buluştu

Başbakan Erdoğan, ABD'nin hedefindeki İran lideri Ahmedinecad ile dün Bakü'de görüştü. "Bölgede nükleer silah istemiyoruz" dedi.

Ahmedinecad'la Bakü'de sürpriz zirve

Bakü'deki ECO Zirvesi'ne Erdoğan ile Ahmedinecad görüşmesi damgasını vurdu. Baş başa 1 saat görüşen iki lider, aile fotoğrafında da yan yana yer aldı.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (ECO) Bakü'deki 9'uncu toplantısı, Başbakan Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın ilk kez buluşmasına sahne oldu. Tüm dünyanın dikkati, zirvenin gündeminden çok, Erdoğan-Ahmedinecad görüşmesine odaklandı. Başbakan ve Ahmedinecad'ın görüşmesi için, önce Ahmedinecad'ın kaldığı Hyatt Otel ayarlanmıştı, ancak son dakikada değişiklik yapılarak Gülistan Sarayı'na alındı. İki lider, zirvenin ardından çekilen aile fotoğrafında yan yana durdular ve daha sonra neşeli bir ifadeyle, görüşme için ayrılan özel odaya geçtiler. Yaklaşık 1 saat süren görüşmeden sonra resmi açıklama yapılmadı.

DOSTÇA UYARDI AMA
Alınan bilgilere göre, Erdoğan, ABD ve uluslararası toplumun İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin beklentilerini 'dostane uyarı' olarak Ahmedinecad'a iletti. Erdoğan, "İnsancıl ve barışçıl amaçlarla nükleer enerji kullanımını destekliyoruz, ama bölgemizde nükleer silah bulunmasını istemiyoruz" dedi. Erdoğan'ın bu sözleri ile, İsrail dahil hiçbir ülkede nükleer silah bulunmasını istemediklerini kasdettiği yorumları yapıldı. Erdoğan, İran'ın ABD ile yaşadığı sorunun masa başında çözülmesinden yana olduklarını, bölgede asla bir gerginlik istemediklerini vurgulayarak, Ahmedinecad'a uluslararası toplum ile işbirliği tavsiye etti.

ABD'YE MEYDAN OKUDU
Ahmedinecad ise Atom Enerjisi Ajansı ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirterek, ABD'nin kaygılarının yersiz olduğunu, gereksiz kriz çıkarma çabası içinde olduğunu ve İran'ın içişlerine karıştırmayacaklarını söyledi. Ahmedinecad, "Kendimizi savunma hakkımız her zaman vardır" ifadesi de kullanarak, ABD'nin muhtemel bir operasyonunda İsrail'i hedef alarak karşılık verecekleri iması olarak yorumlandı. İran Cumhurbaşkanı, zirvede yaptığı konuşmada da ABD'ye adeta meydan okudu. Nükleer teknolojiye sahip olmalarının sadece kendilerinin değil, aynı zamanda tüm bölge ve İslam dünyasının başarısı olduğunu belirten Ahmedinecad şu ifadeleri kullandı: "Bu başarının İslam dünyasını yüksek düzeyli bilim ve teknolojiler alanında daha da ileriye götürmede öncülük edeceğine inanıyoruz. Dost ve kardeş ülke liderleriyle birlikte yer aldığımız bu zirvede bir kere daha dile getirmek isterim ki, dünyadaki zorba güçlerin bize karşı yönelttiği asılsız suçlamalar bizim ilerleme ve gelişme yolunda devam etmemize engel olamaz. Bize düşman güçler psikolojik savaş açarak ve nükleer ayrımcılık yaparak insanlarımızın doğal haklarını kullanmaya engel olmaya çalışıyor. Bazı güçler memleketlerin iç siyasetlerine karışmak istiyorlar. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın olduğu bölgede ayak izleri olsun, istiyorlar. Bizlerin açık gözlü olup buna izin vermememiz lazım." Ahmedinecad, bu güçlere daha önce yaptıkları baskı, yıldırma gibi denemeleri yapmamaları ve İran halkına saygılı olmayı önerdiğini vurguladı, nükleer çalışmalarının barışçıl amaçlı olduğunu, çalışmaları Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu gözetiminde sürdürmeye hazır olduklarını kaydetti.

ALİYEV İLE DE GÖRÜŞTÜ
Erdoğan, daha sonra gazetecilerin soruları üzerine, "Sayın Ahmedinecad ile kendisinin talebi üzerine bir görüşme gerçekleştirdik. Bu arada nükleer enerji konusundaki gelişmeleri de ele aldık'' dedi. Erdoğan, "Bir telkininiz oldu mu'' sorusunu, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, barışçıl amaçlarla, insancıl amaçlarla nükleer enerji noktasında atılacak olan adıma kimse olumsuz yaklaşamaz düşüncesindeyiz. Ama tabii kitle imha silahlarının yayılmasına da hiçbir ülke olumlu yaklaşamaz'' diye yanıtladı. Erdoğan ayrıca Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le de bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki 40 dakikalık görüşme basına kapalı gerçekleşti.

BÜLENT AYDEMİR - BAKÜ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Köşk'e yakıştırılmam nefsime çok hoş geliyor
 Erdoğan: İdam korkum yok
 Öcalan'a yeniden yargılama yok
 Baykal, Dinçer'i Truva atı'na benzetti: Resmi takiye bitti!
 CHP'li vekilden Matsakis'e tepki: Evine dön!
YAVUZ DONAT
Bülent Arınç bilmecesi
Meclis Başkanı Bülent Arınç'ı en...
Felç oldu sevdiğine 'git' dedi
Hırsız kovalarken kaza geçirip felç olan 3 aylık polis Fatih Güzel,...
'Tercih benimdir'
ABD'de bir kilisede cuma namazı kıldıran kadın imam Prof. Wadud, "Ben...
Atatürk'ün evi benim mabedim
Atatürk'ün evi benim mabedim
Selanik'teki Atatürk evinde anı defterine yazdığı satırlarla...
Türkiye, yanlış yöne dalgalanıyor
Türkiye, yanlış yöne dalgalanıyor
Türkiye'nin AB yolundaki gidişatını değerlendiren Economist, "Türkiye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu