kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Bir başka sıkıntılı özelleştirme

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) araç muayene istasyonları için açtığı ihaleyi Akfen-Doğuş-TÜV ortaklığı kazanmış, ancak bununla ilgili hukuki süreç karmaşık ve içinden çıkılmaz hale gelmişti. Araç muayene istasyonlarının devri ile ilgili son durumu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bilindiği gibi, ÖİB bu istasyonlar için ihale açtı. İhaleye katılan Akfen-Doğuş-TÜV Ortak Girişim grubu en yüksek teklifi verdi. ÖİB devir dosyasını nihai izin için Rekabet Kurulu'na gönderdi. Rekabet Kurulu da incelemesinden sonra gerekli izni verdi. Bu karara yapılan itiraz üzerine Danıştay 13. Dairesi Rekabet Kurulu'nun verdiği izin kararı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Peki şimdi ne olacak? Ne olacağını kestirebilmek için araç muayene istasyonları ile ilgili süreci baştan incelemek gerekir.
ÖİB tarafından araç muayene istasyonları ihale edilmeden çok önce, Bayındırlık Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KYG) 21.7. 2002 tarihinde ihale açmış ve bu ihaleye 7 firma katılmıştı. Araç muayene istasyonları ihalesini 35 milyon dolar bedel ile Mapa, Ahsel, Cartec ve TUV Avusturya ortaklığı kazanmıştı. Bayındırlık Bakanlığı müfettişlerinin hazırladıkları rapor doğrultusunda bu ihale iptal edilmişti.
Bu iptal kararı üzerine ihaleyi kazanan grup, idari yargıya başvurdu. Ankara İdare Mahkemesi tarafından açılan bu dava rededildi. İdare mahkemesinin bu kararı Danıştay 8. Dairesi tarafından bozuldu. Ankara İdare Mahkemesi, Danıştay'ın bozma kararı doğrultusunda KYG de ihaleyi iptal işlemini iptal etti. Bu hukuki süreç devam ederken ÖİB bu kez araç muayene istasyonlarını ihaleye çıkarmış ve Akfen-DoğuşTÜV ortaklığı bunu almış ve Rekabet Kurulu da izin verdi.
Danıştay 13. Dairesi Rekabet Kurulu kararı ile ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde, "K.Y.G tarafından yapılan ihale ile ilgili hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, araç muayene istasyonları ile ilgili iki ayrı ihale ve iki ayrı ihaleyi sonuçlandıran idari işlem bulunduğunu ve ÖİB'nin bunu değerlendirerek yeniden değerlendirmede bulunması gerektiğine" hükmetmiş.
ÖİB verilecek olası karar için Rekabet Kurumu'ndan tebliğ hükümlerince bir karar verilmesini istemiştir. Rekabet Kurulu da şubat 2006 tarihli kararında; geçen süreçte "Daha önceki kararımızın tadili gerektirecek bir gelişme olmadığı için uygun izin verilmiştir" dedi. Açıkçası Rekabet Kurulu diyor ki; "Ben bu ihalenin birleşme ve devralması sonucunda hakim durum olur mu olmaz mı ona bakarım. Hukuki süreç bizim görevimiz dışındadır."
Dolayısıyla, Danıştay 13. Dairesi'nin Yürütmeyi durdurma kararının gereğini yerine getirme görevi Rekabet Kurulu'nca değil ÖİB'ye düşmektedir.
Rekabet Kurulu'nun son kararı da ÖİB'ye geldi. ÖİB kara kara düşünüyor. Danıştay kararına göre, bir taraftan Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihale ile ilgili açılan davanın sonucunu beklemek gerekiyor. Öte yandan kendisinin açtığı ihalede en yüksek teklifi veren Akfen-Doğuş-TÜV Ortak girişim grubunun her türlü yükümlülüğünü yerine getirip beklediğini görüyor.
Bütün bu karmaşa yetmiyormuş gibi, TMMOB Makine Mühendisleri Odası ÖİB'nin açtığı ihale için Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açmış, yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedilmiş olup dava halen İdare mahkemesinde görülmekte.
Bütün bu hukuki süreç karşısında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ne yapsın? Araç muayene istasyonları ihalesini kazanan Akfen-Doğuş-TÜV'e verilecek mi? Yoksa hukuki sürecin sonu mu beklenecek? Karar vermek çok zor. Ancak olan özelleştirmeye oluyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tekstilciler eyleme hazırlanıyor   / 21-02-2006
 Rabobank Şekerbank'ta stratejik hata yaptı   / 18-02-2006
 Renault binek otoda liderliğini sürdürüyor   / 17-02-2006
 Tekstil sektörü can çekişiyor   / 16-02-2006
 Danıştay'dan Telekom dersi   / 10-02-2006
 İletişimde tam serbestleşmeye doğru   / 09-02-2006
 Özelleştirme yara almasın   / 04-02-2006
 İşte size kaostan çıkış yolu   / 03-02-2006
 'Tazminat değil gazda açığı kapatmak önemli'   / 02-02-2006
 Gaz anlaşmaları gündemden düşmüyor   / 31-01-2006
MELİHA OKUR
200 Erdemirli'nin 5 trilyon kredi kartı borcu çıktı
Kişi...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bir başka sıkıntılı özelleştirme
Özelleştirme İdaresi...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Önlem alınmazsa, sorun tekstilden diğerlerine...
Çıldırtan borç oğlunun!
Cinnet geçirerek hem kendini hem ailesini öldüren Emniyet Müdürü...
Benim yaptığım sadece insanlık
Denize düşen sarahastası Naim Sınmaz'ı kurtarmak için denize atlayan...
46'lık doktor 46 raporu dağıtıyor
46'lık doktor 46 raporu dağıtıyor
'Kronik şizofren' raporu bulunan ve TCK'nın 46. maddesinden...
Öcalan'ı 'satın almamı' ABD son anda engelledi
Öcalan'ı 'satın almamı' ABD son anda engelledi
"1995'te Öcalan'ı 10 milyon dolar karşılığında bana satacaklardı,...
IMKB
E: 46.554 D:% 0,62
DOLAR
S: 1,319 D:% -0,491
EURO
S: 1,575 D:% -0,032
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu